Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

8. január 2013

Poplatná kontrola alebo zlodejina?

Kontrola v slobodárni odhalila pochybné praktiky. Milan Domaracký hovorí o tendenčnosti, Oliver Pestún o zlodejine.

Poplatná kontrola alebo zlodejina?

Hlavný kontrolór si posvietil na slobodáreň. Ján Kozák preklepol všetky dostupné doklady a zistil, že v predošlých rokoch (2010-2011) zariadenie nefungovalo v medziach zákona. Zdá sa, že klebety o zvláštnych praktikách v ubytovni, ktoré sa už dávno šírili po Hlohovci, neboli až tak ďaleko od pravdy.

Neexistovali žiadne smernice

Slobodáreň pri stanici, ktorá patrí pod bytový podnik, primárne slúžila ako zazmluvnená ubytovňa pre profesionálnych vojakov. V spomínanom čase šéfoval zodpovednej mestskej firme Milan Domaracký. Príslušníci pred štyrmi rokmi začali dostávať od armády príspevok na bývanie podľa vlastného výberu. Časť z nich uprednostnila prenájmy v bytoch a domoch. Zariadenie však pôvodný prevádzkový poriadok neaktualizovalo. „V podstate od roku 2009 neexistovali žiadne smernice, ktoré by ubytovanie na slobodárni riešili,“ uvádza v správe Kozák, ktorý zistil, že prevádzka dokonca nezaviedla ani knihu dlhodobo ubytovaných hostí.

Kozák preveril i zoznamy krátkodobých klientov. Odhalil, že ich počet v roku 2011 stúpol oproti predošlému zhruba o 80 percent. Zarážajúci je i mnohonásobný rozdiel v porovnaní s uplynulým rokom, keď už prevádzka fungovala výlučne pod novým vedením.

Podľa knihy ubytovaných na krátkodobé ubytovanie bolo zistené:

- v roku 2010 bolo zaevidovaných 87 klientov s prenocovaním 116 nocí

- v roku 2011 bolo zaevidovaných 141 klientov s prenocovaním 205 nocí

- v roku 2012 (do 1.9.2012) bolo zaevidovaných 887 klientov s prenocovaním 2 590 nocí

Prehľad odvedených tržieb v hotovosti:

rok 2009                                       32 891,56 €

rok 2010                                       48 111,90 €

rok 2011                                       90 593,42 €

rok 2012 (do 30.6.2012)            68 229,30 €


Všetko nasvedčuje tomu, že kompetentní neviedli evidenciu o ubytovaných tak, ako mali. Navyše, Kozák zistil i vážne porušenie zákona o účtovníctve, a preto nemohol objektívne preveriť tržby. V minulosti sa totiž pri hotovostných platbách v slobodárni neunúvali ani s vydávaním príjmových dokladov.   

Určite ľudský faktor zohráva nejakú úlohu

„Je to tendenčné!“ ohradil sa voči kontrole Milan Domaracký, ktorého zastihlo odvolanie z vedúcej funkcie v priebehu roka 2011. „Určite ľudský faktor zohráva nejakú úlohu a negatívnu úlohu aj v tomto prípade. Len bohužiaľ, ten človek už nie je medzi nami a nemá možnosť sa vyjadriť,“ pripustil s odvolaním sa na niekdajšieho pracovníka ubytovne, ktorý je už po smrti. Podľa neho je možné, že k niektorým materiálom sa kontrolór nedostal.

Vyjadril sa, že vtedajší pokles spôsobil odchod vojakov. Tí si našli iné bývanie a rodiny s deťmi v zariadení nechceli. Údajne, aby členov armády, ktorí tam ostali, po službe nerušili. Za nárastom klientov v ostatnom období vidí Domaracký i opätovný záujem vojakov o ubytovňu.

Obyčajná zlodejina!

„Je to obyčajná zlodejina!“ nedával si servítku pred ústa Oliver Pestún. Poslanec je presvedčený, že niekto na úkor mesta z ubytovacích služieb načierno profitoval. Prácu kontrolóra ocenil, v opatreniach mu však chýbalo trestné oznámenie.

„Za tým, čo som napísal, si stojím,“ vyjadril sa Kozák a dodal, že v slobodárni zlyhala vnútorná finančná kontrola podniku, ktorý to mohol odhaliť.





Podobné témy
Až 90% domácností dostane naspäť preplatok
Až 90% domácností dostane naspäť preplatok
Vyplynulo to z vyúčtovania nákladov spojených s užívaním bytov za rok 2014, ktoré v uplynulých dňoch doručilo do hlohovských domácností Bytové hospodárstvo.

Bytové reaguje na nespokojnosť stanoviskom
Bytové reaguje na nespokojnosť stanoviskom
Hlohovčania sa búria proti vysokým nedoplatkom. Bytové hospodárstvo prišlo s oficiálnym vyjadrením.

Vyúčtovanie sa vlastníkom bytov nepozdáva
Vyúčtovanie sa vlastníkom bytov nepozdáva
Viacerí obyvatelia sú nemilo prekvapení. Vyúčtovanie bytového podniku sa im zdá privysoké.

Mestský strašiak dostane novú fasádu
Mestský strašiak dostane novú fasádu
Dom služieb čaká rekonštrukcia. Podnikateľom hrozil poplatok za reklamné stojany, ktorý mohol dosiahnuť i desiatky eur.

Šéf bytového podniku prišiel o miesto
Šéf bytového podniku prišiel o miesto
Odvolanie Milana Domarackého prebehlo bez diskusie. Primátor rozpravu nepripustil.