Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

28. jún 2013

Cestujúcim konečne svitá na lepšie časy

Autobusová stanica dostane dôstojnú podobu. Na jeseň sa už cestujúci schovajú pod prístreškami.

Cestujúcim konečne svitá na lepšie časy

Autobusová stanica rozhodne nepatrí medzi miesta, ktorými by sa mohol Hlohovec chváliť. Pre cestujúcich tu nie sú vytvorené adekvátne podmienky. Najviac im chýbajú prístrešky, kde by sa mohli ukryť pred dažďom a vetrom. Situácia sa má už čoskoro zlepšiť.

Nehostinné podmienky zdvíhajú Hlohovčanom adrenalín už dlhšiu dobu. „Je to hanba nášho mesta!“ vyjadrila sa Eva na sociálnej sieti, kde problém rozvíril búrlivú diskusiu. Tunajšia autobusová stanica totiž nemá ani základné vybavenie.

Dobrou správou je, že miestna samospráva sa rozhodla situáciu riešiť. Vo verejnej kase pôvodne vyčlenila na tieto účely 30-tisíc eur. Neskôr čiastku navýšila na 80-tisícovú sumu. Plocha na Železničnej ulici bude čiastočne slúžiť ako bezplatné záchytné parkovisko, ktoré vybuduje mesto. Časť pozemku prenajme trnavskej SAD-ke.

Rozšírime chodník a osadíme prístrešky

Prenájom s výmerou takmer 1 600 m² je stanovený na 15 rokov za 1 450 eur ročne. Počas jarmokov, prípadne iných akcií po hlavičkou mesta, spoločnosť bezplatne poskytne prenajatú časť pozemku. „SAD Trnava zabezpečí rekonštrukciu časti, kde sú osadené zastávky. Chodník čiastočne rozšírime, aby tam mohli byť osadené prístrešky,“ vyjadrila sa vedúca strediska trnavskej SAD-ky v Hlohovci Katarína Šefrániková. Rekonštrukciu zrealizuje firma SAD Invest, ktorá je dcérskou spoločnosťou dopravného podniku.

Po dohode s architektom mesta by mala byť súčasťou projektu i vzrastlá zeleň. Na sedem zastávok budú cestujúcim slúžiť tri prístrešky. „Rozdelili sme to tak, že vždy medzi dvoma nástupišťami bude jeden prístrešok,“ ozrejmila vedúca. Prístrešky by mali byť dostatočne hlboké a široké, aby sa tam zmestilo čo najviac ľudí. „Určite to nebude taký prístrešok, aký je tam osadený teraz,“ ubezpečila.

Rekonštrukcia začne 1. júla

V rámci rekonštrukcie spoločnosť vyfrézuje i vozovku a taktiež osadí nové označníky na každom nástupišti. „Myslím, že kultúra cestovania sa rapídne zvýši oproti tomu, čo doteraz autobusová stanica ponúkala,“ pokračuje Šefrániková. Predpokladané náklady zo strany SAD-ky predstavujú 40 tisíc eur. „S rekonštrukciou začneme 1. júla. Práce sú naplánované na dva mesiace, ale aj podľa vyjadrení dodávateľa by mali byť ukončené skôr,“ dodala vedúca.





Podobné témy
Vynovená autobusová stanica má slabiny
Vynovená autobusová stanica má slabiny
Hlavný architekt rekonštrukciu skritizoval. Chýbajú stromy aj toalety!

Dočkajú sa Hlohovčania dôstojnej stanice?
Dočkajú sa Hlohovčania dôstojnej stanice?
Cestujúcich bičuje vietor a dážď. Autobusová stanica v Hlohovci nemá ani základné vybavenie.