Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

18. február 2013

Vyrastie v Hlohovci najväčšie slovenské smetisko?

Smerom zo skládky Vlčie hory vyteká záhadný potôčik. Aktivisti varujú pred únikom škodlivín do voľnej prírody.

Vyrastie v Hlohovci najväčšie slovenské smetisko?

Hrozba rozšírenia skládky Vlčie hory pretrváva. Ba čo viac, všetko nasvedčuje tomu, že byrokratická mašinéria tento zámer ešte podporuje. Aktivisti sa zo všetkých síl snažia plány prevádzkovateľa zastaviť. Tomuto cieľu venujú veľa vlastného času, energie i peňazí. Naopak, úradníci produkujú iba kopu slov na hlavičkových papieroch. Výsledok? Prakticky žiadny. Navyše, aktuálny návrh územného plánu mesta s rozšírením sporného smetiska počíta!

V rozhovore pre miestnu televíziu sa primátor Peter Dvoran posťažoval na prílišnú medializáciu okolo skládky. Prirodzene. Nejde o tému, ktorá by ukazovala mesto i jeho osobu v lichotivých farbách. Pravdou je, že Dvoran po vlne kritiky nestrčil hlavu do piesku a začal aspoň komunikovať. A to nielen s aktivistami, ale i prevádzkovateľom skládky (Plastic People), ako aj s príslušnými úradmi. Tu sa však dobré správy končia.

Plastic People stále tvrdí, že úložisko funguje v medziach zákona. Neslávne dopadlo i osadenie stabilnej meracej jednotky, ktorá by monitorovala škodliviny. Ako uviedol primátor, podľa vedenia Krajského chemického laboratória v Nitre sú takéto merania možné iba v prípade požiaru či inej havárie. Najnovšie sa v úplne inom svetle javí i zamietavé stanovisko mesta k rozšíreniu skládky, ktoré koncom vlaňajška dosiahli aktivisti.

Odpadová jama pre celé Slovensko

„Poza bučky sa vyrába z Hlohovca odpadová jama pre celé Slovensko,“ vystúpil na rokovaní zastupiteľstva Miro Kollár. Člen občianskej iniciatívy tak reagoval na aktuálny návrh územného plánu mesta, ktorý zahŕňa zvýšenie kapacity skládky. V dokumente je zakotvené i rozšírenie zvozového regiónu od Bratislavy po Púchov. O zmene, ktorú do materiálu zapracovala zodpovedná úradníčka, nevedel ani samotný primátor s hlavným architektom.

A otáznikov okolo skládky je stále viac. Začiatkom februára sa aktivisti chystali na verejné prerokovanie zvolané Slovenskou inšpekciou životného prostredia priamo na Vlčích horách. Inšpektori ale zasadnutie presunuli na iný termín a to priamo do svojho bratislavského sídla. „Prečo?“ pýtajú sa aktivisti. Podľa nich odpoveď ukrýva dno medzi dvoma existujúcimi kopami úložiska. Priestor je prikrytý fóliou a ako tvrdia, prevádzkovateľ tam už dnes zaváža odpad. Podľa občianskej iniciatívy na to ešte nebolo vydané povolenie.

Ďalej dodávajú, že k súčasným kopám, ktoré už teraz presahujú úroveň terénu, má pribudnúť ďalšia vo výške 8 až 9-poschodového činžiaku. Obavy vzbudzuje i ventil, z ktorého prúdi voda  priamo do voľnej prírody. Nejde však o žiadnu horskú bystrinku. Podľa aktivistov potôčik vyteká zo zbernej nádrže pod skládkou. Na základe predbežného rozboru si myslia, že kvapalina niekoľkonásobne prekračuje normy dusičnanov, železa či síranov.    

Veľa popísaného papiera, žiadne riešenie

Z prístupu mestských úradníkov sú sklamaní. „Veľa popísaného papiera, žiadne konkrétne riešenie,“ definoval prínos magistrátu Miro Kollár. K jeho vystúpeniu sa pridali i Miloslav a Edita Baránkovci. Verejne vyjadriť názor chcel i Štefan Huszár z Pastuchova, ktorý prakticky celú činnosť občianskej iniciatívy odštartoval. S odôvodnením, že nie je Hlohovčan mu to však primátor neumožnil. A to i napriek tomu, že v minulosti už cezpoľní na zastupiteľstve vystúpili.

Všetko v prospech obyvateľov

Dvoran žiadne konkrétne stanovisko neponúkol. „Mesto, ako aj ja, budeme robiť všetko tak, aby to bolo v prospech väčšiny obyvateľov tohto mesta,“ uviedol. Pokým vystúpenia aktivistov sprevádzal súhlasný potlesk, jeho slová si vyslúžili kritiku. „Prečo to tak doteraz nevyzerá? To je hanba!“ ozývalo sa z publika.





Podobné témy
Stanovisko mesta k tlačovej správe Plastic people
Stanovisko mesta k tlačovej správe Plastic people
Radnica reaguje na článok „Odpad na Vlčie hory voziť môžeme. Primátor zavádza.“

Miestny lekár: Lieky už nezaberajú
Miestny lekár: Lieky už nezaberajú
U niektorých pacientov v Hlohovci dýchacie problémy neustupujú. Vyplynulo to z vyjadrení alergológa na verejnom prerokovaní o skládke.

Verejné zasadnutie sa zmenilo na frašku
Verejné zasadnutie sa zmenilo na frašku
Hlohovčania bojovali proti rozšíreniu smetiska Vlčie hory. Primátor odišiel venčiť psov.

Chystá sa verejné prerokovanie o skládke Vlčie hory
Chystá sa verejné prerokovanie o skládke Vlčie hory
Aktivisti apelujú: Príďte vyjadriť svoj názor k rozšíreniu smetiska!

Poženie Plastic People mesto pred súd?
Poženie Plastic People mesto pred súd?
Mesto už s ďalším rozšírením skládky nepočíta. Prevádzkovateľ sa zrejme bude domáhať náhrady škody.