Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

11. jún 2014

Námestie opäť ovládnu ľudové remeslá

Hovorí sa, že remeslo má zlaté dno. Presvedčte sa o tom na vlastné oči už čoskoro aj v Hlohovci!

Námestie opäť ovládnu ľudové remeslá

Hlohovčania sa už teraz majú na čo tešiť. Predposledný júnový víkend (21. - 22. 6.) ovládnu Námestie sv. Michala ľudové remeslá. Po vydarenom vlaňajšom ročníku sa organizátor rozhodol úspešnú akciu v Hlohovci zopakovať.  

Mali sme pozitívne ohlasy

„Vlani sme mali veľmi pozitívne ohlasy. Návštevníci boli spokojní, že sme sem konečne priniesli hodnotnú akciu bez cukrovej vaty, pečených klobás a piva v plastových pohároch,“ hovorí Miloš Kunkel, predseda Občianskeho združenia: Tradičné ľudové umelecké remeslá, ktoré takéto podujatia organizuje už šiesty rok v rôznych mestách Slovenska.

Usporiadateľ zároveň netají, že by bol rád, keby sa akcia v jeho rodnom Hlohovci stala tradíciou. Do budúcnosti nevylučuje ani možnosť zorganizovať prehliadku remesiel v Zámockej záhrade. „Momentálne ale nemá adekvátne podmienky, aby sme tam mohli priniesť toľkých remeselníkov,“ ozrejmuje a dodáva, že problém by mohol spôsobiť aj blatistý terén v prípade nepriazne počasia.

Najväčšmi lákajú kováči a hrnčiari

V tomto roku sa na námestí predstaví 100 zručných majstrov, ktorí predvedú 35 ľudových remesiel. „Nechcem uprednostňovať jedno remeslo pred druhým, ale už tradične sú najväčším lákadlom kováči a hrnčiari,“ tvrdí usporiadateľ. Rovnako ako vlani, aj tento rok si budú môcť záujemcovia vyskúšať svoju šikovnosť i na vlastnej koži. Duch dávnych čias zaiste umocnia dobové kostýmy a ľudové kroje remeselníkov. Chýbať nebudú ani tvorivé dielne pre deti.

Vidíme priaznivú odozvu

Program spestrí aj bábkové divadlo pre najmenších, pripravená je premiéra netradičného pohybového predstavenia „Ľudia z hliny“ a účasť už prisľúbili aj sokoliari. „Ja som rodený Hlohovčan a chcem spraviť z tohto námestia aspoň na dva dni prekrásne miesto pre ľudí, pretože väčšinu roka je tam, bohužiaľ, iba parkovisko pre autá,“ hovorí predseda združenia, ktoré úzko spolupracuje aj s rôznymi chránenými dielňami a ponúka šancu zviditeľniť sa i hendikepovaným remeselníkom. „Aj tento rozmer aktivít nás veľmi napĺňa a vidíme priaznivú odozvu nielen u laickej, ale i odbornej verejnosti,“ dodáva Miloš Kunkel.





Podobné témy
Remeselníci to v Hlohovci roztočili!
Remeselníci to v Hlohovci roztočili!
Zruční majstri svojho remesla sa opäť nenechali zahanbiť. Pozrite si fotopostrehy z vydareného podujatia.

Námestie ožilo tradičnými remeslami
Námestie ožilo tradičnými remeslami
Na námestí predvádzali svoje zručnosti remeselníci zblízka i zďaleka. Hlohovčania by podobné podujatia uvítali i častejšie.