Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

23. jún 2013

Darí sa primátorovi napĺňať sľuby?

Peter Dvoran chcel premeniť pozitívne myšlienky na reálne činy. Ako mu to zatiaľ vychádza?

Darí sa primátorovi napĺňať sľuby?

Volebné obdobie terajšieho primátora sa už dávno preklopilo do druhej polovice. Dozrel preto čas poohliadnuť sa za uplynulými rokmi. Akým smerom sa uberá Hlohovec? Darí sa Petrovi Dvoranovi napĺňať sľuby, ktorými oslovil voličov?

Dvoran nie je v komunálnej politike nováčikom. Predtým pôsobil, ako zástupca exprimátora Jána Dlhopolčeka. Bol i poslancom trnavskej župy, pričom tento post vykonáva i v súčasnosti. Svoju volebnú kampaň s podporou nesporne bizarnej koalície (KDH, SDKÚ – DS a SMER – SD) postavil na lokálpatriotizme a emóciách. Zabralo. Bilbordy pred svätostánkami, Dvoranova charizma a optimistické prísľuby do budúcnosti presvedčili 3 200 Hlohovčanov.

Hlavné body volebného programu Petra Dvorana

- Transparentnosť, zverejňovanie v elektronickej forme
- Využívanie fondov z Európskej únie
- Komplexné riešenie dopravnej situácie v meste
- Rozvoj zdravotníctva a sociálnej starostlivosti
- Podpora bytovej výstavby
- Rozvoj zamestnanosti a podnikateľských aktivít
- Riešenie problémov moderného školstva
- Bezpečnosť, čistota a skrášľovanie mesta
- Podpora kultúrnych a športových aktivít

Na poli transparentnosti badať v Hlohovci pokrok. Do značnej miery tomu napomohla i zmena legislatívy, ktorá pritlačila samosprávy k zverejňovaniu informácií. Objektívne treba uznať, že mesto si túto povinnosť plní aj nad rámec zákona. Oproti predošlému obdobiu sa skvalitnila i komunikácia s verejnosťou. Paradoxom je, že predtým malo mesto post hovorkyne. Poverená pracovníčka však preferovala iba spriaznené médiá. Dnes komunikáciu s novinármi zodpovedne zastrešuje prednostka Eva Lukáčová. K zlepšeniu informovanosti prispieva i pravidelne aktualizovaný webový portál mesta. S odvrátenou stránkou transparentnosti však súvisí projekt Via Hlohoviensis. Zákazky na zhotovenie webstránky a stratégie cestovného ruchu, ktoré za pochybných okolností získala Hlohovecká regionálna agentúra, totiž podpísal Dvoran.

Časť poslancov považuje za netransparentné i dianie okolo nemocnice s poliklinikou. Od prvého muža mesta sa stále márne dožadujú, aby vniesol viac svetla do hospodárenia spoločnosti. Aj vo všeobecnosti možno konštatovať, že najmä vo vypätých situáciách sa už primátor na rokovaniach zastupiteľstva konkrétnym vyjadreniam vyhýba.

Čo sa týka využívania dotácií, v Hlohovci sa ukončila II. etapa kanalizácie v časti Šulekovo zo štrukturálnych fondov. Od roku 2011 mesto reagovalo na 44 výziev a možností získať finančnú podporu na rôzne účely. Žiaľ, pomerne s nízkou bilanciou. Uspelo 10 projektov, 31 podporených nebolo a 3 sú stále v hodnotiacom procese. Medzi najväčšie úspechy patria protipovodňové opatrenia v lokalite Šumperského jarku, na ktoré mesto získalo 120 tisíc eur z Úradu vlády SR.

Pozitívom je i 30- tisícová podpora z rezortu školstva, vďaka ktorej má ZŠ A. Felcána nové okná. Dotáciu z ministerstva kultúry získalo mesto i na rekonštrukciu empírového divadla. Finančnú injekciu by ale nutne potreboval tunajší zámok. S pripraveným projektom na jeho záchranu mesto zatiaľ neuspelo a čaká na aktuálnu výzvu. Pamiatka, ktorá by mohla byť najväčšou pýchou mesta, tak i za Dvorana naďalej chátra.

