Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

27. december 2011

Ohňostroje budú viac pod kontrolou

Hlohovec má nové nariadenie o používaní zábavnej pyrotechniky. Prináša jasnejšie pravidlá a vyššie pokuty.

Ohňostroje budú viac pod kontrolou

Pre niektorých skvelé rozptýlenie, zážitok pre sluch a pastva pre zrak. Pre iných zbytočný rachot,  stres a strach. Reč je o zábavnej pyrotechnike, ktorá dáva o sebe vedieť najmä v tomto období. Ponuka je pestrá, dopyt značný, ale faktom ostáva, že efektná šou sa môže v okamihu zmeniť na nepríjemnosť, spôsobiť škody alebo skončiť tragicky.

Nariadenie stanovilo podmienky používania

A práve na podobné situácie pamätá nové nariadenie o používaní zábavnej pyrotechniky. Predpis spred 13 rokov už nepostačoval, pretože vývoj v tejto oblasti pokročil. „Nariadenie rozdelilo pyrotechnické výrobky podľa stupňa nebezpečnosti do kategórií a stanovilo podmienky ich používania,“ uviedol Jozef Šoka, náčelník Mestskej polície v Hlohovci.

Do najnižšej kategórie patria tie, ktoré so sebou nesú iba malé riziko, zanedbateľnú hladinu hluku a sú vhodné aj do uzavretých priestorov. Ide o prskavky, rôzne blikavky či vystreľovacie konfety. Aj keď ich obchodníci prezentujú ako “detské“, osobám pod 15 rokov do rúk nepatria. Ich používanie nie je v meste počas roka obmedzené.

Výrobky ostatných kategórií určené pre otvorené priestranstvá sú v Hlohovci zakázané celoročne. Patria sem napríklad petardy, rakety, bengálske ohne, ohňopády alebo delové rany, s ktorými môžu narábať iba dospelí. Manipuláciu s vyššími kategóriami ale treba zveriť profesionálnym odpaľovačom. Výnimkou ich použitia je 31. december od 18:00 hod. do 2:00 hod. nasledujúceho dňa. Okrem Silvestra môže mesto na základe žiadosti udeliť výnimku aj mimo tohto obdobia. O konaní ohňostroja dá potom obyvateľom vedieť prostredníctvom svojej webovej stránky.

Zobudilo mi to dieťa

Podľa náčelníka sa prípady súvisiace so zábavnou pyrotechnikou vyskytujú v Hlohovci aj počas roka. Spadajú sem taktiež súkromné oslavy s povolením jej použitia, čo však nie každý prijíma s nadšením. Príkladom je svadba zo septembra tohto roka, ktorá sa stala terčom ostrej výmeny názorov. Ako prekvapenie dostali mladomanželia ohňostroj. To by bolo zaiste v poriadku, ak by sa o “hlučný darček“ nepodelili aj s celým zástupom ďalších nič netušiacich Hlohovčanov žijúcich neďaleko. „Ďakujem, zobudilo mi to 8-mesačné dieťa,“ napísala jedna z nich. Treba zvážiť, či je v takýchto prípadoch povolenie skutočne na mieste.

Do druhej, početnejšej skupiny, patrí vyčíňanie vandalov alebo zdanlivo nevinné vyvádzanie detí. „Posledne sme sa so zneužitím zábavnej pyrotechniky stretli koncom novembra,“ spomína Šoka, „Na Hlohovej neznámy páchateľ vhodil výbušnú látku do smetného koša, ktorý explodoval. Ak by bol niekto v blízkosti, mohlo by ho to ohroziť,“ dodáva. Podľa náčelníka nie je výnimkou stretnúť v uliciach maloletých žiakov, ktorí si krátia čas rôznymi pyrotechnickými hračkami. Mnohí rodičia vraj tieto zábavky tolerujú a paradoxne sa rozčuľujú na príslušníkov, keď ratolesti napomínajú.

