Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

22. júl 2013

Z námestia v Hlohovci sa vytráca život

Hlohovčanom sa nepáči, že centrum mesta okupujú autá a bezdomovci. Trápi ich nedostatok lavičiek i celkový úpadok námestia.

Z námestia v Hlohovci sa vytráca život

Život v centre Hlohovca vyhasína. Námestie sv. Michala vôbec nepripomína miesto, kde sa chodia ľudia s obľubou poprechádzať, oddýchnuť si či zabaviť sa. Príležitostné akcie sú síce vítaným spestrením, tie však deficit nenahradia. Centru dominuje rozľahlé parkovisko a niektorým prekážajú i bezdomovci, ktorých tu vídať. Navyše, v ostatom čase si miestni všimli, že ani lavičiek pri kostole už nie je toľko, ako kedysi.

Otrasné, ako to tam vyzerá

„Otrasné, ako to tam vyzerá. Peniaze, ktoré išli na guláš a futbal mohli radšej využiť tam,“ posťažoval sa prispievateľ diskusného fóra. Časť Hlohovčanov je presvedčená, že ostatných z námestia vytláčajú i bezdomovci, ktorí tu celé dni vysedávajú. „Je smutné ako vyzerá naše námestie, na ktorom sú samé záplaty a jedno veľké parkovisko. Prečo berú preč lavičky, prečo pomaly zaniká?“ vyjadrila nespokojnosť Nella Libantová.  

Projekt rekonštrukcie ani nezačal

Podľa hlavného architekta mesta Miloslava Drgoňa, nezaniká námestie, ale život, ktorý z neho kedysi robil hlavný priestor. Predstava, že tu vznikne pešia zóna sa nenaplnila. „Projekt rekonštrukcie z roku 2000 sa pre veľkosť investície ani nezačal. Do tohto volebného obdobia som šiel s tým, že je potrebné zmeniť stratégiu a projekt rozdeliť na menšie, realizovateľné časti. Skončilo to však len pri úvodnej iniciatíve, nakoľko si ju pán primátor neosvojil,“ reagoval v rubrike Pošta pre poslanca. Momentálne tvorí ťažiskovú plochu parkovisko, ktoré už čoskoro spoplatnia. „V zostávajúcej časti sa nič nemení, čo svedčí len o stagnácii, ktorú nikto nerieši,“ dodal Drgoň.

Údržbu lavičiek majú na starosti Vodárenské a technické služby v Hlohovci. V meste je ich približne 120. Vlani 8 lavičiek z námestia ubudlo. Podľa šéfa mestského podniku Jozefa Vavra, však neboli dôvodom ich zredukovania bezdomovci, ale zlý technický stav.

Momentálne je na údržbu lavičiek vyčlenených 1 300 eur. Nové by mohla spoločnosť zakúpiť koncom roka, ak by prostriedky nepohltili opravy. Takáto možnosť je však pri prekvitajúcom vandalizme v Hlohovci pomerne nízka. V aktuálnom rozpočte mesta sa momentálne položka na nákup lavičiek nenachádza.    

Svetlými chvíľami tunajšieho centra sú príležitostné akcie ako Vianočné trhy, Deň kvetov a o pár dní k nim pribudne i prehliadka ľudových remesiel. Väčšinu roka je však námestie len smutným výkričníkom na mape Hlohovca, z ktorého sa vytráca život i úroveň, aká mu skutočne prináleží.