Dôležité zastúpenie v Dvoranovom programe má i doprava. Doterajšie snahy primátora presadiť ďalšie premostenie Váhu sa ukázali ako nerealizovateľné. Prvá alternatíva v podobe provizórneho mostu od vojnových veteránov zlyhala na nevyhovujúcom technickom stave a obmedzenej životnosti. Druhá možnosť trvalého cestného mostu nespĺňala parametre súvisiace s plánovanou výstavbou vodného diela. Do budúcnosti však naďalej ostáva otázny spôsob financovania, ako aj samotná efektivita takéhoto riešenia.

Kľúčové odľahčenie dopravy by mohol priniesť obchvat. Ide ale o investíciu, ktorú je nutné riešiť na vyššej úrovni. O pokroku v tejto oblasti však zatiaľ nič nové nepočuť. Pomoc v rámci statickej dopravy si terajšie vedenie sľubuje od zavedenia regulovaného parkovania. Kritici sa však obávajú, že autá zahltia priľahlé nespoplatnené lokality. Nové parkovisko pribudne i na Ulici M. Bela, pri empírovom divadle a železničnej stanici. Pri zmienke na túto tému nemožno opomenúť ani Dvoranove pochybenie v súvislosti s parkoviskom pri poliklinike. Momentálne sú už platené miesta pred zariadením zredukované.

Medzi nedoriešenú oblasť života v meste patrí i zdravotníctvo. Dvoran zdedil rozhodnutie predošlého zastupiteľstva o vstupe súkromnej firmy do nemocnice s poliklinikou. Ukázalo sa však, že problémy upadajúceho zariadenia sa ešte viac prehĺbili. Primátor preto vymenil konateľa spoločnosti. Niekdajší šéf technických služieb Jozef Sobotovič dnes všetkých ubezpečuje, že nemocnica je už z najhoršieho vonku a exekúcia nehrozí. Niektorým poslancom sa nepáči, že primátor nekonkretizoval doterajšie hospodárenie spoločnosti a schováva sa za minoritné vlastníctvo. Taktiež upozorňujú na podozrivé zmeny v dozornej rade a volajú po vyvodení zodpovednosti. Hlohovčania sa sťažujú, že lekári sú roztrúsení po celom meste a predovšetkým chýba detská pohotovosť.

Ďalšou z oblastí bez výraznejšieho progresu je bytová výstavba. Mesto v budovaní vlastných bytov stagnuje. O niečo lepšie je na tom podpora individuálnej bytovej výstavby. Nové parcely vznikajú v lokalite Lipiny, Chríby či Salatné. Podľa ostatných štatistických údajov celková bytová výstavba v regióne poklesla.

Podobne je to i so zamestnanosťou. Pokým Dvoranov predchodca zažíval boom príchodu investorov do priemyselného parku, pôsobenie terajšieho primátor poznačila hospodárska kríza. Pri jeho nástupe do funkcie bola miera evidovanej nezamestnanosti v okrese 8,25 percent, začiatkom tohto roku prekročila 10-percentnú úroveň. Novovybudované Tesco, podľa hovorcu obchodného reťazca, prinieslo 95 pracovných príležitostí a desiatky ďalších miest v nadväzujúcich službách.

Na úseku rozvoja školstva napomohli rekonštrukcie niektorých vzdelávacích zariadení i prístavba ZUŠ na Pribinovej ulici. Zásadným problémom zostáva, že niektoré základné školy sú kapacitne nevyužité. Do budúcnosti preto nie je vylúčené, že mesto bude nútené pristúpiť k ich redukcii. Úplne opačný problém majú v Hlohovci materské školy, kde sa aktuálne nepodarilo umiestniť 48 detí.

