Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

7. máj 2013

Prisťahovalci z Coburgovej: Chceme tu začať nový život!

Potvrdené: Časť obyvateľov zo zbúranej problémovej bytovky na Coburgovej ulici v Trnave našla azyl v Hlohovci.

Prisťahovalci z Coburgovej: Chceme tu začať nový život!

Minulý týždeň zarezonovala v médiách správa o búraní bytového domu na Coburgovej ulici v Trnave. Takmer 50 obyvateľom s platnými nájomnými zmluvami poskytlo mesto náhradné bývanie. V spomínanom dome na ulici, ktorá je medzi Trnavčanmi známa ako problémová, bývali niektorí i nelegálne. Tí si museli hľadať novú strechu nad hlavou sami. Časť z tejto komunity sa presunula do ubytovne v priestoroch bývalej Drôtovne v Hlohovci.

Je nás tu asi desať rodín s deťmi

„My sme z Trnavy, z Coburgovej,“ potvrdil nám pár s dvoma deťmi, ktorý sme oslovili priamo pred ubytovňou. „Je nás tu dosť. Asi desať rodín s deťmi,“ pokračoval Trnavčan. Mladá rodina prišla do Hlohovca v pondelok. Zároveň potvrdili, že niektorí sem prišli ešte minulý týždeň. O možnosti sa dozvedeli cez internet. Rozhodla cena, ktorá je podľa nich oveľa priaznivejšia ako v podobných zariadeniach v Trnave. „Tu platíme 63 eur mesačne na osobu,“ hovoria.

Chceme tu začať nový život

Ubytovňu považujú za dočasné riešenie. „Uvidíme, čo bude ďalej. Ak si zoženieme nejaký sociálny byt, tak tu ostaneme,“ pokračujú. Muž tvrdí, že si zarába na brigádach v Trnave, radšej by si však teraz našiel prácu bližšie. Jeho partnerka je momentálne na materskej, ale dodáva, že si chce privyrábať: „Od zajtra tu budem robiť upratovačku.“ V Hlohovci sú zatiaľ spokojní. „Chceme tu začať nový život. Tu je to lepšie ako na Coburgovej. Tam to bolo nehygienické.“    

Správca: Toto je biznis
 

Správca ubytovne tvrdí, že pri nájomníkoch neriešia, kto odkiaľ prišiel: „Toto je biznis. A peniaze treba brať tam, kde sú.“ Príliv obyvateľov z Coburgovej nepriamo potvrdil: „Podľa toho, ako sa všetci poznajú, usudzujem, že sú odtiaľ. Môže to byť tak do štyridsať ľudí.“ Doteraz sa so skupinou žiadne problémy nevyskytli. Podľa neho je dôležité, aby nájomníci riadne platili a dodržiavali pravidlá. „Ak nie, tak sa zbalia a idú preč. Raz mesačne vždy voľakoho vyhodíme,“ dodáva s tým, že niekedy sa tak deje i za asistencie polície a sociálnych pracovníkov. Zariadenie v tomto prípade nemá voči nim žiadny zmluvný vzťah a nemusí hľadať náhradné bývanie.     





Podobné témy
Magistrát o rodinách z Trnavy vie
Magistrát o rodinách z Trnavy vie
Podľa vedúceho slobodárne sa v poslednom čase ubytovala v zariadení iba jedna rodina s dieťaťom. Mesto skutočnosti preveruje.

Trnavská radnica ubytovanie prisťahovalcom neplatí
Trnavská radnica ubytovanie prisťahovalcom neplatí
Mesto Trnava ľuďom z Coburgovej ubytovanie v Hlohovci nezabezpečilo. Našli si ho sami.