Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

19. máj 2013

Kauzy pána primátora

Peter Dvoran sa obhajuje. Prisťahovalcov z Trnavy, ale i športovú halu, polikliniku a skládku označil len za nepravdivé kauzy.

Kauzy pána primátora

Najlepšia obrana je útok. Povedal si zrejme primátor Peter Dvoran, ktorý sa rozhodol poctiť Hlohovčanov mimoriadnym vyhlásením v lokálnej televízii. K tomuto kroku ho dohnala správa o prisťahovalcoch z Coburgovej. Prvý muž mesta zároveň využil priestor pred kamerou, aby sa vyžaloval i z ďalších boľačiek.

Mierené na mestský úrad a moju osobu

Dvoran síce vsadil na osvedčenú, avšak príliš priehľadnú taktiku. Najprv všetkých ubezpečil, že podnikol potrebné kroky. Potom vniesol do problému chaos tým, že spochybnil informácie, ktoré nikto nikde netvrdil. Nakoniec ešte zastrašil ľuďí, ktorí si vôbec dovolili takúto správu vypustiť. „Domnievam sa, že je to mierené na mestský úrad, alebo na moju osobu, aby nás obvinili, že nič nekonáme,“ uviedol.

„Mestská polícia obišla všetky slobodárne v Hlohovci, a ani v jednej nezistila väčší počet rómskych spoluobčanov, ktorí by sem pricestovali z Trnavy,“ pokračoval. Opakovane zdôrazňoval, že do mesta neprišla väčšia, až 400-členná skupina. Oficiálne sa však nikde v článkoch, ani v diskusiách o stovkách prisťahovalcov nehovorí. Podľa nájomníkov a správcu ubytovne má byť ich počet oveľa nižší. Primátor zároveň priznal, že ak by aj takáto situácia nastala, mesto má zviazané ruky. Voči slobodnému pohybu osôb a súkromnému podnikaniu totiž nemôže zasiahnuť.

Šíria nenávisť a genocídu

Šíriteľov správy nepriamo označil za rasistov a postrašil zákonmi: „Neviem, či si ľudia, ktorí túto informáciu pustili, uvedomujú, že šíria nenávisť voči spoluobčanom, že šíria takzvanú genocídu.“

Tu však nejde o etnickú príslušnosť, ale o fakt, že prisťahovalci sem prišli z Coburgovej. Inak povedané, z obávanej trnavskej štvrte známej prekvitajúcou kriminalitou, kopiacimi sa odpadkami a najnovšie i zdevastovaným obydlím.

Stále sa šíria nepravdivé veci

Pod tlakom vypätých udalostí a emócií Dvoran oprášil i staršie krivdy. Prisťahovalcov označil len za ďalšiu zmyslenú kauzu v Hlohovci. „V poslednom čase sa stále šíria takéto nejaké nepravdivé veci,“ posťažoval sa do objektívu kamery.

Do svojho zoznamu zahrnul i dianie okolo športovej haly, ktoré, ako uviedol, sa vyriešilo k spokojnosti väčšiny obyvateľov. „Ďalej to nepokračovalo, takže ten alebo tí ľudia sú nespokojní,“ dodal. Problém vznikol, keď mesto vypovedalo nájom spoločnosti Maynet, ktorá športovisko prevádzkuje. Firma sa zaslúžila najmä o rozvoj hádzanej v meste a tak reálne hrozilo, že týmto aktivitám je koniec. Medzi Hlohovčanmi správa okamžite vyvolala vlnu nevôle. Masívnu podporu priamo na kľúčovom rokovaní zastupiteľstva prejavili Maynetu i samotní hádzanári. Poslanci nakoniec odklepli nájom spoločnosti na ďalších 20 rokov.

Za ďalšiu kauzu označil primátor polikliniku. Tu si v podstate umyl ruky tvrdením, že na mimoriadnom rokovaní zastupiteľstva boli poslanci informovaní, čo mesto môže a nemôže urobiť. Dianie okolo nemocnice rozvírila správa o jej enormnom dlhu. Na dvere polikliniky klopali veritelia a čoraz častejšie sa v jej súvislosti skloňoval i pojem exekúcia. Časť poslancov sa stále dožaduje vysvetlenia, ako mohlo k takémuto zúfalému stavu dôjsť. Na mnohé otázky o finančných tokoch v nemocnici dodnes nedostali uspokojivú odpoveď.

Na pretras sa dostala i skládka Vlčie hory. Problém otvorili zástupcovia občianskej iniciatívy. Jej členovia začali upozorňovať na početné požiare a kritizovať fungovanie smetiska po tom, ako prevádzkovateľ prišiel so zámerom rozšíriť kapacitu skládky. Aktivisti sa pustili do neľahkého boja, ktorému venovali veľa času, energie i financií. Až po ich intenzívnom úsilí a neustálom apelovaní, mesto nakoniec zmenilo postoj a momentálne už s rozšírením smetiska nepočíta.   

Podľa Dvorana by ľudia mali dôverovať radnici. „Keď chcete vedieť pravdu, obráťte sa na mestský úrad, alebo priamo na mňa,“ odporučil Hlohovčanom v závere svojho mimoriadneho vystúpenia.    





Podobné témy
Miroslav Kollár zbavil Olivera Pestúna funkcie viceprimátora
Miroslav Kollár zbavil Olivera Pestúna funkcie viceprimátora
Primátor hovorí o rozchode predstáv na výkon funkcie.

Investor prevzal ubytovňu, prestaví ju na nájomné byty
Investor prevzal ubytovňu, prestaví ju na nájomné byty
V budove má do konca roka 2016 vzniknúť 60 nových nájomných bytov.

Do platnosti vstúpili organizačné zmeny na mestskom úrade
Do platnosti vstúpili organizačné zmeny na mestskom úrade
Mestský úrad v Hlohovci má od 1. mája 2016 novú organizačnú štruktúru a nový organizačný poriadok.

Riaditeľ MsKC rozhodol o uzatvorení budovy Domu kultúry
Riaditeľ MsKC rozhodol o uzatvorení budovy Domu kultúry
Dôvodom uzavretia má byť zlý stav elektroinštalácie.

Novembrové rokovanie mestského zastupiteľstva bude v Šulekove
Novembrové rokovanie mestského zastupiteľstva bude v Šulekove
Pozvánka na rokovanie Mestského zastupiteľstva mesta Hlohovec.