Pri hodnotení bezpečnosti a čistoty nemožno obísť dianie okolo kontroverznej skládky Vlčie hory. Po úsilí aktivistov už zámer prevádzkovateľa rozšíriť kapacitu mesto nepodporuje. Dvoranovi je však vyčítaná počiatočná ľahostajnosť k problému a zmena stanoviska až po nátlaku občianskej iniciatívy. Častým terčom kritiky miestnych je i starostlivosť o verejnú zeleň. Aj keď sa nakoniec podarilo v aktuálnom rozpočte prostriedky navýšiť, mnohí považujú počet kosieb na verejných priestranstvách za nedostatočný. Podľa našej nedávnej ankety, v duchu tradície, Hlohovčanom chýbajú v uliciach i ruže. Stále neriešeným problémom ostávajú i neosadené koše na psie exkrementy. Na nepriaznivom obraze bezpečnosti sa nemalou mierou podpisujú i početné prípady podpálených áut.

Dvoranovej éry sa dotklo i 900. výročie prvej písomnej zmienky o Hlohovci. Pri tejto príležitosti samospráva pripravila sériu podujatí z prostriedkov projektu Via Hlohoviensis. Zlepšenie prezentácie si sľubuje aj od nového loga. Vo všeobecnosti ale Hlohovčania považujú možnosti kultúrneho vyžitia v meste za nedostatočné. Dlhopolček prišiel napríklad s tradíciou promenádnych koncertov. Za terajšieho primátora sa ale zatiaľ žiadna podobná tradícia, ktorá by mohla osloviť i širšiu vekovú skupinu, nezaviedla.

Napriek tomu, že Dvoran sľuboval podporu športu, nevôľu medzi ľuďmi svojho času vyvolali ťahanice okolo športovej haly. V Hlohovci sa nahlas hovorilo o vybavovaní si účtov a pochovaní hádzanej. Na Dvoranovu hlavu sa zniesla paľba kritiky pre nedostatočne odôvodnenú výpoveď nájomnej zmluvy. Aj pod tlakom verejnosti väčšina poslancov nakoniec dlhoročný nájom spoločnosti Maynet, ktorá športovisko prevádzkuje, odklepla. Na radosť mnohých Dvoran obhajuje i vybudovanie plavárne. Projekt, ktorým sa chce mesto inšpirovať, sa však zdá niektorým poslancom predražený. Mnohým Hlohovčanom sa nepáčia ani priškrtené dotácie do športových klubov. Milovníci cyklistiky a korčuliari zas ocenili vlaňajšie dobudovanie cyklochodníka.

Oproti predošlému volebnému obdobiu badať i v mestskom parlamente silnejúcu opozíciu. Rokovania omnoho častejšie sprevádzajú konfrontácie a rozhodnutia neprechádzajú tak hladko, ako bolo v minulosti zvykom. Dôvodom je predovšetkým chýbajúca vízia mesta a dostatočná autorita primátora. Na presadenie závažnejších návrhov, ktoré by bolo možné objektívne vyhodnotiť až v budúcnosti, nedokázal presvedčiť dostatok poslancov. Pre časť Hlohovčanov je ale sympatická jeho snaha vyhýbať sa konfliktom. Dvoran sa tiež prejavil ako človek, ktorý si dokáže verejne priznať chybu. O nezávislosti svojich rozhodnutí však stále mnohých nepresvedčil.





Podobné témy
Miroslav Kollár zbavil Olivera Pestúna funkcie viceprimátora
Miroslav Kollár zbavil Olivera Pestúna funkcie viceprimátora
Primátor hovorí o rozchode predstáv na výkon funkcie.

Investor prevzal ubytovňu, prestaví ju na nájomné byty
Investor prevzal ubytovňu, prestaví ju na nájomné byty
V budove má do konca roka 2016 vzniknúť 60 nových nájomných bytov.

Do platnosti vstúpili organizačné zmeny na mestskom úrade
Do platnosti vstúpili organizačné zmeny na mestskom úrade
Mestský úrad v Hlohovci má od 1. mája 2016 novú organizačnú štruktúru a nový organizačný poriadok.

Riaditeľ MsKC rozhodol o uzatvorení budovy Domu kultúry
Riaditeľ MsKC rozhodol o uzatvorení budovy Domu kultúry
Dôvodom uzavretia má byť zlý stav elektroinštalácie.

Novembrové rokovanie mestského zastupiteľstva bude v Šulekove
Novembrové rokovanie mestského zastupiteľstva bude v Šulekove
Pozvánka na rokovanie Mestského zastupiteľstva mesta Hlohovec.