Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

20. február 2013

Ľuďom tečú nervy: Cesty ako ementál!

Kúpte nám gumáky! Vyzývajú mesto Hlohovčania, ktorých trápia vozovky plné výtlkov.

Ľuďom tečú nervy: Cesty ako ementál!

Deravé cesty sú celoslovenskou traumou a Hlohovec nie je výnimkou. Na výtlky nadávajú nielen šoféri. Jamy, v ktorých sa tvoria kaluže, strpčujú život i ostatným. Na celkovú rekonštrukciu mesto nemá a priebežné plátanie dier pripomína nekonečný príbeh. Zimné obdobie situáciu ešte zhoršuje.

„Keď mesto našlo na nejaký cyklochodník, kde sa bude pár ľudí korčuľovať a bicyklovať, prečo nenašlo i pre Šulekovo, kde žije zhruba 3-tisíc ľudí!“ vytkol čelným predstaviteľom Ľudovít Brezovský. Šulekovčan sa tak svojím vystúpením dotkol i vyznávačov cyklošportu v Hlohovci. Prejavilo sa to na verejnom rokovaní, kde jeden z nich prišiel za nový chodník predstavenstvu poďakovať. 

Kúpte nám gumáky!

Pravdou však je, že na žalostný stav šulekovských ciest upozorňujú tunajší už dlhodobo. Prosia radoví obyvatelia a na vedenie mesta opakovane apelujú i poslanci. Bezvýsledne. Nepeknou vizitkou v samom strede miestnej časti je napríklad Mlynská ulica, ktorá je celá posiata mlákami. „Prosil by som, aby nám mestský úrad kúpil gumové čižmy po kolená,“ dodáva ironicky Ľudovít Brezovský. 

Kráčame po mlákach a rozbitom asfalte

Lepšie to nie je ani v centre Hlohovca. A nesťažujú sa iba vodiči. Svoje o tom vedia i obyvatelia Dilongovej. Vnútroblok medzi činžiakmi je samá diera. Kaluže znepríjemňujú ľuďom aj prístup ku kontajnerom s odpadom. „Na jeseň i v zime kráčame so smeťami po mlákach a rozbitom asfalte,“ opisuje nedôstojnú situáciu Jana Konečná. Problém nastáva aj keď primrzne. „Starší obyvatelia majú čo robiť, aby to ustáli,“ pokračuje nespokojná Hlohovčanka.

Mastné a mokré sa nespojí. Voda urobí svoje

Podľa Martina Ballu z technických služieb sú názory na opravu výtlkov rôzne. Niektorí sú presvedčení, že ide o zbytočnosť, keďže záplaty aj tak dlho nevydržia. Iní si zas myslia, že sa to robí neskoro. Jednu z príčin vidí Balla i v nekvalitnej zmesi používanej na výplň, do ktorej sa pridáva čoraz viac živice. „Mastné a mokré sa nespojí. Voda sa dostane až na podklad a urobí svoje,“ ozrejmuje poslanec. Studená asfaltová zmes, ktorá sa na tieto účely používa, je vhodnejšia iba na menšie výtlky. „Bolo by lepšie, keby sa menili celé pásy,“ dodáva Balla s tým, že by sa to malo realizovať do suchého a vyzretého podkladu.

Napriek požiadavkám komisií sa do aktuálneho rozpočtu komplexné rekonštrukcie komunikácií nedostali. Na ich údržbu vyčlenilo mesto v tomto roku 340-tisíc eur.  

Galéria k článku





Podobné témy
Dotáciu na výtlky by uvítal i Hlohovec
Dotáciu na výtlky by uvítal i Hlohovec
O finančnú injekciu od štátu chce zabojovať i tunajšia samospráva. Podmienky zatiaľ nie sú známe, mesto preto nevie koľko si na deravé cesty vypýta.