Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

21. máj 2007

Moje zviditeľnenie mesta

V piatok 18. mája sa v Dome kultúry v Hlohovci uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie súťaže o najlepší projekt zviditeľnenia nášho mesta.

Každé mesto má svoje špecifiká a zvláštnosti a je iba prirodzené, že ľudia, ktorí tam žijú sú hrdí na to, ak o ich rodnom mestečku, obci, či dedine vedia aj za hranicami najbližšieho chotára. Keď Mesto Hlohovec vyhlásilo prvý ročník súťaže Moje zviditeľnenie mesta, určite táto myšlienka brnkla na citlivú strunu lokálpatriotizmu mnohých našich občanov. Niet sa čo čudovať, veď niekdajšia sláva „mesta ruží“ už dávno nie je tým, čo bývala a aj preto treba túto snahu oceniť.

Občania mali možnosť svoje nápady predkladať do 30. apríla a to osobne v AXA klube Ľudovítovi Moderovi – vedúcemu súťaže. Téma propagácie nášho mesta bola ľubovoľná a okrem osobných údajov musel každý z autorov predložiť ako súčasť vypracovanej dokumentácie aj celkový rozpočet svojho projektu. Zároveň si bol každý z účastníkov vedomý toho, že súhlasí s realizáciou svojho nápadu Mestom Hlohovec, prípadne MsKC.

Trojčlenná porota zasadala v zložení Peter Dvoran – zástupca primátora mesta, Eva Uhráková – vedúca sekretariátu a hovorkyňa MsÚ a Jaromír Kratochvíl – riaditeľ MsKC. Mnohí občania, ale najmä zúčastnení súťažiaci určite s napätím očakávali 18. máj a s ním aj slávnostné vyhlásenie výsledkov, ktoré bolo pomerne masívne avizované kampaňou v regionálnych médiách a pestrými plagátmi na všetkých vývesných plochách v Hlohovci. Sála Domu kultúry sa takmer zaplnila a program otvorili majestátne tóny Vangelis. Konferovania sa ujal samotný vedúci súťaže Ľudovít Moder a na divákov ako aj prítomných autorov projektov čakali rôznorodé vystúpenia, ktoré sa niesli v tanečnom duchu. Publiku sa predstavila Akadémia mažoretiek, dievčatá z klubu moderného tanca Effect, finalisti MSR mládež v ŠTT Matej Šandor - Barbora Pagáčová, talenty z TK M – Dance aj brušná tanečnica. Veľký potlesk publika si vyslúžili Drtiči, ktorí predviedli beat box a break dance, nuž a hviezdami večera sa stali bronzoví majstri Slovenska za rok 2007 v štandartných tancoch Dominika Chrapeková - Adam Brešťanský.

Vo vstupoch medzi jednotlivými tanečnými číslami sme sa dozvedeli, že do súťaže Moje zviditeľnenie mesta sa prihlásilo 14 občanov s 15 rôznymi projektmi. Podľa slov vedúceho podujatia možno konštatovať, že predložené nápady, ktoré boli vypracované na veľmi vysokej úrovni, by sme mohli rozdeliť do troch rôznych skupín. Tú prvú tvorili projekty zamerané na rozvoj turistického ruchu v našom meste, do druhej skupiny by bolo možné zaradiť návrhy na realizáciu rôznych podujatí a v tretej skupine sa ocitli nápady na skrášlenie a zveľadenie nášho mesta. Hodnotenie poroty prebiehalo bodovým systémom. Dôraz sa kládol najmä na myšlienku samotného zviditeľnenia mesta, kde sa podľa rebríčka kritérií pozitívne hodnotili najmä projekty, ktoré svojím charakterom presahovali ďaleko za hranice regiónu. Nemalým a možno povedať, že do značnej miery aj rozhodujúcim faktorom však bola aj stránka nevyhnutných nákladov každého projektu.

