Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

9. máj 2013

Trnavská radnica ubytovanie prisťahovalcom neplatí

Mesto Trnava ľuďom z Coburgovej ubytovanie v Hlohovci nezabezpečilo. Našli si ho sami.

Trnavská radnica ubytovanie prisťahovalcom neplatí

Celý Hlohovec je v pozore. Správa o prisťahovalcoch z Coburgovej vyvolala medzi ľuďmi obavy a množstvo otázok. Po tom, ako mesto zbúralo bytovku v kolónii, obyvateľom s platnými nájomnými zmluvami poskytlo náhradné ubytovanie v rovnakej lokalite. Ostatní si riešili bývanie sami. Niekoľko rodín sa ocitlo v ubytovni na Mierovej ulici v Hlohovci. Miestni sa preto búria. Rómske osadenstvo v obávanej trnavskej štvrti totiž desaťročia strpčuje život celému okoliu.

Kedysi to bývala pokojná ulica

„Ja to tu poznám. Kedysi to bývala pekná a pokojná ulica. Ako gymnazisti sme sem chodievali do kulturáku,“ spomína dnes už takmer 80-ročný Trnavčan z Coburgovej. Aj on potvrdil, že všetko sa zmenilo, keď sa tam nasťahovala rómska komunita. Vlani nespokojnosť miestnych vyústila až do petície, ktorou sa obrátili na vedenie mesta.

   

„Naša štvrť je neslávne známa napríklad najväčším počtom výjazdov hasičského zboru v rámci celej Slovenskej republiky, ďalej zvýšenou kriminalitou, krádežami, výtržnosťami, predajom drog, znečisťovaním životného prostredia odpadkami, neudržateľnými hygienickými podmienkami, výskytom potkanov, ďalších hlodavcov a túlavých psov, rizikom epidemiologických ochorení, rizikovým prostredím pre výchovu detí, doslova nemožnosťou slobodne sa pohybovať po uliciach vo večerných hodinách bez rizika okradnutia, obťažovania pejoratívnymi výrazmi, vulgarizmami či prepadnutiami,“ píšu v proteste.

Ľudia spisovali petície

Ten ešte vlani v septembri oficiálne podal tamojší poslanec Miloš Krištofík. Petíciu podpísalo vyše 650 ľudí nielen z Coburgovej, ale i celej miestnej časti Tulipán, kde sa kolónia nachádza. Rozhorčení obyvatelia zároveň navrhli, aby mesto vybudovalo pre spomínanú komunitu byty nižšieho štandardu v katastri Trnavy na periférii mesta. Ešte predtým sa v meste hovorilo aj o ich presune do Zvončína, či Suchej nad Parnou. Tam sa však začali domáci búriť a spisovať petície.

Situácia sa vyhrotila začiatkom mája, keď mesto muselo jednu z bytoviek na Coburgovej zbúrať. „Počas dvadsiatich rokov sme tú budovu trikrát riadne opravili,“ uviedol trnavský mestský hovorca Pavol Tomašovič. Ľudia z kolónie však rozobrali aj oporný múr a statika sa definitívne narušila. „Náklady na asanáciu predstavovali 37-tisíc eur,“ ozrejmil hovorca. Či rovnaký osud postihne i ostatné objekty, záleží podľa jeho slov, výlučne od správania samotných obyvateľov. Mesto už ďalšie státisíce eur do opráv investovať nemieni.


Zväčšiť mapu

Pre osem rodín s platnými a dve rodiny s predĺženými nájomnými zmluvami zabezpečilo mesto náhradné bývanie v rovnakej lokalite. „Tí, čo tam boli neoprávnene, odišli preč,“ pokračuje. Išlo o štyri alebo päť rodín, ktoré opustili objekt ešte pred asanáciou. O tom, že by im mesto hradilo nejaké ubytovanie v Hlohovci, Tomašovič nemá žiadne informácie. „Určite na to nešli žiadne peniaze z rozpočtu. My sme dali iba na búracie práce. To, či tak urobil niekto individuálne, nemôžem potvrdiť ani vyvrátiť,“ dodal. Je možné, že k týmto rodinám sa pridali i ďalší obyvatelia Coburgovej.       

Faktom je, že časť tejto komunity zakotvila na ubytovni v priestoroch bývalej Drôtovne na Mierovej ulici v Hlohovci. Či a ako dlho tu zotrvajú, zatiaľ nie je známe. Rodina, ktorú sme oslovili, sa rozhliada po pracovných možnostiach i lacnejšom bývaní a tvrdí, že by tu rada ostala. Trnavská ani hlohovská radnica o presune občanov z Coburgovej nerozhodovala a ide výlučne o súkromnú aktivitu. Napriek tomu sme o stanovisko požiadali aj vedenie mesta Hlohovec, ktoré očakávame v najbližšom čase.





Podobné témy
Magistrát o rodinách z Trnavy vie
Magistrát o rodinách z Trnavy vie
Podľa vedúceho slobodárne sa v poslednom čase ubytovala v zariadení iba jedna rodina s dieťaťom. Mesto skutočnosti preveruje.

Prisťahovalci z Coburgovej: Chceme tu začať nový život!
Prisťahovalci z Coburgovej: Chceme tu začať nový život!
Potvrdené: Časť obyvateľov zo zbúranej problémovej bytovky na Coburgovej ulici v Trnave našla azyl v Hlohovci.