Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

17. september 2012

Hlohovčania: Skládka je časovaná bomba!

Smetisko Vlčie hory obyvateľov Hlohovca desí. Mobilizujú sa na protest.

Hlohovčania: Skládka je časovaná bomba!

Plány spoločnosti Plastic People, ktorá zamýšľa rozšíriť skládku Vlčie hory, pobúrili aj Hlohovčanov. Napätie sa stupňuje, obavy narastajú a ľudia vyčítajú vedeniu mesta laxný prístup k problému. Primátor Peter Dvoran sa bráni, že mu kompetencie zväzujú ruky. Pod tlakom občianskej nespokojnosti nakoniec prisľúbil verejné stretnutie s prevádzkovateľom.

Nie je to tak dávno, kedy sa v podobných súvislostiach hovorilo o Pezinku. Ľudia vyšli do ulíc a postavili sa proti plánom miestneho podnikateľa, ktorý vlastní smetisko v susedstve ich domovov. K protestujúcim sa pridal aj tamojší primátor Oliver Solga. Hlohovec je na tom inak. Peter Dvoran proti rozšíreniu skládky, ktorú pravidelne ratujú hasiči, zatiaľ žiadnu iniciatívu nevyvinul. Naopak, prvý muž mesta podpísal súhlasné stanovisko k zámeru.

Ľudia z okolitých obcí sa spojili a zahájili otvorený protest. S výnimkou lokálnej televízie zaznamenali napätú situáciu regionálne aj celoplošné médiá. O Vlčích horách sa opäť začalo hovoriť. Iniciatívy sa chopili aj Hlohovčania. Predzvesťou bola už augustová petícia, ktorú rozbehla Lívia Borčányová. Najnovšie sa obyvatelia postavili zoči-voči samotnému vedeniu mesta a žiadali, aby hájilo ich záujmy.

Miloslav Baránek z Pánskej nivy spochybnil postoj úradov, podľa ktorých je so smetiskom všetko v poriadku. „Vyzývam vedenie, aby zaujalo nové stanovisko,“ apeloval na ostatnom verejnom zasadnutí. Podľa Dvorana môže mesto vychádzať iba z podkladov od kompetentných orgánov. „Vyjadrujeme sa k predloženému projektu a pokiaľ je dobrý, niet tam čo dať,“ argumentoval primátor s tým, že voči investorovi nemá nijaké páky.

„Je vám úplne jedno, čo sa deje za našimi humnami,“ vytkol Dvoranovi Miro Kollár. V porovnaní s ostatnými obcami totiž zo strany mesta nezaznamenal ani náznak úprimnej snahy, aby skládka neohrozovala ľudí z okolia. Nesúhlas vyjadrila aj Edita Baránková. „Vytvárame časovanú bombu pre ďalšie generácie!“ uviedla a odvolala sa na programové vyhlásenie vlády, ktorá chce skládkovanie obmedziť. V súvislosti s rozšírením úložiska nebezpečného odpadu upozornila, že Hlohovec ani okolie takýto druh odpadu neprodukuje.

Primátor sa k predneseným argumentom nedokázal vyjadriť: „Nie som odborník. Keby sme sa rozprávali o ústrednom kúrení, mohol by som odpovedať fundovane, v tom som dobrý. Toto neviem.“ Pod tlakom nespokojnosti nakoniec prisľúbil verejné stretnutie s investorom.

Pozor! Miestni aktivisti chystajú proti rozširovaniu skládky ďalšiu petíciu. Ich snahou je zmobilizovať čo najširší okruh verejnosti. O pripravovanom proteste vás budeme informovať. 

Dotknuté orgány aj verejnosť sa môžu k aktuálnemu rozsahu hodnotenia Ministerstva životného prostredia SR k „Dobudovaniu areálu odpadového hospodárstva Vlčie Hory Hlohovec“ vyjadriť ešte do 25. septembra. 





Podobné témy
Stanovisko mesta k tlačovej správe Plastic people
Stanovisko mesta k tlačovej správe Plastic people
Radnica reaguje na článok „Odpad na Vlčie hory voziť môžeme. Primátor zavádza.“

Miestny lekár: Lieky už nezaberajú
Miestny lekár: Lieky už nezaberajú
U niektorých pacientov v Hlohovci dýchacie problémy neustupujú. Vyplynulo to z vyjadrení alergológa na verejnom prerokovaní o skládke.

Verejné zasadnutie sa zmenilo na frašku
Verejné zasadnutie sa zmenilo na frašku
Hlohovčania bojovali proti rozšíreniu smetiska Vlčie hory. Primátor odišiel venčiť psov.

Chystá sa verejné prerokovanie o skládke Vlčie hory
Chystá sa verejné prerokovanie o skládke Vlčie hory
Aktivisti apelujú: Príďte vyjadriť svoj názor k rozšíreniu smetiska!

Poženie Plastic People mesto pred súd?
Poženie Plastic People mesto pred súd?
Mesto už s ďalším rozšírením skládky nepočíta. Prevádzkovateľ sa zrejme bude domáhať náhrady škody.