Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

2. október 2012

Zachránia zámok nórske fondy?

Mesto ide rokovať s neznámou firmou o dotácii na opravu zámku. Rozhodli o tom poslanci.

Zachránia zámok nórske fondy?

Finančná injekcia na záchranu zámku. S takouto možnosťou prišiel najnovšie Peter Dvoran. Peniaze z nórskych fondov má na opravu barokovej pamiatky získať spoločnosť, ktorej meno primátor neprezradil. Poplatky spojené s projektovou prípravou zaplatí mesto. Rozhodli o tom poslanci na svojom ostatnom zasadnutí.

Mestu sa už roky nedarí nájsť investora, ktorý by pamiatku prebudil opäť k životu. Odvážne plány niekoľkých záujemcov zlyhali na financiách. Získať eurofondy sa pokúšala aj samospráva, ktorá má objekt vo vlastníctve. Bezúspešne. Zámok naďalej chátra. Ľady sa pohli v lete tohto roku, kedy mesto opäť začalo ponúkať pamiatku prípadným záujemcom. Na výzvu zareagovala spoločnosť, ktorá prišla s možnosťou získať financie z nórskych fondov až do sumy 200 tisíc eur.

Som za každú korunu, ktorá sa tam investuje

„Som za každú korunu, ktorá sa tam investuje,“ vystúpil primátor. Ako uviedol, nešlo by o predaj ani prenájom, ale opravu. Nemenovaná firma má údajne veľkú šancu peniaze získať. Tie by v prvom rade išli na záchranu strechy, potom by nasledovala obnova kaplnky. Od mesta spoločnosť očakáva úhradu poplatkov za prípravnú dokumentáciu projektu.

Chlapci vyskúšajú, mesto zaplatí

Poslanci návrh uvítali. „V zámku prebieha neustála devastácia. Časti stropov sú už popadané,“ vyjadril sa hlavný architekt mesta Miloslav Drgoň. Novú možnosť ocenil aj Jozef Hviezdarek, ktorý k pamiatke spracovával statické posudky. Oliver Pestún však upozornil na riziko: „Prekáža mi, že máme garantovať poplatky. Chlapci vyskúšajú, neprejde to a mesto nakoniec všetko zaplatí.“ Šulekovský zástupca vychádzal z minuloročnej skúsenosti samosprávy s nemocnicou. V zásuvke vtedy skončil neúspešný projekt na jej modernizáciu za vyše 70 tisíc eur.     

Podľa primátora sú obavy neopodstatnené. Výsledkom ďalšieho stretnutia so sprostredkovateľom fondov má byť zmluva, o ktorej sa chystá poslancov informovať. Napriek tomu, že pred voľbami sa Dvoran hlásil k princípom transparentnosti, meno spoločnosti ostalo zatiaľ tajomstvom. Dotyčný subjekt si to vraj neželal. Zástupcovia občanov, okrem Pestúna, nakoniec s rozbehnutím spolupráce s inkognito firmou súhlasili.

Kliknutím na obrázok spustíte video

Galéria k článku





Podobné témy
Ekoučebňa na Hlohovskom zámku získala prestížnu cenu
Ekoučebňa na Hlohovskom zámku získala prestížnu cenu
Cenu odpadového hospodárstva získalo Občianske združenie Zámok Hlohovec.

Aktivisti zverejnili komunikáciu s mestom
Aktivisti zverejnili komunikáciu s mestom
Členovia OZ chceli v apríli odprezentovať výsledky svojej práce. Mesto ich podujatie na zámku stoplo.

Jarný tábor Cech malých remeselníkov sa vydaril
Jarný tábor Cech malých remeselníkov sa vydaril
Občianske združenie Zámok Hlohovec pripravilo pre deti jarný tábor plný zaujímavých aktivít.

Aktivisti o obnove zámku: Mesto nás ako partnera odmietlo
Aktivisti o obnove zámku: Mesto nás ako partnera odmietlo
Po nezhodách s mestom aktivisti na zámku končia. Idú zachraňovať kaštieľ v Chtelnici.

Vianoce na zámku si Hlohovčania tento rok neužijú
Vianoce na zámku si Hlohovčania tento rok neužijú
Tretí ročník obľúbeného podujatia mesto nepovolilo. O aktuálnej situácii sa rozhodli informovať aktivisti z Občianskeho združenia Zámok Hlohovec.