Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

24. marec 2013

Nemocnica: Kabaret v priamom prenose

Zať konateľa nemocnice neudržal nervy na uzde. Verejne sa vyhrážal poslancovi, ktorý situáciu na poliklinike kritizoval.

Nemocnica: Kabaret v priamom prenose

Búrlivá atmosféra, vybičované emócie, urážky a zastrašovanie. Dianie, ktoré rozpútala správa o závratnom dlhu nemocnice, začína pripomínať kabaret. Ukázalo sa to i na ostatnom rokovaní zastupiteľstva. Úsporné opatrenia poslanci uvítali. Mnohé otázky však naďalej ostali nezodpovedané. Za marazmus, do ktorého sa nemocnica dostala, zatiaľ nikto nenesie zodpovednosť.

Mimoriadne zasadnutie iniciovali poslanci s jasným zámerom. Dozvedieť sa pravdu a nájsť konečne spôsob, ako s poliklinikou naložiť. A to tak, aby zariadenie normálne fungovalo, slúžilo svojmu účelu a zároveň neohrozilo mesto. Očakávania sa však nenaplnili a k žiadnym zásadným krokom opäť nedospeli.

Vyzeral by som ako Kubko
Miroslav Bobák navrhol predať menšinový podiel majoritnému vlastníkovi. Poslanec tak reagoval na skutočnosť, že mesto nemá prakticky žiadny dosah na rozhodnutia v spoločnosti. Druhá alternatíva mala spočívať v odkúpení vlastníctva, aby sa väčšinovým spoločníkom stalo práve mesto. Nepochodil. „Ak zoberieme všeobecné podmienky z operačného programu zdravotníctvo, zmena vlastníka nie je počas platnosti zmluvy možná,“ oponovala prednostka Eva Lukáčová. Inak povedané, ak by v tomto období došlo k vlastníckym zmenám, spoločnosť by zrejme musela európske peniaze vrátiť. „Za tento návrh nedám ani hlasovať, lebo by som vyzeral ako Kubko,“ vyjadril sa primátor. Podľa niektorých poslancov ale zákon takýto krok umožňuje.

Kľúčový odpredaj väčšinového podielu zastupiteľstvo schválilo zhruba pred tromi rokmi. Udialo sa to v mene záchrany upadajúceho zariadenia. Tak závažný návrh si vtedy našli poslanci ráno na stoloch tesne pred rokovaním a v bode "Rôzne" ho odklepli. Spasiteľom mala byť spoločnosť Klimati Logistic. Dnes je všetko inak. V kontraste s jednoduchým odpredajom podielu poslanci zvolávajú mimoriadne zasadnutie, aby sa mesto zo šlamastiky vyhrabalo. Nemožno sa preto čudovať, že terajší stav vyvoláva medzi ľuďmi hnev a neistotu. Spočiatku vecná a pokojná debata prerástla až do vyhrotenej slovnej prestrelky. A horúco bolo nielen medzi poslancami. Poriadne to vrelo i v publiku, kde sedeli asi dve desiatky Hlohovčanov.

Poisťovne nezazmluvnili činnosti
Mnohí sa obávajú, či zadlžená nemocnica neskončí v konkurze a nestiahne so sebou i mesto. Podľa primátora už spoločnosť niektoré čiastky spláca a záväzky sa znižujú. Príčinu dlhu vidí Dvoran v nepreplácaných úkonoch. „Zdravotné poisťovne nezazmluvnili všetky činnosti,“ uviedol a dodal, že konateľ Jozef Sobotovič s poisťovňami rokuje a dosiahol už preplácanie vo vyššej miere. Rovnako vyzdvihol i konsolidačné opatrenia ako presťahovanie LDCH, prechod na iné tepelné médium či ušetrenú energiu vďaka plastovým oknám.

Za pravdu dal primátorovi i Jozef Behul, podľa ktorého poisťovne neurobili to, čo mali. Poslanec považuje za problém i vznik nových zariadení konkurujúcich poliklinike. Rovnako viní i lekárov, ktorí posielajú pacientov na sono či röntgen do Trnavy alebo Piešťan a nie do tunajšieho diagnostického centra. To označil za jedno z najlepších v republike.

