Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

11. september 2012

Do štrajku vstupujú aj učitelia v Hlohovci

Do protestnej akcie vstupujú takmer všetky školy v meste. Niektorí učitelia s požiadavkami súhlasia, do štrajku sa však nezapoja.

Do štrajku vstupujú aj učitelia v Hlohovci

Vyššie platy pre učiteľov o 10 percent a lepšie podmienky v školstve. To sú kľúčové požiadavky pedagógov, ktorí sa rozhodli vyjadriť svoju dlhodobú nespokojnosť štrajkom vo štvrtok 13. septembra. Myšlienku odborárov podporuje väčšina vzdelávacích zariadení na Slovensku.

V Hlohovci celkovo funguje 21 škôl. Do protestnej akcie sa zapoja takmer všetky. „Finančne sme na tom veľmi zle. Nejde len o platy učiteľov, ale aj mzdy prevádzkových pracovníkov, ktorí neraz žijú na hranici biedy,“ vyjadrila sa riaditeľka Základnej školy na Koperníkovej ulici Mária Loskotová. Závažným problémom je aj samotné financovanie školstva. „Vychádzame veľmi ťažko. Najmä pri nižšom počte žiakov musíme obracať každý cent,“ dodáva riaditeľka.

Učitelia, ktorí sa zapoja do štrajku, neprídu vo štvrtok do školy. V tento deň si zoberú neplatené voľno a deti ostanú doma. „Rodičov sme informovali prostredníctvom žiackych knižiek, oznam je aj na našej webovej stránke a vchode školy,“ informuje Loskotová. Podobne reagovali aj ostatné vzdelávacie inštitúcie v meste.

Do protestnej akcie sa s nadpolovičnou väčšinou svojich zamestnancov zapoja všetky základné školy v Hlohovci vrátane umeleckej aj špeciálnej školy. Z materských škôl do štrajku nevstupuje Cirkevná škola Panny Márie Pomocnice. Zamestnanci materskej školy na Hollého ulici a na Nábreží myšlienky odborárov podporujú, štrajku sa však nezúčastnia a prevádzku neprerušia. Ostatné škôlky budú vo štvrtok zatvorené. Do protestu vstupujú aj stredné školy okrem Obchodnej akadémie, kde sa nenazbierala nadpolovičná väčšina. Reedukačné centrum a Spojená škola sa z dôvodu ubytovaných žiakov vo svojich zariadeniach rozhodli iba pre symbolickú podporu.

Ktoré školy v Hlohovci vstupujú do štrajku?

Materské školy:

 Cirkevná MŠ Panny Márie Pomocnice  nie
 MŠ Fraštacká  áno
 MŠ Podjavorinskej  áno
 MŠ Kalinčiakova  áno
 MŠ Nábrežie  nie
 MŠ Vinohradská  áno
 MŠ Hollého  nie

Základné školy:

 ZUŠ  áno
 ZŠ Koperníkova  áno
 ZŠ M. R. Štefánika  áno
 ZŠ A. Felcána  áno
 ZŠ Podzámska  áno
 ZŠ sv. Jozefa  áno
 ZŠ Vilka Šuleka  áno
 Špeciálna ZŠ  áno

Stredné školy:

 Gymnázium Ivana Kupca  áno
 Obchodná akadémia  nie
 Stredná odborná škola  áno
 Stredná odborná škola technická  áno
 Reedukačné centrum  nie
 Spojená škola  pravdepodobne nie




Podobné témy
Školy v Hlohovci príliš nezabodovali
Školy v Hlohovci príliš nezabodovali
Mimovládna organizácia zverejnila aktuálny rebríček základných a stredných škôl. V Hlohovci prevláda priemerná úroveň.

Bude v Hlohovci o školu menej?
Bude v Hlohovci o školu menej?
Horúca téma týchto dní vŕta v hlave mnohým Hlohovčanom. Podľa mesta je akékoľvek vyjadrenie k problematike predčasné.

Učitelia štrajkujú. Náhradný program ponúka CVČ Dúha
Učitelia štrajkujú. Náhradný program ponúka CVČ Dúha
AKTUALIZOVANÉ Počas štrajku môžu deti využiť športové aktivity centra voľného času. Hrozba preplnených nemocničných čakární sa zatiaľ nenaplnila.

Blíži sa najväčší štrajk učiteľov
Blíži sa najväčší štrajk učiteľov
Stále nič nie je rozhodnuté. V Hlohovci účasť predbežne potvrdili takmer všetky základné školy, stredné sa stále rozhodujú, materské školy budú otvorené.