Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

9. november 2012

Vlčie hory opäť ratovali hasiči

Zásah skomplikoval prístup na skládku a bahnitý terén. Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo samovznietenie odpadu.

Vlčie hory opäť ratovali hasiči

K sériám požiarov na skládke Vlčie hory pri Pastuchove pribudol ďalší. Stalo sa tak vo štvrtok v skorých ranných hodinách. O prípade informoval samostatný odborný inšpektor z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave Marián Hruška. Na včerajšom rokovaní zastupiteľstva upozornili na požiar aj aktivisti, ktorí bojujú proti rozšíreniu skládky. 

Na miesto vyštartovali dvaja príslušníci z hasičskej stanice v Hlohovci. Tí sa okrem samotného požiaru museli popasovať aj s prístupom na smetisko a bahnitým terénom. „K požiaru o rozlohe asi 10x15 metrov došlo v hornej časti skládky,“ uviedol inšpektor. Po odstránení mechanického zabezpečenia brány čakalo hasičov ďalšie nemilé prekvapenie. Silne rozbahnený terén im totiž znemožňoval priblížiť sa s technikou k horiacemu miestu. Museli preto natiahnuť hadicové vedenie so siedmimi prúdmi.

Požiar zároveň zasýpal i zamestnanec skládky pomocou kompaktora, ktorý pripravoval aj príjazdovú cestu pre techniku a na zavážanie zeminou. Následne príslušníkov vystriedala ďalšia zmena. Tá v lokalizačných a likvidačných prácach pokračovala za použitia dýchacích prístrojov. Nakoľko sa technika stále nemohla dostať na povrch a navážať zeminu, veliteľ zásahu nariadil zamestnancovi nahrnúť hornú vrstvu kompaktorom a dymiacu časť zasýpať.

„S použitím termovíznej kamery bol prevedený záverečný prieskum. Z dôvodu neprítomnosti prevádzkovateľa bol pracovník skládky náležite poučený o vytvorení nájazdovej cesty a obnovení navážania zeminou,“ dodal Hruška. Požiar sa hasičom podarilo zlikvidovať po piatich hodinách. Jeho pravdepodobnou príčinou bolo samovznietenie odpadu. Na neustále problémy s prevádzkovaním smetiska opakovane poukazujú aktivisti na webstránke HCskladka.sk.





Podobné témy
Stanovisko mesta k tlačovej správe Plastic people
Stanovisko mesta k tlačovej správe Plastic people
Radnica reaguje na článok „Odpad na Vlčie hory voziť môžeme. Primátor zavádza.“

Miestny lekár: Lieky už nezaberajú
Miestny lekár: Lieky už nezaberajú
U niektorých pacientov v Hlohovci dýchacie problémy neustupujú. Vyplynulo to z vyjadrení alergológa na verejnom prerokovaní o skládke.

Verejné zasadnutie sa zmenilo na frašku
Verejné zasadnutie sa zmenilo na frašku
Hlohovčania bojovali proti rozšíreniu smetiska Vlčie hory. Primátor odišiel venčiť psov.

Chystá sa verejné prerokovanie o skládke Vlčie hory
Chystá sa verejné prerokovanie o skládke Vlčie hory
Aktivisti apelujú: Príďte vyjadriť svoj názor k rozšíreniu smetiska!

Poženie Plastic People mesto pred súd?
Poženie Plastic People mesto pred súd?
Mesto už s ďalším rozšírením skládky nepočíta. Prevádzkovateľ sa zrejme bude domáhať náhrady škody.