Čo do počtu prípadov, najrušnejšie sú vianočné sviatky a novoročné oslavy. Mestská polícia preto nielen posilnila hliadky, ale monitoruje aj miesta predaja, aby si výrobky nenašli cestu aj k mladším spotrebiteľom. Polícia zároveň spracovala informačný materiál (pozri info v závere článku), ktorý má verejnosti priblížiť základné zásady používania pyrotechnických výrobkov.

Bilancia požiarov je v tejto súvislosti priaznivá. „V Hlohovci sme za posledných päť rokov neevidovali žiadny výjazd k požiaru spôsobenému zábavnou pyrotechnikou,“ informoval krajský hovorca Hasičského a záchranného zboru v Trnave Ivan Peťko. Najhoršie z regiónu sú na tom Piešťany, kde za rovnaké obdobie zasahovali hasiči z takýchto príčin šesťkrát.

Prináša ujmy na majetku a na zdraví

Aby sa neželaným situáciám predchádzalo, vyznávači spomínaného druhu adrenalínu by nemali experimentovať s podomácky zhotovenými “zlepšovákmi“, mali by sa vyhýbať rôznym necertifikovaným imitáciám a rozhodne by nemali podceňovať návody na použitie. Pozor! Nebezpečnou kombináciou je spojenie týchto aktivít s alkoholom. „Ľudia by mali mať na pamäti, že neodborná manipulácia s pyrotechnikou každoročne prináša ujmy na majetku, ale najmä na zdraví,“ varuje náčelník.

Porušenie nariadenia môže vyjsť neporiadnika draho. Príslušníci riešia priestupky blokovou pokutou do 33 eur. Pokým predošlý predpis hovoril iba o tisíckorunovej sankcii, pri podnikateľoch sa teraz môže pokuta vyšplhať až do 6 638 eur.

Nové nariadenie o používaní zábavnej pyrotechniky v Hlohovci nadobúda účinnosť 28. decembra tohto roku.

Materiál Mestskej polície v Hlohovci o používaní zábavnej pyrotechniky:

Vykročme bezpečne do nového roka 2012
                    
Zábavná  pyrotechnika sa zaraďuje do štyroch kategórií, jednotlivé kategórie sú vyznačené na pyrotechnickom výrobku:

Kategória 1. -  zábavná pyrotechnika, ktorá predstavuje veľmi nízke nebezpečenstvo. 

Je určená na používanie v obmedzených priestoroch vrátane vnútra obytných budov. Patria sem najmä hračky ako sú prskavky, pištoľové kapsle, malé tyčinky s farebným plameňom,  ohňopády,  blikavky,  búchacie guľôčky, vystreľovacie konfety a pod.
                          
Vekové obmedzenie: Tieto výrobky sa nemôžu predávať ani inak sprístupňovať osobám mladším ako 15 rokov.

Kategória 2. - zábavná pyrotechnika, ktorá predstavuje nízke nebezpečenstvo.

Je určená na používanie len vonku. Patria sem predmety s hvízdajúcou náplňou a rakety, bengálske ohne, gejzíry, petardy, rakety s náplňou farebných svetlíc, výbuškové zlože alebo farebné dymy.
          
Vekové obmedzenie: Tieto výrobky nemožno predávať ani inak sprístupňovať osobám mladším ako 18 rokov.

Kategória 3. - zábavná  pyrotechnika,  ktorá  predstavuje stredne veľké nebezpečenstvo.

Je určená len na používanie vonku na veľkých otvorených priestranstvách. Patria sem delové rany, veľké ohňopády, rôzne druhy rakiet a vystreľovacích efektov.

Vekové obmedzenie: Tieto výrobky sa nemôžu predávať ani inak sprístupňovať osobám mladším ako 21 rokov. 

Kategória 4. - zábavná pyrotechnika, ktorá predstavuje vysoké nebezpečenstvo.               

