Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

11. jún 2013

Hlohovčania sa obávajú vody z azbestových potrubí

V meste je takmer 6,5 kilometra potrubí vyrobených z azbestu. Môže voda, ktorá nimi preteká, škodiť?

Hlohovčania sa obávajú vody z azbestových potrubí

Na havarijnom stave vodovodnej siete v Hlohovci sa podpisujú najmä azbestové potrubia. Tie dosahujú takmer 6,5 kilometra a sú už za hranicou životnosti. Každoročne preto vychádza množstvo vody nazmar. Obavy medzi Hlohovčanmi však vzbudzuje i samotný materiál. Je všeobecne známe, že azbest je pre ľudský organizmus vysoko škodlivý. Majú sa teda ľudia strachovať, keď pijú vodu z takýchto potrubí?  

Ako prezrádzajú odborné pramene, azbest je názov pre skupinu vláknitých minerálov vyskytujúcich sa v zemskej kôre. Pre svoje mimoriadne vlastnosti sa uplatnil v mnohých priemyselných odvetviach. Kedysi sa z azbesto-cementového materiálu vyrábali aj vodovodné rozvody. Tie v Hlohovci budovali ešte v 50-tych rokoch minulého storočia a vodou zásobujú domácnosti na 19 uliciach v centre mesta.  

Ulice s azbestovými potrubiami

Bernolákova, ČSA, F. Kráľa, Hlohová, Hurbanova, Krátka, 9.mája, Mierová, Nitrianska, Palárikova, Podzámska, Puškinova, Pribinova, Radlinského, Rázusova, Školská, Tolstého, Továrenská, Zábranie

Dnes už je u nás používanie azbestu zakázané. Ide totiž o silne karcinogénnu látku. Nebezpečenstvo predstavujú malé rozmery jeho vlákien. Pri mechanickom poškodení sa ihličky dostávajú do vzduchu a odtiaľ ľahko preniknú do pľúc, kde môžu spôsobiť rakovinu. Naskytá sa teda otázka, či sú podobnému riziku vystavení i ľudia, ktorí každodenne používajú vodu z azbestových potrubí.

Vedľajšie účinky sa nepotvrdili

„Takéto potrubia sú už skôr raritou, ale sem-tam sa ešte nájde nejaká zabudnutá vetva,“ hovorí Miroslav Machata z Národného referenčného centra v Nitre, ktoré sa problematikou vláknitých prachov zaoberá. Podľa jeho vyjadrení, riziko z azbestu hrozí iba pri vdýchnutí. „Dlhodobým sledovaním obyvateľstva zásobovaného vodou z takýchto rozvodov sa nepotvrdili nijaké vedľajšie účinky. Čiže, keď prejde cez zažívací trakt, nemá absolútne žiadny vplyv a zdraviu neškodí,“ ozrejmil odborník.

Do ceny sa nepremieta celá výška strát

V dôsledku strát sa však Hlohovčania obávajú i útoku na svoje peňaženky. Úniky predstavovali vlani takmer 40 percent, čo je v prepočte zhruba 300 tisíc eur. Straty sa preto podpisujú nielen na kvalite zásobovania, ale i cene vodného. „Cena vody je tvorená z viacerých položiek, pričom jednou z nich sú i straty. Do ceny vody sa nepremieta celá výška strát na potrubí, ale len ich primeraná časť,“ uviedol Jozef Vavro, šéf Vodárenských a technických služieb v Hlohovci, ktoré distribúciu pitnej vody v meste zabezpečujú.

Cenu vody odsúhlasuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví a straty na dodávkach mestská spoločnosť dlhodobo vykrýva z iných obchodných činností. Faktom ale ostáva, že ak by sa enormné straty znížili, obyvatelia by to pocítili i na účtoch za spotrebu.

Monitorujeme celú vodovodnú sieť

Na ostatnom rokovaní mestského zastupiteľstva sa poslanci zhodli, že problém je nutné riešiť. Zaujímalo nás, ako sa situácia vyvíja. „Naša spoločnosť otestovala a následne zakúpila prístroj, ktorým v týchto dňoch postupne monitorujeme celú vodovodnú sieť v Hlohovci,“ informoval Vavro. Po komplexnej kontrole mestská firma vyhodnotí najporuchovejšie úseky, stanoví priority rekonštrukcie i výšku potrebných investícií. Ako ďalej uviedol, v súvislosti s možnosťami financovania už prebehlo viacero rokovaní s bankami. „Až na základe konkrétnej ponuky bude možné rozhodnúť, či je naša spoločnosť schopná splácať prípadný uver, alebo nie,“ dodal konateľ s tým, že viac svetla do celej problematiky vnesie práve výsledok monitoringu.  





Podobné témy
Voda naša každodenná
Voda naša každodenná
Aktívny občan už dva roky poukazuje na vážny problém v Hlohovci.

Vodovody v meste dožívajú. Straty dosahujú státisíce eur!
Vodovody v meste dožívajú. Straty dosahujú státisíce eur!
Ročne zaznamenáva Hlohovec obrovské úniky pitnej vody. Časť potrubí je ešte z azbestu. Pozrite si zoznam ulíc, kde je situácia kritická.

Vodovodné potrubie je časovanou bombou Hlohovca
Vodovodné potrubie je časovanou bombou Hlohovca
Stav mestskej vodovodnej siete je alarmujúci. Skoro tretina vody vyjde nazmar.