Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

30. september 2014

Centrum pre zdravý vývoj vášho dieťatka

Nadácia Pomoc jeden druhému otvorila pre deti v Hlohovci centrum so zameraním na Bobath koncept.

Centrum pre zdravý vývoj vášho dieťatka

Nadácia Pomoc jeden druhému podáva pomocnú ruku ľuďom v ťažkej životnej situácii od roku 2005. Každý rok sa snaží svoju činnosť viac a viac zlepšovať a hľadať ďalšie možnosti, ako pomôcť deťom a dospelým v zlej zdravotnej alebo sociálnej situácii. Poslaním nadácie je najmä podpora ľudí s ťažkým osudom, ktorí prostredníctvom webovej stránky www.pomocjedendruhemu.sk, zverejňujú svoje životné príbehy a žiadajú darcov o pomoc. Často sa stretávame s príbehmi detí s detskou mozgovou obrnou a inými neurologickými ťažkosťami s dopadom na motorické schopnosti. Pri týchto detičkách a ich rodinách, ktoré sa o nich obetavo starajú celý život, začali sme premýšľať, ako im ešte vieme pomôcť.

Už niekoľko rokov Nadácia Pomoc jeden druhému finančne podporuje rehabilitačné pobyty, kde detičky denne cvičia niekoľko hodín počas troch, či štyroch týždňov. To však nestačí, nevyhnutná je aj denná rehabilitácia. V poslednom období sme išli viac do hĺbky a veľa sa pýtali lekárov, fyzioterapeutov,  rodín s deťmi postihnutými detskou mozgovou obrnou. Okrem toho, s kolegami z ostatných nadácii sme vytvorili neformálne zoskupenie a spoločnými silami zisťovali možnosti rehabilitačných metód na Slovensku. Tu nás cesta zaviedla smerom k terapeutickej metóde – Bobath koncept. Na Slovensku je v súčasnosti málo certifikovaných Bobath terapeutov a dopyt po týchto odborníkoch vysoko prevažuje nad ich dostupnosťou. A preto sme sa rozhodli otvoriť centrum pre deti v Hlohovci so zameraním na Bobath koncept. Chceli sme však počuť aj mienku rodín s takto postihnutými deťmi, pretože ich názor je pre nás dôležitý. Prieskum prebehol medzi viac ako 800 (prevažne) matkami formou dotazníka. Po vyhodnotení sme si už boli istí, že naša predstava môže dostať reálnu podobu.

 

Predstavme si však, čím je Bobath koncept výnimočný. Ide o terapiu, ktorú môžeme využívať už od novorodeneckého obdobia, u predčasne narodených detí, detí s centrálnou koordinačnou poruchou a centrálnou tonusovou poruchou. Je vhodný pre deti s diagnózou detská mozgová obrna, ale aj pre deti, ktoré len mierne zaostávajú vo vývine, či trpia skoliózou. Cvičí sa nenásilnou formou a rodičom sú odporúčané pozície pri aktivitách, keď sa dieťa doma hrá, cvičí a pod. Podstatou je hľadanie správnych aktivít pre normalizovanie svalového napätia. Terapia analyzuje, čo vie dieťatko spraviť samé, čo s pomocou a čo vôbec nevie. Dôležité je akceptovanie nálady dieťaťa, nerobiť nič nasilu. Viac informácií nájdete na webovej stránke www.bobath.sk.

Denné centrum s možnosťou cvičenia Bobath konceptu sa nachádza v priestoroch na Nitrianskej 103 v Hlohovci. Novozrekonštruované priestory centra sú umiestnené na prízemí s bezbariérovým vstupom, pre detičky je pripravená príjemná a hravá miestnosť. Naša Bobath fyzioterapeutka Ľubica ukončila štúdium na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave a má dlhoročné terapeutické skúsenosti s deťmi a dospelými s diagnózami detská mozgová obrna, spina bifida, skolióza a cefalea. Centrum je vybavené špeciálnymi cvičebnými pomôckami určenými na Bobath koncept a naša fyzioterapeutka je frekventantkou špeciálneho kurzu na tento koncept. Pomocnou rukou pri výbere nám boli skúsení kolegovia fyzioterapeuti v danej oblasti.

 

Pri Bobath koncepte však naše centrum nekončí. Pripravené sú aj ďalšie terapie – kinesiotaping, Kabátova metodika, či cvičenie na veľkej lopte, oxygenoterapia. Kinesiotaping je terapia lepenia pások navrhnutá tak, aby umožňovala oporu a stabilitu svalom a kĺbom bez obmedzenia. Kabátova metodika je vhodná na zlepšenie pohybu, prípadne senzibilitu človeka. A cvičenie na veľkej lopte je zamerané na ovplyvnenie svalovej nerovnováhy, posilnenie stabilizátorov trupu a natiahnutie skrátených svalov. Ako bonus bezplatne ponúkame bioptrónovú liečbu, stimuláciu nôh reflexnou masážou a oxygenoterapiu.

Garantom centra je MUDr. Jaroslav Čambalík, primár Fyziatricko-rehabilitačného oddelenia, odborný lekár pre fyziatriu, balneológiu a liečebnú rehabilitáciu a externý pedagóg Strednej zdravotníckej školy v Trnave: „Centrum Nadácie Pomoc jeden druhému je vybavené širokým spektrom pomôcok potrebných pre účinnú rehabilitáciu detských klientov. Odborný personál má viacročnú praktickú skúsenosťou s rehabilitáciou a kvalita poskytovaných terapeutických služieb je v centre garantovaná permanentným vzdelávaním ukončovaným certifikačnými procesmi. Útulné zariadenie prispôsobené detskej klientele navodzuje atmosféru domáceho prostredia a prispieva tak k príjemnému a bezstresovému cvičeniu. Rodičom a detským klientom vrele odporúčam.“

Centrum Nadácie Pomoc jeden druhému v júli už privítalo svojich prvých malých klientov. Viac informácií, skúseností s našim centrom a fotografií nájdete na webovej stránke www.pomocjedendruhemu.sk alebo na Facebooku, kde pravidelne aktualizujeme informácie. Centrum je vhodné i pre dospelých.

Mgr. Regina Hulmanová, projektový manažér, Nadácia Pomoc jeden druhému





Podobné témy
DOBROPARK je len jeden
DOBROPARK je len jeden
Posledný májový piatok je za nami a s ním aj skvelá akcia DobroPark 2016.

DOBROPARK pokračuje v tradícii
DOBROPARK pokračuje v tradícii
Nadácia Pomoc jeden druhému a Mesto Hlohovec Vás srdečne pozýva na druhý ročník akcie „DOBROPARK“ 2016.

Ako si tu len tak tvoríme...
Ako si tu len tak tvoríme...
Nadácia Pomoc jeden druhému pripravuje tvorivé workshopy pre handicapované deti už druhý školský rok.

DobroPark začal novú tradíciu
DobroPark začal novú tradíciu
Zaujímavé podujatie zavŕšilo celoročné aktivity dobrovoľníkov, ktorí sa venovli handicapovaným deťom.

Vďaka grantovému fondu získali novú rehabilitačnú pomôcku
Vďaka grantovému fondu získali novú rehabilitačnú pomôcku
V Centre Nadácie POMOC JEDEN DRUHÉMU úspešne využívajú dynamický vertikalizátor.