Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

11. december 2011

Rozhodnuté. Hlohovčanom stúpnu dane

Ľudia budú mať opäť hlbšie do vrecka. Návrh na zvýšenie poslanci schválili.

Rozhodnuté. Hlohovčanom stúpnu dane

Daň z nehnuteľnosti pôjde hore. Hlohovec sa tak zaradí k ostatným mestám a obciam, ktoré pristúpili k nepopulárnym krokom. Dôvodom má byť zmena legislatívy. Po novom sa totiž zúžil pomer medzi najnižšou a najvyššou sadzbou dane z pozemkov. A práve výpadok, ktorý tak vznikne, sa samosprávy snažia vykryť zvýšením dane zo stavieb. Sadzby v Hlohovci sa naposledy menili v roku 2008, keď došlo k prepočtu zo starej meny na euro.

Ja to tiež nerobím s radosťou

Prognózy Hlohovca nie sú ružové. Podľa slov primátora Petra Dvorana mesto nemôže počítať so žiadnym príjmom z predaja majetku lebo už prakticky nevlastní nič, čo by sa dalo speňažiť. Rovnako sa nedá spoliehať ani na príspevok od štátu, keďže sľúbené navýšenie rozpočtu pre samosprávy sa značne priškrtilo. Dvoran sa zároveň vyjadril, že navrhované opatrenia sú nevyhnutné na to, aby vôbec mohol Hlohovec riadne fungovať. „Ja to tiež nerobím s radosťou,“ uviedol. „Štát má robiť sociálnu politiku, alebo aspoň dodržiavať to, čo sľúbil,“ dodal.

Najsilnejší argument na zvýšenie sa opieral o fakt, že terajšie sadzby sú pod úrovňou okolitých miest. Aktuálna daň za byt vyskočila z 0,165 na 0,23 eur za meter štvorcový. Pre ilustráciu, ak občan za 3-izbový byt s rozlohou 75 m² doteraz zaplatil 12,37 eur, po novom si môže prichystať 17,25 eur, čo je takmer o 40 percent viac. V aktuálnom rozpočte predstavoval príjem daní z nehnuteľnosti 1 165 000 eur. Po zvýšení stúpne zhruba o 200-tisíc.

Občanovi naloží štát a my ho ešte zaťažíme daňou

Voči návrhu vystúpil Oliver Pestún: „Občanovi naloží štát, my sme mu naložili poplatkami za odpad a ešte ho aj zaťažíme daňou na bývanie.“ Šulekovský zástupca zároveň prišiel s kompromisným riešením sadzby za stavby na bývanie a byty vo výške 20 centov, ktoré odobrila aj ekonomická komisia. Na jeho stranu sa taktiež postavil Milan Domaracký. Poslanec apeloval na primátora, aby sa opatrenia nerobili tak drasticky, keďže momentálne až 40 percent  Slovákov žije na hranici biedy.

Prednostka Eva Lukáčová ale považuje za nelogické, aby sa v Hlohovci platilo menej ako napríklad v Novom Meste nad Váhom alebo v Pezinku. A keďže mesto sa už nemôže spoliehať na iné zdroje, deficit príjmov vykryje občan. Pestúnove riešenie prednostka nepodporila s tým, že peniaze by potom v mestskej kase chýbali: „Ak to schválime, niekde v rozpočte budeme musieť tých 30-tisíc nájsť. Takže taká je situácia.“ Za jeho návrh nakoniec zahlasoval iba Milan Domaracký a Miroslav Bobák. O tom, že Hlohovčania si na daniach riadne priplatia, rozhodlo 16 hlasov. 

Dodatok k VZN o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady nadobudne účinnosť od 1.1.2012.

 Sadzby dane - Hlohovec/jednotl. časť  mesta (za m2 v €) 2011 2012
 stavby na bývanie 0,165 0,23
 stavby na pôdohospodársku produkciu 0,199 0,3
 stavby rekreačných chát 0,398 0,6
 garáže 0,597 1
 priemyselné stavby 1,659/0,066 2,3
 stavby na ostatné podnikanie 2,587 2,587
 ostatné stavby 0,829 1,2
 byty 0,165 0,23
 nebytové priestory 0,663 1
 príplatok za podlažnosť 0,07 0,07




Podobné témy
Interaktívny wikibudget pre Hlohovec
Interaktívny wikibudget pre Hlohovec
Od apríla môžu Hlohovčania sledovať rozpočet mesta aj v online interaktívnej forme.

Mesto Hlohovec zaviedlo automatizovaný spôsob tlače a balenia rozhodnutí k miestnym daniam
Mesto Hlohovec zaviedlo automatizovaný spôsob tlače a balenia rozhodnutí k miestnym daniam
Metóda tlače a automatického balenia predstavuje nový progresívny spôsob, ktorý výrazne skracuje čas balenia rozhodnutí.

Schvaľovanie rozpočtu sprevádzal chaos
Schvaľovanie rozpočtu sprevádzal chaos
Primátor Peter Dvoran spôsobil pri hlasovaní zmätok. Poslanec Patrik Voltmann odišiel na protest z rokovania.

Rozpočet: Šetrenie na nesprávnych miestach
Rozpočet: Šetrenie na nesprávnych miestach
Menej pre športovcov i na údržbu zelene. Ako bude gazdovať mesto tento rok?

Mesto odpísalo dlhy za 135 tisíc
Mesto odpísalo dlhy za 135 tisíc
Mesto odpísalo nevymožiteľné pohľadávky. Dôvodom sa stal zánik dlhujúcich firiem a ich vymazanie z obchodného registra.