Nakoniec porota určila šiestich finalistov, ktorí sa dostali do užšieho kola súťaže. Šieste miesto porota neudelila a tak sa na piatom mieste ocitli dva zaujímavé nápady. Jedným z nich bol projekt PaedDr. Alžbety Lukšicovej - Vodné mlyny na Váhu. Návrh realizácie počítal s výstavbou replík dobových stavieb vodných mlynov, ktoré by plnili svoje poslanie nielen v historickom kontexte, ale zároveň by slúžili ako účelové objekty. Na rovnakej priečke sa umiestnila aj myšlienka Milana Chromiaka ml. - Oživenie vstupnej pasáže Mestského kultúrneho centra. Projekt predstavoval propagáciu mesta prostredníctvom presklenených vitrín, ktoré by taktiež slúžili na rôzne výstavy. Na štvrtom mieste skončil nápad Ing. Ivana Bartoša – Autocamping vybavený príslušnou infraštruktúrou v lokalite Dolná Sihoť. Pán Bartoš zároveň navrhol aj zriadenie informačnej tabule v meste a zavedenie sezónnych autobusových spojov do atraktívnych lokalít. Tretie miesto obsadila Mgr. Iveta Moravcová, ktorej projekt sa zaoberal zorganizovaním Krajského kola súťaže žiakov SOŠ v písaní na stroji. Na striebornej pozícii sa umiestnil Ladislav Chrapek s myšlienkou realizácie Majstrovstiev Slovenskej republiky v tanečnom športe, ktoré by sa s podporou Slovenského zväzu tanečného športu konali priamo v športovej hale v Hlohovci. Absolútnou víťazkou súťaže Moje zviditeľnenie mesta sa stala Ing. Janka Karabová a jej projekt – Roztancujme Hlohovec 2007. Autorka a zároveň aj čerstvá majiteľka finančnej odmeny 5 000 korún navrhla zorganizovanie prvého ročníka súťaže v modernom tanci vo viacerých tanečných disciplínach v spolupráci so Slovenskou tanečnou organizáciou disciplín IDO. Mladej trénerke Tanečného klubu Effect pogratuloval nielen jeden z porotcov súťaže - Jaromír Kratochvíl, ale aj množstvo jej zverenkýň, ktoré ju podporovali v publiku. Zaujímavý je aj fakt, že víťazný projekt v nijakej miere nezasiahne do mestského rozpočtu.

Nakoľko išlo o pilotné podujatie svojho druhu u nás, vedúci súťaže vyslovil želanie, aby sa táto akcia stala tradíciou. Napriek peknej myšlienke však treba podotknúť, že v priebehu slávnostného vyhlasovania výsledkov sa zúčastneným autorom projektov a hlavne predstaveniu jednotlivých súťažných návrhov mohol dať podstatne väčší priestor. Oceňujeme snahu všetkých vystupujúcich tanečných subjektov, ale domnievame sa, že mnohí prišli v ten večer do Domu kultúry aj z dôvodu, aby sa o zaujímavých nápadoch našich spoluobčanov dozvedeli niečo viac. V tejto súvislosti je pre občana vítaným krokom prezentácia prostredníctvom mediálnych partnerov podujatia. Možno by bolo zaujímavé, keby sa v budúcnosti na hodnotení súťažných projektov podieľali aj samotní občania, napríklad prostredníctvom ankety na internetovej stránke mesta. Rozhodne je však súťaž Moje zviditeľnenie mesta myšlienkou, ktorá by mohla Hlohovcu iba prospieť.

Napriek tomu, že Mesto Hlohovec figurovalo ako jeden z oficiálnych vyhlasovateľov celého podujatia, jeho zástupcovia tvorili väčšinovú časť poroty a celá akcia sa konala pod záštitou primátora, na samotnom vyhodnotení predstavitelia mesta chýbali. A ešte jeden postreh. Dôležitým kritériom hodnotenia boli práve nízke rozpočtové náklady toho – ktorého projektu. Nebolo to tak dávno, keď možnosť niekoľkomiliónovej dotácie na rozvoj kultúry a športu mesto odmietlo.

Galéria k článku