Nech platí ten, kto to zavinil!
Na pretras opäť prišlo i platené parkovanie pred bránou polikliniky. Problém otvoril Miroslav Bobák, ktorý začal volať po vyvodení zodpovednosti, na čo hľadisko zareagovalo potleskom. Maslo na hlave má v tejto záležitosti primátor, ktorý bez vedomia poslancov parkovaciu rampu omylom schválil. Za pochybenie sa neskôr verejne ospravedlnil v lokálnej televízii. Zrušenie zariadenia by predstavovalo 10-tisícovú pokutu. „Ja to prednesiem a keď budeme chcieť, tak to spoločnosti uhradíme,“ obrátil sa na zastupiteľstvo Dvoran. „Nech to platí ten, kto to zavinil!“ ozval sa z publika Michal Hauliš. Zareagoval Ján Libant so slovami, že protestujúcich dajú vyviesť. „Toto hovoríte občanom? Môžete sa hanbiť!“ zaburácali ľudia v hľadisku.
Aj my k tebe, chlapče!
Oliver Pestún vyjadril sklamanie nad materiálom, ktorý poslanci na rokovanie dostali. Podľa neho vôbec nič nerieši. „Ešte nás zaväzuje k tomu, aby sme sa na tomto zlodejstve podieľali,“ uviedol. „Vážte slová,“ skočil mu do reči Sobotovič. „Aj k vám sa dostanem,“ obrátil sa na konateľa Pestún a chcel pokračovať, keď sa z hľadiska ozvalo: „Aj my k tebe, chlapče!“ Všetci ostali na okamih v šoku. Slová totiž vyslovil miestny gastropodnikateľ a Sobotovičov zať Vladimír Krajčovič. „Pán sa tu vyhráža. Toho by ste mali vyviesť!“ nestratil duchaprítomnosť Michal Hauliš. „Načo urážaš primátora! Čo si ty, kto?“ pokračoval na Pestúnovu adresu Krajčovič, ktorý ešte, ale už len sám pre seba, počastoval šulekovského zástupcu nie príliš lichotivými výrazmi a potom opustil zasadačku.
Pestún, ktorý momentálne zvažuje trestné oznámenie, však pokračoval. Zodpovedný za terajší stav v poliklinike je podľa neho poslanec Ivan Varga, primátor Dvoran, bývalý konateľ Štefan Masaryk Koóš, predseda dozornej rady Jozef Hviezdarek, a rovnako i poslanci, ktorí nekonali. Šulekovčan spomenul taktiež výhražný telefonát, ktorý dostal po tom, ako začal dianie v poliklinike kritizovať. Zároveň upozornil na nepomer medzi výškou dlhu a sumou, ktorá mala do spoločnosti pritiecť z poisťovní. Podľa konateľa, podstatnú časť záväzkov, vrátane mestskej pôžičky, tvorí čiastka, ktorá išla na modernizáciu budovy.
Vy ste ešte ťahali káčera!
Na Šulekovčana však argumenty nezabrali a vyjadril konateľovi nedôveru. K tomuto postoju ho viedla najmä skutočnosť, že Sobotovič bol do funkcie dosadený bez výberového konania a nepresvedčil ho ani v pozícii šéfa technických služieb, ktoré viedol dlhé roky. Rovnako spochybnil terajšie výsledky hospodárenia nemocnice, ako aj jeho podnikateľské aktivity. „Vy ste ešte ťahali káčera!“ zareagoval dotknutý konateľ a primátor sa ho snažil upokojiť. „Nech ma neuráža!“ kričal už na pokraji kolapsu Sobotovič. „Kto chce psa biť, tak si palicu nájde,“ vyjadril nesúhlas s ostrými slovami Libant, ku ktorému sa pridal i Martin Balla.
Približne 2-miliónový dlh nakoniec poslanci zobrali na vedomie. Nakoľko mesto vlani neposkytlo nemocnici peniaze na údržbu, odpustili spoločnosti vyše 93-tisíc eur za nájom. Taktiež schválili dotáciu na prevádzku pohotovosti pre dospelých. Tá by mala vykryť stratu medzi nákladmi a príjmami od poisťovní. Z pléna chcel do zmieneného bodu vstúpiť i Peter Borčány. Snažil sa upozorniť na fakt, že tunajšej pohotovosti chýba potrebné vybavenie. Primátor mu však priestor na vyjadrenie neposkytol.  




Podobné témy
Jozef Hviezdarek neuniesol kritiku. Reagoval urážkami
Jozef Hviezdarek neuniesol kritiku. Reagoval urážkami
Dozorná rada tunajšej nemocnice je nefunkčná. Jej predsedu však poslanci neodvolali.

Veriteľom nemocnice má byť i poslanec Varga
Veriteľom nemocnice má byť i poslanec Varga
Pôžičku Ivana Vargu neziskovému podniku potvrdil aj primátor. Znechutený poslanec opustil rokovanie zastupiteľstva.

Rozprávka skončila. Nemocnica spláca dlhy
Rozprávka skončila. Nemocnica spláca dlhy
Dlh spoločnosti dosiahol astronomické rozmery. Konateľ ju chce zachrániť úspornými opatreniami.

Horúcou témou zastupiteľstva je nemocnica
Horúcou témou zastupiteľstva je nemocnica
Nový konateľ zadlženej polikliniky oboznámi poslancov so stavom spoločnosti. Vystúpiť sa chystajú i aktivisti proti skládke.

Dvoran: Lepšieho sme nenašli
Dvoran: Lepšieho sme nenašli
Štefan Masaryk Koóš vo vedení nemocnice skončil. Nahradil ho bývalý šéf technických služieb Jozef Sobotovič.