Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

4. júl 2013

Na požiar doplatila miestna charita

Stovky odpracovaných dobrovoľníckych hodín, ktoré mali premeniť zanedbané priestory na veľký sklad solidarity, vyšli nazmar. Budovu zničil oheň.

Na požiar doplatila miestna charita

Hlohovčanov v týchto dňoch rozrušila správa o požiari pri železnici. Aj keď budova, ktorú pohltili plamene navonok krásou príliš nevynikala, pravdou je, že za uplynulý rok sa tu urobil poriadny kus práce. Zaslúžili sa o to desiatky dobrovoľníkov, ktorí sa rozhodli nezištne pomôcť miestnej charite Samaria. Tá chcela v priestoroch zriadiť nadregionálny sklad solidarity i svoje centrum. Dnes je všetko inak. Organizácia, ktorá už doteraz zlepšila podmienky života mnohým ľuďom, sama dostala úder pod pás.

Vlastníkom objektu sú Železnice Slovenskej republiky. Samaria si sklad prenajala vlani v auguste. Priestory v budove ubytovne na rovnakej ulici, ktoré má prenajaté od bytového hospodárstva, jej doteraz kapacitne postačovali. Mala však plány svoju činnosť rozšíriť.

 

Objekt ale nebol užívaniaschopný. Kopili sa tam haldy odpadu a rôzneho materiálu po predošlých užívateľoch, ale i bezdomovcoch, ktorí v budove prespávali. Na streche bolo viacero dier, chýbala škridla. „Od vlaňajšej jesene sme pripravovali rekonštrukciu stavby spočívajúcu vo výmene strešnej krytiny a oplášťovaní stien plechmi, čo by nám postačovalo na prevádzkovanie skladu solidarity,“ hovorí predseda charitatívneho združenia Samaria Miroslav Dzurech.

 

Na prosbu pomôcť pri vypratávaní objektu zareagovalo vyše tridsať dobrovoľníkov. Nezištne tu odpracovali takmer tristo brigádnických hodín. Odpadu bolo toľko, že na jeho odvoz museli využiť viacero veľkokapacitných kontajnerov. Po vyčistení a vyprataní objekt bezpečne uzatvorili, aby zamedzili prístup cudzím osobám.

„Bola to ťažká a špinavá práca. Aj preto im patrí veľká vďaka za čas, ktorý venovali charite,“ pokračuje predseda združenia. Každou odpracovanou hodinou bola Samaria bližšie ku snu vybudovať sklad nadregionálnej úrovne. Do materiálu na zabezpečenie objektu investovala niekoľko stoviek eur. Viacero spoločností už prisľúbilo finančnú podporu pri plánovanej rekonštrukcii.

 

Až prišiel osudný 2. júl tohto roku. „Správa o požiari ma zastihla, keď som bol mimo mesta. Ostal som ohromený a sklamaný z nenaplnených plánov, ktoré sme mali s touto budovou. Hneď ma napadlo, koľko úsilia sme tomu venovali,“ hovorí Miroslav Dzurech so smútkom v hlase. Šťastím v nešťastí bolo, že v čase udalosti sa v priestoroch nenachádzali žiadne potreby pre klientov charity.

 

Činnosť Samarie sa nenarušila a naďalej prevádzkuje svoj sklad solidarity v budove ubytovne. Plány so zriadením veľkého nadregionálneho skladu však musela nateraz pozastaviť. Momentálne združenie hľadá finančné zdroje na zakúpenie dodávkového vozidla, čím by sa rozvoz potrieb pre núdznych podstatne uľahčil. Autá dobrovoľníkov a prívesný vozík na tieto účely totiž mnohokrát nestačia.

Miroslav Dzurech už navštívil miesto udalosti s odborníkom hasičského zboru. Príčiny nešťastia nie sú ešte známe. Združenie zatiaľ objekt nevyužívalo, iba ho sporadicky zvonku kontrolovalo. Jeho predseda sa preto domnieva, že za požiarom je zavinenie treťou osobou: „Chcem vyjadriť sklamanie. Mnoho ľudí v našej charite sa nezištne usiluje budovať systém trvalo udržateľnej pomoci tým, ktorí si nevedia sami poradiť a niekto nezodpovedný im to jednoducho pokazí. Je mi to osobne ľúto, ale ako som vravel s viacerými našimi dobrovoľníkmi, nevzdávame sa a veríme, že to, čo robíme, má zmysel.“

Viac o činnosti združenia a o možnostiach ako pomôcť núdznym sa dozviete na: www.samaria.sk        

Foto: zdroj www.samaria.sk





Podobné témy
V Leopoldove vyčíňal podpaľač. Zhoreli dve autá
V Leopoldove vyčíňal podpaľač. Zhoreli dve autá
Majiteľovi vznikla škoda 17 000 eur.

Adrenalínová zábavka dala hasičom zabrať
Adrenalínová zábavka dala hasičom zabrať
Podpaľači trávnikov sa počas leta v tunajších končinách činili. V júli horelo takmer 30-krát!

Nevieme zachrániť svet, iba pomôcť
Nevieme zachrániť svet, iba pomôcť
Charita, to nie je len miska teplej polievky a vrecia so starým šatstvom. V Hlohovci sme našli združenie, ktoré neponúka záplatu ale reálnu pomoc.