Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

20. marec 2013

Dotáciu na výtlky by uvítal i Hlohovec

O finančnú injekciu od štátu chce zabojovať i tunajšia samospráva. Podmienky zatiaľ nie sú známe, mesto preto nevie koľko si na deravé cesty vypýta.

Dotáciu na výtlky by uvítal i Hlohovec

Cesty ako rešeto sužujú celé Slovensko. Na katastrofálny stav, ktorý za sebou zanechala tohtoročná zima, zareagovala i vláda. Tá zo štátnej kasy vyčlenila 16 miliónov eur na opravu výtlkov. Polovicu z tejto sumy dostanú župy, zvyšok by mal ísť do miest a obcí. Kľúč, podľa ktorého finančnú injekciu štát prerozdelí, zatiaľ nie je známy. Zaujímalo nás, či by takúto pomoc uvítali i v Hlohovci.

Bol by som vďačný za každé euro na opravu
„Problematiku sledujeme a máme záujem uchádzať sa o prostriedky, ktoré v rámci solidarity vláda SR vyčlenila,“ uviedla prednostka Eva Lukáčová. „Samozrejme, bol by som vďačný za každé euro na opravu ciest,“ zareagoval i Jozef Vavro, šéf technických služieb, ktoré údržbu mestských komunikácií zabezpečujú. „Keď ale zoberieme do úvahy koľko miest a obcí je na Slovensku, tak sa možno rozprávame o sume 2-3-tísíc eur,“ dodal.

Aj podľa jeho vyjadrení sú na tom cesty, v porovnaní s predošlým rokom, veľmi zle: „Vlani sme na zimnú údržbu a výtlky minuli približne 2 tony asfaltovej zmesi. V tomto roku približne 10 ton.“ Napríklad Jesenského by potrebovala kompletnú výmenu asfaltového koberca. Sťažnosti sa ozývajú i z miestnej časti Šulekovo. Ide najmä o Mlynskú, Rybársku či Novomeského ulicu.

Rozpočet s takýmito investíciami nepočíta
Cesta v žalostnom stave strpčovala život i ľuďom na Sihoti. Tu sa situácia zlepšila. Časť od vstupu zo zámockej záhrady už opravili a po zlepšení počasia budú pokračovať i v opravách plôch vo vnútrobloku. Hlavu v smútku však stále majú obyvatelia bloku na Dilongovej, ktorý je plný jám. Tu by bola nutná celková rekonštrukcia s tým, že by sa odstránil existujúci asfalt, upravilo betónové podložie a odvodnila plocha. „Momentálne ale rozpočet s investíciami takéhoto druhu nepočíta,“ ozrejmil šéf technických služieb.

Čiastkové plátanie deravých ciest je zo všetkých strán kritizované pre slabú životnosť. I Vavro je presvedčený, že oveľa lepší spôsob spočíva v rekonštrukcii väčších plôch. Ide však o finančne náročnejší postup a štátna dotácia bude pravdepodobne vyčlenená iba na lokálnu opravu výtlkov.

Zatiaľ je ťažké stanoviť sumu
„Prostriedky by mali byť rozdeľované v súčinnosti so Združením miest a obcí Slovenska,“ informovala prednostka. Keďže vláda zatiaľ jasné pravidlá neurčila, výška príspevku, o ktorý požiada tunajšia samospráva ešte nie je známa. „Máme iba čiastkové vyjadrenia predsedu ZMOS, preto je ťažké stanoviť sumu, o ktorú sa chceme uchádzať,“ uviedla Lukáčová a dodala, že jedným z kritérií bude pravdepodobne dĺžka miestnych komunikácií.

Z celoročnej sumy 340-tisíc eur vyčlenenej na údržbu ciest v Hlohovci padlo zatiaľ na opravu výtlkov 8-tisíc eur. Teraz po zime pracovníci technických služieb zmapujú aktuálnu situáciu a podľa toho určia kritické úseky i harmonogram prác. Už teraz je ale isté, že na niektoré lokality peniaze nevystačia.   




Podobné témy
Mesto prevzalo parkovisko na Nitrianskej ulici
Mesto prevzalo parkovisko na Nitrianskej ulici
Obyvateľom a návštevníkom priľahlých bytových domov vzniklo v priebehu dvoch mesiacov 24 nových parkovacích miest.

Na Podzámskej ulici pribudnú nové parkovacie miesta
Na Podzámskej ulici pribudnú nové parkovacie miesta
V priestore medzi VI. základnou školou a existujúcimi garážami pribudne do dvoch mesiacov 34 nových parkovacích miest.

Parkovné sa neujalo. Námestie zíva prázdnotou
Parkovné sa neujalo. Námestie zíva prázdnotou
Platené parkovanie prinieslo viac problémov ako osohu. Autá zahltili priľahlé ulice, obchodníci prišli o zákazníkov.

Niektorí parkovné vítajú, väčšina nadáva
Niektorí parkovné vítajú, väčšina nadáva
Parkovné na námestí je už realitou. Väčšina Hlohovčanov je presvedčená, že zavedenie systému situáciu iba skomplikuje.

Práce na železničnom priecestí tentoraz Hlohovec nerozdelia
Práce na železničnom priecestí tentoraz Hlohovec nerozdelia
Adrenalínový scenár spred piatich rokov sa nezopakuje. Práce na železničnom priecestí si vyžiadajú iba čiastočnú uzávierku cesty.