Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

18. december 2016

Vianoce na zámku si Hlohovčania tento rok neužijú

Tretí ročník obľúbeného podujatia mesto nepovolilo. O aktuálnej situácii sa rozhodli informovať aktivisti z Občianskeho združenia Zámok Hlohovec.

Vianoce na zámku si Hlohovčania tento rok neužijú

Milí priatelia, priaznivci, sympatizanti a fanúšikovia občianskeho združenia Zámok Hlohovec,

koniec roka sa pomaly blíži a ako to býva, je čas sa trochu zastaviť a poobhliadnuť za dňami, týždňami a mesiacmi, ktoré sme prežili. Udialo sa toho skutočne veľmi veľa. Napriek tomu, že objekt zámku nemohol byť pre objektívne príčiny rekonštrukcie sprístupnený verejnosti, pravidelne sme informovali na sociálnych sieťach o úspechoch s obnovou ďalších renesančných miestnosti.

Teraz ich už máme dokopy obnovených sedem. Ukázali sme, že s dobrou motiváciou a odhodlaním sa aj do pôvodne umierajúcej stavby, nad ktorou sa sťahovali mračná, opäť vlial život a rozprúdil sa tepnami chodieb a prekrvil jeho miestnosti. Zároveň mesto zrekonštruovalo kompletne strechu a zachránilo unikátne barokové komíny i hodinovú vežičku. My sme im pritom pomohli a vyčistili sme strechu od holubieho trusu, ktorého tam bolo na množstvá kontajnerov a vyčistili trámy od starých náterov.

Vďaka našim priaznivcom a sponzorom sa nám aj táto práca darila, pretože sme vďaka nim nemuseli za odvoz tohto odpadu platiť. Spoločné dielo dostáva stále krajšiu tvár a zámok sa tak opäť o čosi slobodnejšie a ľahšie môže nadýchnuť k ceste, ktorá ho ešte čaká. Veľmi nás teší, že k tretím narodeninám združenia, teda ku dňu výročia jeho vzniku 4.12.2013 môžeme povedať, že sme silná a perspektívna komunita s jasným cieľom. Okrem toho, že sa venujeme obnove našej pýchy a aktívne sa uchádzame o financie z rôznych grantových schém, tak sme za toto obdobie pripravili množstvo kultúrno-spoločenských podujatí, ktoré ste s obľubou navštevovali v hojnom počte.

V práve prebiehajúcom adventnom čase sa nás stále častejšie pýtate, či zorganizujeme tretiu edíciu podujatia Vianoce na zámku. Veľmi nás teší Váš záujem, pretože je to signálom, že podujatie bolo úspešné a má perspektívu. Žiaľ, musíme konštatovať, že tohto roku Vianoce na zámku musíme vynechať. Postoj mesta je v tomto smere jasný a jednoznačný – zámok je oficiálne staveniskom, a teda sa nemôžu v jeho priestoroch konať žiadne podujatia.

Napriek našej veľkej snahe a hľadaní cesty, ako by sme predsa len túto a aj iné akcie mohli uskutočniť v perspektíve ukončenia prác a dočasného otvorenia objektu verejnosti, nenašli sme kompromisné stanovisko a teda sme neuspeli. Hoci sme apelovali na to, že je dôležité ľuďom ukázať, ako sa v obnove zámku pokročilo ďalej, nepodarilo sa nám dohodnúť podmienky, ktoré by umožnili zámok aspoň na krátku dobu sprístupniť. Stanovisko mesta tak zostalo v tejto veci nemenné.

Neznamená to však, že v budúcnosti si Vianoce na zámku neužijete a veríme, že tak bude opäť pri neopakovateľnej atmosfére. Na to si však budeme musieť ešte počkať.

Pekné a pokojné sviatky praje o. z. Zámok Hlohovec

                   




Podobné témy
Ekoučebňa na Hlohovskom zámku získala prestížnu cenu
Ekoučebňa na Hlohovskom zámku získala prestížnu cenu
Cenu odpadového hospodárstva získalo Občianske združenie Zámok Hlohovec.

Aktivisti zverejnili komunikáciu s mestom
Aktivisti zverejnili komunikáciu s mestom
Členovia OZ chceli v apríli odprezentovať výsledky svojej práce. Mesto ich podujatie na zámku stoplo.

Jarný tábor Cech malých remeselníkov sa vydaril
Jarný tábor Cech malých remeselníkov sa vydaril
Občianske združenie Zámok Hlohovec pripravilo pre deti jarný tábor plný zaujímavých aktivít.

Aktivisti o obnove zámku: Mesto nás ako partnera odmietlo
Aktivisti o obnove zámku: Mesto nás ako partnera odmietlo
Po nezhodách s mestom aktivisti na zámku končia. Idú zachraňovať kaštieľ v Chtelnici.

Mesto uzatvorí novú nájomnú zmluvu s OZ Zámok Hlohovec
Mesto uzatvorí novú nájomnú zmluvu s OZ Zámok Hlohovec
Cieľom je pokračovanie spolupráce na postupnej obnove a rozvoji budovy národnej kultúrnej pamiatky zámku v Hlohovci.