Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

28. apríl 2013

Chystajte si 50-centovky za parkovanie

Poslanci rozhodli o hodinovej tarife. Parkovací systém na námestí a pred Tatra bankou spustí mesto už čoskoro.

Chystajte si 50-centovky za parkovanie

Platené parkovanie sa niektorým Hlohovčanom nepozdáva. Mesto tvrdí, že v jeho záujme nie je zarobiť. Od systému si sľubuje vyriešenie problému s dlhodobým blokovaním miest.

Zavedenie sa týka Námestia sv. Michala a plochy v hornej časti Ulice M. R. Štefánika. Prevádzkovaním systému mesto poverilo technické služby. Kontrolu zabezpečia mestskí policajti. Na námestí je 120 a pred Tatra bankou vyše 40 parkovacích miest.

Ľudí bývajúcich v daných lokalitách a držiteľov preukazov ZŤP, ktorí budú mať vyčlenené miesta, sa platenie nedotkne. Majitelia priľahlých prevádzok môžu využiť formu ročného poplatku za 120 eur. Bežných návštevníkov bude stáť parkovné 50 centov za hodinu. Plochy mesto spoplatní počas pracovných dní od 8:00 do 16:30 hod. Na námestí osadia tri a pred Tatra bankou dva automaty.

Mohli by sme vyjsť v ústrety
S návrhom na zníženie 50-centového poplatku vystúpil Miroslav Začko: „Mohli by sme vyjsť v ústrety občanom, aby si zvykli na novú formu finančnej záťaže.“ Myšlienka sa zatiaľ nestretla s podporou. Podľa primátora nejde zo strany mesta o zárobkovú činnosť. „Cena nie je modla. Uvidíme, ako ľudia zareagujú,“ pripojil sa do diskusie i Patrik Voltmann.

Pribudne záchytné parkovisko
Peter Dvoran poukázal na problém s vodičmi z okolitých obcí, ktorí dlhodobo blokujú miesta. Práve spoplatnenie by ich mohlo od týchto praktík odradiť. „Preto sa buduje i záchytné parkovisko na Železničnej ulici,“ uviedol a dodal, že nepôjde o spoplatnenú plochu. Rovnako pozitívne vníma zavedenie regulovaného parkovania väčšina poslancov. Dôvodom nepopulárneho kroku má byť zvýšenie obrátkovosti parkovania na námestí. Niektorí sa však obávajú zahltenia okolitých ulíc.

Autá sa presunú inde
„Autá odídu z námestia a presunú sa tam, kde je už teraz nedostatok miest,“ vystúpil Jozef Behul. Poslanec preto apeloval na mesto, aby vyčlenilo z rozpočtu prostriedky na parkovacie plochy v priľahlých lokalitách. Zvýšený nápor pocítia najmä obyvatelia Ulice SNP, Michalskej, Podzámskej a Za poštou.




Podobné témy
Mesto prevzalo parkovisko na Nitrianskej ulici
Mesto prevzalo parkovisko na Nitrianskej ulici
Obyvateľom a návštevníkom priľahlých bytových domov vzniklo v priebehu dvoch mesiacov 24 nových parkovacích miest.

Parkovisko na Podzámskej ulici je od 1. júla otvorené
Parkovisko na Podzámskej ulici je od 1. júla otvorené
Nové parkovacie plochy na Podzámskej ulici sú po kolaudácii od 1. júla k dispozícii občanom.

Nové parkovacie plochy na Nitrianskej ulici
Nové parkovacie plochy na Nitrianskej ulici
Miesto pre výstavbu nového parkoviska sa nachádza v zelených plochách a na jestvujúcej spevnenej betónovej dopravnej ploche.

Na Podzámskej ulici pribudnú nové parkovacie miesta
Na Podzámskej ulici pribudnú nové parkovacie miesta
V priestore medzi VI. základnou školou a existujúcimi garážami pribudne do dvoch mesiacov 34 nových parkovacích miest.

Parkovné sa neujalo. Námestie zíva prázdnotou
Parkovné sa neujalo. Námestie zíva prázdnotou
Platené parkovanie prinieslo viac problémov ako osohu. Autá zahltili priľahlé ulice, obchodníci prišli o zákazníkov.