Patria sem výbušné predmety.

Predávajú sa iba na základe povolenia banského úradu a môžu ju použiť iba odborne spôsobilé osoby.

Na používanie  zábavnej pyrotechnika na území mesta Hlohovec sa vzťahuje:

-  zákon č. 51/1988 Zb. o banskej činnosti, výbušninách a o štátnej banskej správe v znení
   neskorších predpisov,
-  nariadenie  vlády  Slovenskej  republiky č. 485/2008 Z. z. o uvádzaní pyrotechnických
   výrobkov na trh,
-  nové  všeobecne  záväzne  nariadenie  mesta  Hlohovec  č. 121/2011 o používaní 
   zábavnej  pyrotechniky

Zábavná pyrotechnika 2., 3. a 4. kategórie sa nesmie používať na území celého mesta:

Výnimka z tohto zákazu je:

-  31. decembra od 18.00 hod. do 02.00 hod. nasledujúceho kalendárneho dňa.

Táto výnimka sa ale nevzťahuje na používanie zábavnej pyrotechniky:

  • v blízkosti nemocníc,
  • kostolov,
  • cintorínov,
  • detských zariadení,
  • zariadení  pre seniorov,
  • škôl,
  • liečební,
  • pri športových podujatiach (zákaz neplatí, ak použitie zábavnej pyrotechniky je súčasťou športového podujatia).

Ďalšiu výnimku z tohto zákazu o používaní zábavnej pyrotechniky môže Mesto Hlohovec povoliť:

  • na organizovaných verejných alebo súkromných podujatiach, na základe písomnej žiadosti.  

MsP radí, ako používať zábavnú pyrotechniku:

  • Zábavnú pyrotechniku kupujte len u certifikovaných predajcov, to znamená tú, ktorá je legálne v obehu a je označená príslušnou kategóriou.
  • Pred každým použitím zábavnej pyrotechniky sa oboznámte s návodom na jej použitie i pre prípad, ako postupovať pri jej nevybuchnutí.
  • Pri používaní zábavnej pyrotechniky nikdy nemierte na objekty alebo osoby. 
  • Vytypujte si spomedzi seba toho, kto sa až do polnoci zdrží, alebo umierni v požívaní alkoholických nápojov a za Vás na prelome roka zábavnú pyrotechniku použije.
  • Nepoužívajte po domácky vyrobenú  a nelegálnu pyrotechniku, takýmto konaním by ste mohli naplniť skutkovú podstatu trestného činu.
  • Ak máte v susedstve starších ľudí alebo malé deti, myslite na nich už pri výbere zábavnej pyrotechniky a na miesto na ktorom ju použijete.

MsP upozorňuje, že: 
   
Priestupku  podľa  § 47 ods. 1  písm. ch)  zákona SNR č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov sa dopustí ten,  kto použije pyrotechnické výrobky v rozpore so všeobecne  záväznými  právnymi predpismi, alebo návodom na ich používanie. Za uvedené konanie mu môže byť uložená bloková pokutu do výšky 33,- €.

Právnickej alebo fyzickej osobe oprávnenej na podnikanie, ktorá poruší príslušné ustanovenia všeobecne záväzného nariadenia  môže byť uložená pokuta do výšky 6 638 .- €.

MsP Hlohovec želá:

Spoločne a v zdraví vykročme do Nového roka 2012. Nezabudnime pritom na potrebnú opatrnosť pri používaní rôznej zábavnej pyrotechniky, ale i poučiť svoje deti, čo môžu a čo nesmú zo zábavnej pyrotechniky používať.

Oslavy Nového roka určite, ale v zdraví a s potrebnou opatrnosťou.





Podobné témy
Hlohovec bez alkoholu na verejnosti
Hlohovec bez alkoholu na verejnosti
Mesto prijalo nariadenie o obmedzení požívania, predaja a podávania alkoholických nápojov.