Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

16. november 2012

Aktivisti poslali Dvoranovi otvorený list

Vlčie hory už sleduje i hnutie Greenpeace Slovensko. Primátorom sľubované verejné stretnutie s prevádzkovateľom skládky sa doteraz neuskutočnilo.

Aktivisti poslali Dvoranovi otvorený list

Boj za priaznivé životné prostredie pokračuje. Spustením kampane na webstránke HCskladka.sk, vyvesením bilbordov a informačnými letákmi úsilie miestnych aktivistov neskončilo. Členovia občianskej iniciatívy robia všetko pre to, aby sa o prevádzkovaní sporného smetiska na Vlčích horách dozvedeli čo najviac. Intenzívne komunikujú s mnohými inštitúciami, vedením mesta, oslovujú odborníkov. Výsledkom ich snaženia sa stal otvorený list primátorovi, v ktorom formulujú svoje najnovšie zistenia a požiadavky.

Otvorené sudy s nebezpečným odpadom

Aktivisti poukazujú na výsledky opakovaných kontrol Slovenskej inšpekcie životného prostredia, ktorá odhalila na skládke celý rad nedostatkov. Otvorené a vysypané sudy s nebezpečným odpadom, nedostatočný monitoring priesakových vôd či zabezpečenie pred emisiami. To je len časť pochybení prevádzkovateľa, ktoré inšpektori zistili. Hlohovčanom žijúcim necelé dva kilometre od smetiska naháňajú tieto skutočnosti právom strach.

Občianska iniciatíva preto apeluje na primátora Petra Dvorana, aby zaujal nesúhlasné stanovisko i k rozširovaniu skládky nie nebezpečného odpadu. Schválená a doteraz nevyužitá kapacita úložiska totiž postačuje pre zvozový región Hlohovca do roku 2042. Okrem toho aktivisti požadujú kontrolu podzemných vôd a emisií. V neposlednom rade žiadajú verejnú diskusiu s prevádzkovateľom. Tá sa napriek primátorovmu sľubu doteraz neuskutočnila.

Mesto dá 6-tisíc na meranie ovzdušia

„Na budúci rok dá mesto asi 6-tisíc eur na meranie v Hlohovci, najmä v časti Pánska Niva a Nová štvrť,“ reagoval Dvoran. Špecializovaná firma by uskutočnila meranie ovzdušia 4-krát ročne počas 3 dní. Aktivisti ale považujú takúto kontrolu za vyhodené peniaze. Podľa Miloslava Baránka je potrebná monitorovacia jednotka, ktorá by merala 2 až 3 mesiace nepretržite. Tento prieskum by mohlo zabezpečiť Kontrolné chemické laboratórium z Nitry. Dôležité ale je, aby sa i mesto chopilo iniciatívy.      

Od mesta pomoc nečakajte

Michal Hauliš si však o prístupe tunajšej „vrchnosti“ myslí svoje. „Nečakajte od mesta pomoc alebo, že sa za niečo aktívne zasadia. My ich len obťažujeme, keď máme nejakú sťažnosť alebo žiadosť!“ reagoval na vystúpenie aktivistov. Poukázal na odpovede, ktorými ho vedenie odbilo, keď sa dožadoval informácií o hospodárení samosprávy. Aj členovia občianskej iniciatívy potvrdzujú, že často narážajú na laxnosť  a najmä zbavovanie sa zodpovednosti mnohých úradníkov. Na druhej strane sa však rozširujú rady ich sympatizantov.

Podporu im vyjadril i predseda výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Mikuláš Huba. Dianie okolo najčastejšie horiacej skládky v republike už sleduje aj Greenpeace Slovensko. Riaditeľ hnutia Juraj Rizman sa pôvodne chystal i na rokovanie zastupiteľstva, aby si urobil na vec vlastný názor. Služobné povinnosti mu to však nedovolili. Ku konkrétnej forme podpory sa zatiaľ vyjadrovať nechcel, ale ubezpečil: „Ak budem môcť, rád v rámci svojich možností pomôžem.“

Ide o ľudské zdravie

Veľkým povzbudením je i prísľub právnej pomoci od Zuzany Čaputovej. Advokátka spolupracujúca s renomovanou mimovládkou Via Iuris sa dostala do povedomia najmä v súvislosti s prípadom pezinskej skládky, ktorý je momentálne na Európskom súdnom dvore. „Snahu občianskej iniciatívy považujem za opodstatnenú a motivovanú ochranou toho najdôležitejšieho, ľudského zdravia,“ vyjadrila sa k spolupráci s Hlohovčanmi.

Podobností s pezinskou kauzou vidí Čaputová viacero. Ako uviedla, v prvom rade ide o ďalšie zaťažovanie životného prostredia. Podľa viacerých zahraničných štúdií, skládky majú vplyv na vznik, okrem iného, onkologických ochorení ľudí žijúcich v ich blízkosti. Rovnako ako v Pezinku, ide o snahu obmedzovať tento spôsob nakladania s odpadmi. V normách Európskej únie je totiž preferovaná separácia, recyklácia a spaľovanie pred skládkovaním. „K prístupu štátnych orgánov, ktoré budú rozširovanie skládky prípadne povoľovať sa ešte vyjadriť nedá. Rozhodne však Hlohovčanom podobnú skúsenosť neželám,“ dodala.

A akú šancu majú podľa nej miestni aktivisti? „Žiadalo by sa mi povedať, že takú, aká je vymožiteľnosť práva na Slovensku. Ale to by vyznelo veľmi negatívne. Myslím, že vytrvalosť a čistý zámer majú veľkú šancu uspieť. A to aj v náročných podmienkach,“ uviedla advokátka. 

Zvukový záznam z rokovania MsZ
Otvorený list primátorovi




Podobné témy
Stanovisko mesta k tlačovej správe Plastic people
Stanovisko mesta k tlačovej správe Plastic people
Radnica reaguje na článok „Odpad na Vlčie hory voziť môžeme. Primátor zavádza.“

Miestny lekár: Lieky už nezaberajú
Miestny lekár: Lieky už nezaberajú
U niektorých pacientov v Hlohovci dýchacie problémy neustupujú. Vyplynulo to z vyjadrení alergológa na verejnom prerokovaní o skládke.

Verejné zasadnutie sa zmenilo na frašku
Verejné zasadnutie sa zmenilo na frašku
Hlohovčania bojovali proti rozšíreniu smetiska Vlčie hory. Primátor odišiel venčiť psov.

Chystá sa verejné prerokovanie o skládke Vlčie hory
Chystá sa verejné prerokovanie o skládke Vlčie hory
Aktivisti apelujú: Príďte vyjadriť svoj názor k rozšíreniu smetiska!

Poženie Plastic People mesto pred súd?
Poženie Plastic People mesto pred súd?
Mesto už s ďalším rozšírením skládky nepočíta. Prevádzkovateľ sa zrejme bude domáhať náhrady škody.