Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

17. jún 2015

Vďaka grantovému fondu získali novú rehabilitačnú pomôcku

V Centre Nadácie POMOC JEDEN DRUHÉMU úspešne využívajú dynamický vertikalizátor.

Vďaka grantovému fondu získali novú rehabilitačnú pomôcku

Rehabilitačné Centrum Nadácie POMOC JEDEN DRUHÉMU je v prevádzke od roku 2014, kde je pre deti pripravená hravá miestnosť a tiež niekoľko druhov terapií.

V Centre Nadácie POMOC JEDEN DRUHÉMU využívame okrem iných rehabilitačných pomôcok aj dynamický vertikalizátor.

„Dynamický vertikalizátor sme získali vďaka grantovému fondu Dôvera, čo nám umožnilo kúpu tejto pomôcky a fyzioterapeutky si ju nevedia vynachváliť,“ pochválili sa z Nadácie POMOC JEDEN DRUHÉMU.

Vertikalizátor je odporúčaný pre imobilných klientov ako deti, tak aj dospelých. Odporúča sa pacientom, ktorým bola diagnostikovaná DMO, skleróza multiplex, pre ľudí s pokročilou reumou, po traume mozgu, chrbtice, miechy a dolných končatín. Využíva sa pri svalovej dystrofii, cievnych ochoreniach a poškodeniach mozgu a miechy paréza, pri paralýze a závažnej nerovnováhe, pri genetických syndrómoch s parézou a pod.

„Vertikalizátor je ako pre deti tak i pre nás veľkým pomocníkom, nakoľko nám slúži ako „ďalšie ruky“. Napomáha redukovať strach z pádu, umožňuje cielený tréning svalstva trupu a nôh, počnúc krokom a istotou v kroku,“ hovorí fyzioterapeutka Centra Nadácie POMOC JEDEN DRUHÉMU Mirka Spáčilová.

Rehabilitácia pomocou vertikalizátora sa realizuje formou chôdze, klienti sa snažia udržať rovnováhu alebo urobiť prvé kroky. Váha je prenesená na vertikalizátor a tým sa pohyb vykoná za menšieho úsilia. Umožňuje stáť v prirodzenej polohe a vykonávať tak prirodzené pohyby bez straty rovnováhy. Vertikalizátor tiež uľahčuje dýchanie a prevzdušňuje pľúca, má kladný vplyv na senzoriku a motoriku. Konštrukcia zabezpečuje klientom nielen pomoc pri pohybe, ale aj pocit bezpečia a istoty.

Vertikalizátor umožňuje cielený tréning svalstva trupu a nôh, imobilným pacientom pomáha dostať sa do vertikálnej polohy, udržať rovnováhu, či urobiť krok. Klienti majú väčšiu istotu pri krokoch, redukuje im strach z pádu, získavajú motiváciu, kondíciu a najmä nezávislosť.

Vertikalizátor má výborný vplyv aj na psychiku, klient sa pozerá na svet z vertikálnej polohy, vidí možnosť pohybu a chôdze bez pádu a bolesti. Vďaka vertikalizátoru vie klient spraviť taký pohyb, ktorý je pre zdravého človeka úplne bežný, ale inak obdareným spôsobuje bolesť a strach. Klient dokáže udržať stabilitu, odbúrať strach prekonať prekážky, a to všetko mu spôsobuje radosť a úsmev na tvári.

„Výsledky je vidieť v priemere za 4-5 týždňov, ak je cvičenie s vertikalizátorom spojené s komplexným rehabilitačným cvičením. Výsledky tiež závisia aj od stupňa ochorenia klienta,“ tvrdia fyzioterapeutky.

Nadácia POMOC JEDEN DRUHÉMU podáva pomocnú ruku ľuďom s ťažkým osudom. Venuje sa najmä rodinám s handicapovanými deťmi a ľuďom v ťažkej životnej situácii. Nadácia niekoľko rokov prispieva rodinám na rehabilitačné pobyty a pomôcky.

Nadácia POMOC JEDEN DRUHÉMU





Podobné témy
DOBROPARK je len jeden
DOBROPARK je len jeden
Posledný májový piatok je za nami a s ním aj skvelá akcia DobroPark 2016.

DOBROPARK pokračuje v tradícii
DOBROPARK pokračuje v tradícii
Nadácia Pomoc jeden druhému a Mesto Hlohovec Vás srdečne pozýva na druhý ročník akcie „DOBROPARK“ 2016.

Ako si tu len tak tvoríme...
Ako si tu len tak tvoríme...
Nadácia Pomoc jeden druhému pripravuje tvorivé workshopy pre handicapované deti už druhý školský rok.

DobroPark začal novú tradíciu
DobroPark začal novú tradíciu
Zaujímavé podujatie zavŕšilo celoročné aktivity dobrovoľníkov, ktorí sa venovli handicapovaným deťom.

Pozývame vás na DobroPark 2015
Pozývame vás na DobroPark 2015
Nadácia Pomoc jeden druhému a Mesto Hlohovec vás pozýva na prvý „DobroPark 2015“.