Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

18. marec 2013

Dobrovoľníci upracú okolie. Pridajte sa!

Okolie mesta sa topí v odpadkoch. Tak neváhajte, pridajte sa k aktivistom a príďte to zmeniť!

Dobrovoľníci upracú okolie. Pridajte sa!

Okolie Hlohovca bez odpadkov. Tak znie názov občianskej iniciatívy, ktorej nie je ľahostajná znečistená príroda v blízkosti mesta. K aktivite chcú dobrovoľníci podnietiť čo najviac Hlohovčanov.

Už majú toho dosť
„Táto iniciatíva je organizovaná skupinou mladých ľudí, ktorí už majú dosť toho, ako to v okolí mesta vyzerá,“ hovorí jeden z aktivistov Patrik Moravčík. „Všade sú kopy odpadkov, ktoré buď privial vietor z mesta, alebo ich tam nanosili arogantní ľudia,“ dodáva. Po zime je pohľad, ktorý sa naskytá na okolie Hlohovca ešte nekompromisnejší.

Dobrovoľníci sa preto rozhodli usporiadať niekoľko akcií s cieľom nelichotivú situáciu zmeniť. Pri každej z nich vyčistia konkrétnu lokalitu. „Chceme sa zamerať na oblasti mimo mesta, ako je okolie Váhu, priľahlé lúky a lesy,“ pokračuje Patrik. Na brigády sa posnažia zabezpečiť i potrebné kontajnery, vrecia  a odvoz odpadu. Touto cestou vyzývajú aj ostatných, ktorým nie je príroda ľahostajná, aby priložili ruku k dielu.

Šancu podporiť dobrú vec máte už túto sobotu (23. marca). Prvá zo série plánovaných akcií sa zameria na priestor medzi cestným a železničným mostom na oboch brehoch Váhu. Na hlohovskej strane pôjde najmä o menšiu oblasť popri rieke a park na Dilongovej ulici. Na opačnom brehu sa dobrovoľníci zamerajú na rozsiahlejšiu a viac znečistenú oblasť.

Všade sa povaľujú smeti
„Odkedy sa postavilo Tesco, všade sa povaľujú plastové obaly, fľaše a rôzne iné smeti, ktoré vietor rozfúkal až k Váhu,“ ozrejmuje dobrovoľník. Či je na príčine hypermarket, alebo samotní  zákazníci, ťažko povedať. Aktivisti sú však presvedčení, že tento odpad treba upratať skôr, ako skončí v rieke. Na brigádu zabezpečia dva kontajnery. Jeden umiestnia na šulekovskej strane pri hrádzi na úrovni Tesca. Druhý bude na opačnom brehu pri cestnom moste.  

Vítaný je každý, kto chce pomôcť
Zraz dobrovoľníkov je o 10:00 hod. pri štadióne Slovan, kde budú pripravené i vrecia. Odtiaľ začnú postupovať k cestnému mostu a potom sa presunú na šulekovskú stranu. „Pripojiť sa môže hocikto i v priebehu dňa. Vítaný je každý, kto chce pomôcť,“ dodáva aktivista.