Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

14. jún 2013

Kontrolóri nadelili pokuty aj v Hlohovci

Výrobky, ktoré už nemali byť v predaji či nedostatočná hygiena. Pozrite si ako dopadli kontroly potravinových inšpektorov v tunajších prevádzkach.

Kontrolóri nadelili pokuty aj v Hlohovci

Regály v obchodoch sa prehýbajú pod záplavou tovaru. Ich kvalita, ale i úroveň predaja, však neraz za rozmanitosťou ponuky ďaleko zaostáva. Svedčia o tom skúsenosti samotných spotrebiteľov. O nevábny pohľad na plesnivý výrobok, znečistené okolie prevádzky či zavádzajúce ceny, sa podelili aj naši čitatelia.

   

Dôkazom pochybení obchodníkov sú i výsledky kontrol Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. A práve ona spustila nedávno zaujímavú novinku. Vďaka prehľadnému systému sa každý môže presvedčiť, na ktoré prevádzky si inšpektori posvietili a čo zistili. Na mape kontrol nechýba ani Hlohovec.

Od začiatku roka tu vykonali inšpektori vyše 100 kontrol. Niektoré prevádzky navštívili opakovane. Zameriavali sa na dodržiavanie dátumov minimálnej trvanlivosti a spotreby, sledovali označovanie potravín i hygienu predaja a priestorov.

Mohlo privodiť ujmu na zdraví

V tunajšom Kauflande, kam zavítali kontrolóri Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy z Trnavy začiatkom februára, objavili na pultoch 5 druhov potravín po vypršaní dátumu minimálnej trvanlivosti. Celkovo išlo o 174 kusov výrobkov. „Umiestnenie potravín na trh po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti mohlo privodiť spotrebiteľovi ujmu na zdraví,“ uvádza sa v úradnom rozhodnutí. Za pochybenie dostal obchodný reťazec 300-eurovú pokutu. Pri jej určení RVPS prihliadala na závažnosť, trvanie, následky, minulosť prevádzkovateľa, ako aj to, či ide o opakované protiprávne konanie. Pokuty pri úradných kontrolách potravín sa môžu vyšplhať až na 30 tisíc eur.

Sankcia neobišla ani predajňu potravín, ktoré vlastní COOP Jednota Trnava na Podzámskej ulici. Za nedostatky v hygiene predaja dostal obchod blokovú pokutu. Výhrady týkajúce sa hygieny budovy a prevádzkarne mali inšpektori i na Duklianskej, kde sa nachádza ďalšia predajňa rovnakej obchodnej siete. V tomto prípade došlo k vyriešeniu problému opatreniami na mieste.

Podrobný prehľad kontrol nájdete na www.svssr.sk/puk/.





Podobné témy
Na kontrolu doplatili aj stravovacie prevádzky
Na kontrolu doplatili aj stravovacie prevádzky
Hygienici nezabudli ani na reštaurácie a fastfoody. V Hlohovci vytkli priestory neudržiavané v čistote, potraviny po dátume spotreby či jaternice neznámeho pôvodu.

Problémy mali aj tunajšie cukrárne
Problémy mali aj tunajšie cukrárne
Na cukrárne si posvietili hygienici. Najhoršie dopadol Trnavský kraj, nedostatky odhalili aj v Hlohovci.