Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

3. jún 2007

Materské centrum bez strechy

Materské centrum Fraštáčik už viac ako rok hľadá vhodné priestory pre svoje aktivity.

Keď za dobrou myšlienkou stoja tí správni ľudia, vždy sa vraj nájde aj dostatok entuziazmu a energie, aby svoje sny premenili na skutočnosť. Realita je však iná. Entuziazmus a energia jednoducho nestačia. Presvedčili nás o tom aj dve sympatické maminy, ktoré sa už vyše roka usilujú o to, aby aj Hlohovec mal svoje normálne fungujúce materské centrum, tak ako je to v mnohých iných mestách.

Idea týchto neziskových zariadení sa zrodila už v 70–tych rokoch v Nemecku a veľmi rýchlo sa rozšírila najmä v krajinách západnej Európy. U nás sa začali objavovať okolo roku 1998 a dnes sa tešia veľkej obľube takmer v každom kúte Slovenska. Ich vznik bol podmienený najmä skutočnosťou niekoľkoročnej sociálnej izolácie mamičiek na materskej dovolenke, ako aj nedostatkom zmysluplnej zábavy pre deti vo veku do troch rokov. Materské centrá vytvárajú ideálny priestor vzdelávania, poradenstva, sebarealizácie, nových kontaktov a hlavne možnosti bezpečných a tvorivých foriem aktivít pre tých najmenších. Ich činnosť koordinuje a podporuje Únia materských centier Slovenska. (www.materskecentra.sk)

Keď v marci minulého roku Katarína Štrbová a Lenka Hrivnáková spolu s niekoľkými ďalšími mamičkami zakladali Materské centrum (www.frastacik.sk ) určite netušili, že zanedlho sa ich Fraštáčik ocitne bez strechy nad hlavou. Vzhľadom na to, že nadviazali na činnosť Klubu mamičiek, ktorý fungoval pri Materskej škole na Fraštackej ulici, nejavil sa tento problém ako opodstatnený. „Nemôžme tvrdiť, že by k nám vedenie škôlky nebolo ústretové. Naopak. Vzhľadom na prísne hygienické kritériá, žiaľ, nemohlo toto zariadenie činnosť materského centra vo svojich priestoroch akceptovať,“ smutne konštatuje Katka.

Zdalo sa, že všetko sa vyrieši, keď novovzniknuté Občianske združenie MC Fraštáčik, dostalo ako náhradné riešenie od spomínanej škôlky ponuku využitia priestorov bývalého skladu. V súvislosti s predpokladanou kapacitou centra nakoniec obhliadka statika zhodnotila tento priestor ako nevhodný. „Ďalšou možnosťou, ktorá sa nám naskytla, boli nevyužité mestské priestory na Dilongovej ulici. Ich rekonštrukcia by však obnášala šesťcifernú sumu,“ pokračuje v rozprávaní Lenka. Občianske združenie fungujúce na báze dobrovoľnosti a nadšenia takouto čiastkou nikdy nedisponovalo. Vzácne sponzorské príspevky možno pokryjú náklady na sladkosti pre deti a investícia z mestskej pokladnice v potrebnej výške sa taktiež ukázala ako nereálna.

Netreba opomenúť ani fakt, že na vybudovanie zariadenia takéhoto typu pre deti sa kladú veľmi vysoké nároky (362/2006 Z. z.). Nová nádej sa začala črtať s návrhom vedenia Základnej školy na ul. M. R. Štefánika. Myšlienka spočívala v poskytnutí priestorov školského klubu, ktoré sú v čase dopoludnia nevyužité. Nápad mesto zamietlo, nakoľko opäť narazil na bariéru prísnych hygienických vyhlášok. Takže aj napriek snahe a ochote je Fraštáčik stále bez strechy nad hlavou. Dve skalné zakladateľky materského centra už oslovili množstvo škôl, inštitúcií, organizácií aj klubov. Žiaľ, zatiaľ neúspešne. Napriek bohatej ponuke podujatí, ktoré organizujú doslova z ulice, Fraštáčik  doteraz z vyššie uvedeného dôvodu nemá ani registrované členstvo v Únii materských centier. Celá situácia vyústila až do petície apelujúcej na zastupiteľov mesta Hlohovec, aby  myšlienku otvorenia materského centra podporili. „Od 12. mája tohto roku sa nám pod ňu podpísalo už vyše 100 občanov.“  Okrem hlavných iniciátoriek zastrešuje tento krok aj národná sieťová koordinátorka Únie materských centier Slovenska – Elena Bakošová.

„Snažíme sa robiť veci pre deti hlavne z dôvodu, že zvlášť pre ne je toho v Hlohovci veľmi málo.“ Činnosť Fraštáčika sa nesústreďuje len na organizovanie zábavných akcií pre rodičov s deťmi ako boli napríklad Mikuláš, koncert Márie Podhradskej a Richarda Čanakyho, Míľa pre mamu, či naposledy divadelné predstavenie Elá Hop. „V prípade, že sa nám niekedy podarí získať vhodné priestory, budeme sa snažiť organizovať prednášky pre mamičky, ktoré veľmi súrne potrebujú "mamičkovské vzdelanie", a to nie len vo výžive, ale aj výchove, zmysluplnom trávení voľného času...,“ rozhovoria sa o plánoch Lenka s Katkou.  V spolupráci s odborníkmi zorganizovali sériu prednášok o psychofyzickej príprave na pôrod a výžive detí v priestoroch Pedagogicko – psychologickej poradne na Fraštackej ulici.

Keby malo Materské centrum Fraštáčik svoje priestory, mohlo by byť takýchto prospešných a zaujímavých podujatí v našom meste podstatne viac. Keby mal Fraštáčik svoje priestory, bola by tam bezpečná herňa pre deti, tvorivé dielne, kurzy, cvičenia, prednášky, poradne a mnoho iných aktivít pre rodičov s deťmi, ktoré by skvalitnili a doplnili to, čo tu chýba. Keby...

Foto: Vladimír Hrivnák

Galéria k článku