Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

7. máj 2013

Vodovody v meste dožívajú. Straty dosahujú státisíce eur!

Ročne zaznamenáva Hlohovec obrovské úniky pitnej vody. Časť potrubí je ešte z azbestu. Pozrite si zoznam ulíc, kde je situácia kritická.

Vodovody v meste dožívajú. Straty dosahujú státisíce eur!

Vodovodná sieť v Hlohovci dosluhuje. Dokazuje to i najnovšia správa o jej technickom stave. Mesto chce zúfalú situáciu riešiť.

Veľká časť je na hranici životnosti

Hlavné vodovodné vetvy budovali v 50-tych rokoch minulého storočia a rozvody dosahujú približne 55 kilometrov. Potrubia sú z azbestu, ocele, liatiny a plastu. „Keďže ich životnosť sa pohybuje v rozmedzí 60-80 rokov, môžeme konštatovať, že veľká časť vodovodnej siete je na hranici životnosti,“ uviedol Jozef Vavro, šéf Vodárenských a technických služieb, ktoré distribúciu pitnej vody zabezpečujú. Na kritický stav upozornil pred dvoma rokmi i jeho predchodca Jozef Sobotovič.

Obnova je nutná čo najskôr

Hranicu životnosti už prekročili potrubia z azbestu (6 424 m) a ocele (2 803 m). Len v uplynulom roku zaznamenali na vodovodnej sieti 71 porúch a havárií. Odhadované straty predstavujú takmer 40 percent, čo v prepočte vychádza zhruba 300-tisíc eur ročne. Zlý technický stav pritom neovplyvňuje iba výšku strát, ale i kvalitu zásobovania a cenu vodného. „Preto je potrebné začať s obnovou čo najskôr,“ dodal Vavro.

Treba projektovú dokumentáciu

Poslanci sa zhodli, že problém je nutné skutočne riešiť. Bez ohľadu na straty je totiž povinnosťou mesta dodávku pitnej vody obyvateľom zabezpečiť. „Treba pripraviť projektovú dokumentáciu, kde je potrebná rekonštrukcia, aby sme vedeli rozpočtové náklady,“ uviedol Jozef Behul. Spomínané podklady sú nevyhnutné i v prípade, ak by sa mesto uchádzalo o dotáciu. Ďalšou z možností, ktorou sa zaoberalo zastupiteľstvo je financovanie formou úveru.

Nateraz je prvoradé znížiť úniky. Mesto preto uvažuje i nad zakúpením prístroja, ktorý by vyhľadával poruchy. Peniaze ušetrené na stratách by mohlo využiť na splácanie pôžičky. Pri rekonštrukcii by sa mali dostať do popredia lokality, kde je stav kritický.

Pozor! Zoznam ulíc s nevyhovujúcim potrubím

Bernolákova, Cintorínska, ČSA, Fraňa Kráľa, Hlohová, Hurbanova, Kalinčiakova, Kamenohorská, Krátka, 9. Mája, Mierová, Nábrežie A. Hlinku, Nám. sv. Michala, Nerudova, Nitrianska, Palackého, Palárikova, Podzámska, Puškinova, Pribinova, Radlinského, Rázusova, Starý rínok, Tolstého, Zábranie.





Podobné témy
Voda naša každodenná
Voda naša každodenná
Aktívny občan už dva roky poukazuje na vážny problém v Hlohovci.

Hlohovčania sa obávajú vody z azbestových potrubí
Hlohovčania sa obávajú vody z azbestových potrubí
V meste je takmer 6,5 kilometra potrubí vyrobených z azbestu. Môže voda, ktorá nimi preteká, škodiť?

Vodovodné potrubie je časovanou bombou Hlohovca
Vodovodné potrubie je časovanou bombou Hlohovca
Stav mestskej vodovodnej siete je alarmujúci. Skoro tretina vody vyjde nazmar.