Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

23. august 2013

Adrenalínová zábavka dala hasičom zabrať

Podpaľači trávnikov sa počas leta v tunajších končinách činili. V júli horelo takmer 30-krát!

Adrenalínová zábavka dala hasičom zabrať

Zdá sa, že podpaľovanie trávnikov sa stalo v našich končinách obľúbeným adrenalínovým športom. Dôkazom sú i štatistiky hasičov. Na časté požiare počas horúcich letných dní pravidelne upozorňovali i samotní Hlohovčania.

Šírilo sa to nenormálne rýchlo

„Kto sa zabáva tým, že zakladá požiare? Minulú nedeľu horelo v Hlohovci pri Váhu, dnes v Leopoldove blízko basy. Čo podpáli nabudúce?“ napísal koncom júla prispievateľ diskusného fóra. „A dnes opäť. Šírilo sa to nenormálne rýchlo. Určite to bolo úmyselné. Horelo po krátkych časových intervaloch na viacerých miestach,“ zareagoval začiatkom augusta ďalší. Okrem príspevkov vo fóre, miestni zachytili požiare i obrazom.

Podľa hovorcu trnavských krajských hasičov Tomáša Bílika, v priebehu tohto júla zaznamenali v okrese Hlohovec 26 udalostí, pri ktorých horel lesný a trávnatý porast, dreviny či slama. Predpokladaná škoda sa vyšplhala na 3 135 eur. Pre porovnanie, v susednom piešťanskom regióne vyštartovali príslušníci za rovnaké obdobie iba k piatim takýmto udalostiam.

Nemalou mierou sa na tunajšej bilancii podpísali i extrémne vysoké teploty, počas ktorých sa oheň šíri oveľa rýchlejšie. Hasiči preto koncom júla vyhlásili zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiaru, ktoré odvolali iba nedávno. „V takomto období je zakázané zakladať a udržiavať oheň v prostredí, kde sa môže rozšíriť, fajčiť, odhadzovať tlejúce predmety v prírodnom prostredí a spaľovať horľavé látky na voľnom priestranstve,“ informoval Bílik. Ako ďalej uviedol, záleží na uvedomelosti ľudí, aby požiadavky prevencie dodržiavali a nespôsobili svojim konaním požiar.

Za porušenie možno udeliť pokutu

Zdá sa však, že niektorým sú takého pravidlá ukradnuté. Ba čo viac, všetko nasvedčuje tomu, že tieto požiare vznikajú úmyselne. A to i napriek tomu, že ide o konanie, ktoré je v zmysle zákona zakázané. „V prípade fyzických osôb je možné za toto porušenie uložiť v priestupkovom konaní pokutu do výšky 331 eur, v blokovom konaní do 100 eur,“ dodal hovorca. 

Foto: www.facebook.com/Hlohovec, Ninka Kmeťová





Podobné témy
V Leopoldove vyčíňal podpaľač. Zhoreli dve autá
V Leopoldove vyčíňal podpaľač. Zhoreli dve autá
Majiteľovi vznikla škoda 17 000 eur.

Na požiar doplatila miestna charita
Na požiar doplatila miestna charita
Stovky odpracovaných dobrovoľníckych hodín, ktoré mali premeniť zanedbané priestory na veľký sklad solidarity, vyšli nazmar. Budovu zničil oheň.