Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

28. november 2013

Ústretový krok skĺzol do propagandy

Peter Dvoran prišiel s novou iniciatívou. Na pripomienky občanov sa rozhodol reagovať v Hlohovskej televízii.

Ústretový krok skĺzol do propagandy

Primátor prišiel s novinkou. Na pripomienky občanov sa Peter Dvoran rozhodol reagovať v lokálnej televízii. Iniciatíva sa však do značnej miery minula účinku. Monológ bez možnosti priamej konfrontácie sa zmenil len na obyčajnú propagandu.

Prvý muž mesta opakovane čelil kritike, že počas zasadnutí zastupiteľstva nereaguje na pripomienky občanov. Hlohovčania sa ešte donedávna museli uspokojiť len s dodatočným písomným stanoviskom magistrátu. O tom, že ich výhrady nepadali na úrodnú pôdu svedčí i fakt, že na rokovania sa opakovane vracali tí istí ľudia s rovnakými problémami. Navyše, so stanoviskom kompetentných už neboli oboznámení ostatní Hlohovčania.

Na neochotu odpovedať priamo na zasadnutiach upozornil aj aktivista Miroslav Kollár. Zrejme aj pod tlakom občianskej nespokojnosti sa primátor prostredníctvom lokálnej televízie rozhodol tento stav zmeniť. Navonok ústretový krok však v prípade niektorých vyjadrení skĺzol len do lacnej obhajoby magistrátu a prezentácie vlastnej osoby.

Dvoran spôsobom sebe vlastným vsadil na ľudovú rétoriku všeobecného prospechu. Na jednej strane sa oduševnene rozhorčil nad vyčíňaním vandalov, na strane druhej pripomienky týkajúce sa hospodárenia či ignorovania uznesení zovšeobecnil a bagatelizoval. Ukážkovým príkladom je reakcia na vystúpenie Rasťa Hauliša.

Snažím sa poukázať na chorý systém

Nespokojný občan sa opakovane dožadoval vysvetlenia k financovaniu podujatí zastrešených projektom Via Hlohoviensis. „Snažím sa poukázať na tento chorý systém a jeho slepých vykonávateľov,“ uviedol počas ostatného rokovania poslancov. Hlohovčanovi sa nepozdáva financovanie futbalového turnaja a súťaže vo varení gulášu.

Hauliš poukázal na položky, ktoré zrejme neboli v súlade s projektom. Na jasne formulované otázky očakával konkrétne odpovede. Rovnako očakával i stanovisko k výstavbe hromadných garáží na Michalskej ulici. Objekt sa totiž vymkol pôvodnej štúdii a podľa jeho vyjadrení pripomína skôr bunker so strielňami namiesto okien.

Všetko robené s čistými rukami

Primátor však viac svetla do veci nevniesol. „Všetky aktivity boli vysúťažené na základe podmienok projektu,“ vyjadril sa pred kamerou k financovaniu kontroverzných podujatí. Zároveň ubezpečil, že všetko bolo robené s čistým svedomím a čistými rukami a odporučil Haulišovi, aby si faktúry na radnici opätovne preveril. Svoje tvrdenia obhajoval i formálnymi kontrolami príslušných orgánov, avšak zmyslel nákupu reklamných predmetov a propagáciu v Hlohovskej televízii nad rámec projektu verejne neozrejmil.

Zaujímavé je i Dvoranove stanovisko k výstavbe parkovacieho domu: „Chceme, aby tie autá stáli na chodníkoch a mamička s kočíkom musela ísť po ceste? Alebo sa budeme pozerať na to, či tá budova má okná umiestnené zvisle alebo vodorovne?“ Primátorov postoj je zarážajúci, keďže pri výstavbe garáží sa malo postupovať podľa architektonickej štúdie v zmysle uznesenia mestského zastupiteľstva z februára minulého roku.

Ja som povedal ako zareaguješ

Otázne teda zostáva, aký má nový formát skutočný význam. Od človeka na najvyššom poste, ktorý je podľa mnohých nadštandardne honorovaný, sa prirodzene očakáva, že má o veciach v Hlohovci prehľad a dokáže na pripomienky občanov i priamo odpovedať. Aj monológ v HcTV vo vlastnej réžii Petra Dvorana je iba ďalším dôkazom manipulácie verejnej mienky. Primátor dokonca nezriedka brzdí v reakciách i samotných poslancov. Nedávno napomenul Jána Libanta, ktorý sa snažil ujať slova po vystúpení Rasťa Hauliša: „Janko, ukončime túto debatu. Ja som povedal ako zareaguješ, dobre?“





Podobné témy
Za chyby sa v Hlohovci neplatí! U primátora
Za chyby sa v Hlohovci neplatí! U primátora
Peter Dvoran opäť zarobí maximum. Jeho plat sa vyšplhal na 3 956 eur!

Poslanci rozhodnú o plate primátora
Poslanci rozhodnú o plate primátora
Vlani zastupiteľstvo odkleplo Petrovi Dvoranovi maximum. Dostane najvyšší plat i v tomto roku?

Primátor opäť zarobí maximum
Primátor opäť zarobí maximum
Čelní predstavitelia iných miest si vyslúžili kritiku a menšie platy. Peter Dvoran si polepšil na 3 862 eur.

Dvoran: Chcem toľko, ako môj predchodca
Dvoran: Chcem toľko, ako môj predchodca
Lepší plat primátorovi poslanci odklepli.

Primátor pravdepodobne zarobí viac
Primátor pravdepodobne zarobí viac
Vďaka novele úsporných opatrení navrhli Petrovi Dvoranovi vyšší plat.