Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

15. júl 2012

Hlohovčanom dochádza trpezlivosť

Ľudia sú nespokojní so spravovaním mesta. Rozhodli sa verejne prehovoriť.

Hlohovčanom dochádza trpezlivosť

Čelní predstavitelia Hlohovca dostali nelichotivé vysvedčenie. Postarali sa o to Michal Hauliš a Viera Bardiovská, ktorí sa ujali slova počas júnového rokovania zastupiteľstva. K vystúpeniu dohnala obyvateľov dlhodobá nespokojnosť. Vedenie čelilo paľbe kritiky najmä za nakladanie s verejnými peniazmi. Hlohovčanom sa nepozdávajú ani rozhodnutia poslancov a objavil sa aj nesúhlas s personálnym obsadením na vedúcich postoch. To všetko sa neobišlo bez silných slov a emócií.

Toto šafárenie svedčí o nemorálnosti

Hneď v úvode Michal Hauliš vytkol štedré nadeľovanie odmien, zvýšenie platu primátora aj mediálne preslávenú výzdobu vianočného stromčeka. „Toto šafárenie svedčí o nemorálnosti, o žiadnej solidarite s chudobou a vôbec sa nezhoduje s tým, čo sa vo svete deje,“ uviedol s obavami o budúcnosť mesta. Podľa neho sú tunajší poslanci rozdelení na dva tábory a medzi nimi nezávislí. Pokým si presadzuje záujem jedna skupina, tá druhá sa zdrží hlasovania. „Pripadá mi to ako stádo hlupákov, ktoré nemá názor, tak je radšej ticho. Alebo má názor, ale poslúcha príkazy,“ dodal.

Hauliš zároveň poukázal na rôzne revízie, plány a generely, ktoré si dáva mesto vypracovať. Domnieva sa, že v konečnom dôsledku sú to vyhodené peniaze, keďže v praxi sa aj tak väčšina z týchto výstupov nerealizuje. Aktuálne sa zaujímal najmä o nedávny audit verejného osvetlenia, z ktorého vyplývajú mestu ďalšie nemalé výdavky. Uviedol, že oveľa horúcejším problémom Hlohovca je havarijné vodovodné potrubie.

Servítku pred ústa si nedávala ani Viera Bardiovská, ktorá nie je na rokovaniach poslancov žiadnym nováčikom. Aj tentoraz apelovala na vedenie, aby dane za psov vyčlenilo výhradne na starostlivosť o zvieratá v meste. S argumentom radnice, že jej táto povinnosť zo zákona nevyplýva, sa nestotožňuje. Taktiež je nespokojná s čistením verejných priestranstiev a upozornila na nedostatok miest, kde by sa mohli hrávať deti. „Nech Varga, ktorého spomínajú vo fóre, vybuduje aspoň päť ihrísk,“ vyjadrila sa.

Zaslúžite si odmeny, keď budete robiť čestne

Rovnako ako jej predrečník, ani ona netajila hnev nad prerozdelenými prémiami a ohradila sa aj voči maximálnemu platu Petra Dvorana. „Potom si zaslúžite odmeny, keď budete robiť čestne,“ dodala a zazneli aj slová o korupcii. Vo vyjadreniach neobišla dlhoročné pôsobenie niektorých funkcionárov na vedúcich miestach a odporučila ich nahradiť mladšími kvalifikovanými odborníkmi.

Toto je zastupiteľstvo, nie krčma

Atmosféra v dome kultúry hustla natoľko, že primátor začal odpočítavať sekundy do konca prejavu. Krátko nato zareagoval zvýšeným hlasom aj Ján Libant: „Majte v sebe súdnosť! Toto je mestské zastupiteľstvo, nie krčma!“ Poslancovi stúpol adrenalín potom, ako Viera Bardiovská poukázala, že Hlohovskej televízii šéfuje už dvadsať rokov a na jeho miesto by bolo treba vypísať konkurz. Ostrejšie a adresne mierené pasáže z jej vystúpenia sa do oficiálneho zostrihu lokálnej televízie nedostali.

Nezostrihaný záznam vyjadrení Michala Hauliša a Viery Bardiovskej na zasadnutí MsZ v Hlohovci 28.6.2012.







Podobné témy
Interaktívny wikibudget pre Hlohovec
Interaktívny wikibudget pre Hlohovec
Od apríla môžu Hlohovčania sledovať rozpočet mesta aj v online interaktívnej forme.

Novembrové rokovanie mestského zastupiteľstva bude v Šulekove
Novembrové rokovanie mestského zastupiteľstva bude v Šulekove
Pozvánka na rokovanie Mestského zastupiteľstva mesta Hlohovec.

Mestské zastupiteľstvo opustil poslanec 1. volebného obvodu
Mestské zastupiteľstvo opustil poslanec 1. volebného obvodu
Juraj Frydecký nastúpil ako náhradník na uprázdnený mandát poslanca.

Výzva poslancov Mestského zastupiteľstva mesta Hlohovec verejnosti
Výzva poslancov Mestského zastupiteľstva mesta Hlohovec verejnosti
Poslanci Mestského zastupiteľstva mesta Hlohovec sa rozhodli rozšíriť počet členov komisií mestského zastupiteľstva o ďalších dvoch zástupcov verejnosti.

Mestské zastupiteľstvo bude opäť v priamom prenose
Mestské zastupiteľstvo bude opäť v priamom prenose
Prenos budú môcť občania vidieť vo štvrtok 19. marca 2015 od 14:00.