Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

17. apríl 2013

Pošta pre poslanca sa v Hlohovci ujala

Ľudí trápi chátrajúci zámok, výtlky i nefungujúce lampy v uliciach. Za dva roky zaznamenala Pošta pre poslanca stovku podnetov.

Pošta pre poslanca sa v Hlohovci ujala

Nie je pravdou, že Hlohovčania sú k svojmu mestu ľahostajní. Načasovanie rokovaní zastupiteľstva však mnohým nedovoľuje, aby na problémy, ktoré ich trápia, upozornili zoči – voči. Využívajú preto iné formy. Jednou z nich je i Pošta pre poslanca.

Faktom je, že v predošlých obdobiach bola informovanosť miestnych na chabej úrovni. Mnohé z dôležitých dokumentov a rozhodnutí mesta sa k verejnosti nedostali. Komunikácia jednoducho zlyhávala. Účelovo zostrihané záznamy z rokovaní ruka v ruke s mesačníkom lokálnej televízie, celé roky podsúvali ľuďom iba to, čo práve vyhovovalo vedeniu.

Zlepšenie priniesla zmena zákona a s ňou povinnosť zverejňovať dôležité dokumenty na oficiálnej webstránke mesta. Pozitívom je, že tunajšia samospráva začala prinášať aj niektoré informácie nad rámec platnej legislatívy. Vítaným krokom sa stali jednotné e-mailové schránky poslancov, ktorých zriadenie iniciovala skupina nezávislých členov zastupiteľstva.

Pošta pre poslanca, ktorú sme spustili pred dvoma rokmi, vznikla ako reakcia na viaznuci verejný dialóg medzi Hlohovčanmi a volenými zástupcami. Spomínanej službe predchádzala rubrika Otázka pre mesto. Nový spôsob sa však, najmä pre svoju adresnosť, ukázal podstatne efektívnejší. Prostredníctvom jednoduchého systému ľudia oslovujú konkrétneho poslanca za vybraný obvod. Ten sa rozhodne či odpovie verejne, súkromne alebo nebude reagovať vôbec.

Dnes možno povedať, že služba sa ujala a priniesla množstvo zaujímavých podnetov. Od svojho spustenia zaznamenala vyše 100 odkazov a zhruba 60 zverejnených odpovedí. Čo sa týka dostupnej komunikácie, medzi najaktívnejších poslancov patria Miloslav Drgoň, Oliver Pestún, Patrik Voltmann a Ján Tassy. Pri získavaní informácií sa väčšina z nich obracia na príslušné oddelenia radnice. Mnohí dané lokality i priamo navštevujú, aby sa oboznámili s problémom. 

Aj z príspevkov v tejto rubrike je vidieť, že v meste je stále dosť toho, čo treba zlepšovať. Tunajším chýba druhý most cez Váh a trápi ich havarijný stav zámku. Obyvateľom Dilongovej strpčujú život výtlky. Ľuďom žijúcim v centre prekáža hluk z miestnej diskotéky. Šulekovčania si zas nevedeli dať rady s neprispôsobivými spoluobčanmi, ktorí vykonávali telesné potreby priamo na verejnosti.

Opakovane sa objavujú sťažnosti týkajúce sa parkovania, dopravného značenia či nefungujúceho verejného osvetlenia. Hlohovčania reagovali i na témy z rokovaní zastupiteľstva a vyjadrili podporu poslancom, ktorí sa nebáli otvorene prehovoriť. Išlo o polikliniku a pochybné gazdovanie na ubytovni. Zaujímavosťou je príspevok študentky, ktorá sa rozhodla upozorniť na chyby počas mestských zasadnutí v seminárnej práci.

Z reakcií občanov je možno vyčítať nielen vďačnosť, ale aj rozhorčenie nad pasivitou niektorých poslancov. Aj vďaka spomínanej službe si tak vytvárajú obraz o ich práci, čo zaiste zohľadnia pri najbližších voľbách.    




Podobné témy
Ekoučebňa na Hlohovskom zámku získala prestížnu cenu
Ekoučebňa na Hlohovskom zámku získala prestížnu cenu
Cenu odpadového hospodárstva získalo Občianske združenie Zámok Hlohovec.

Aktivisti zverejnili komunikáciu s mestom
Aktivisti zverejnili komunikáciu s mestom
Členovia OZ chceli v apríli odprezentovať výsledky svojej práce. Mesto ich podujatie na zámku stoplo.

Jarný tábor Cech malých remeselníkov sa vydaril
Jarný tábor Cech malých remeselníkov sa vydaril
Občianske združenie Zámok Hlohovec pripravilo pre deti jarný tábor plný zaujímavých aktivít.

Aktivisti o obnove zámku: Mesto nás ako partnera odmietlo
Aktivisti o obnove zámku: Mesto nás ako partnera odmietlo
Po nezhodách s mestom aktivisti na zámku končia. Idú zachraňovať kaštieľ v Chtelnici.

Vianoce na zámku si Hlohovčania tento rok neužijú
Vianoce na zámku si Hlohovčania tento rok neužijú
Tretí ročník obľúbeného podujatia mesto nepovolilo. O aktuálnej situácii sa rozhodli informovať aktivisti z Občianskeho združenia Zámok Hlohovec.