Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

Finančná správa upozorňuje platiteľov DPH, musia oznámiť bankové účty určené na podnikanie












9.11.2021 (Webnoviny.sk) - Všetci platitelia dane z pridanej hodnoty (DPH) musia do 30. novembra oznámiť finančnej správe všetky bankové účty, ktoré používajú na podnikanie.

Vzor tlačiva finančná správa zverejní na svojom portáli, predvyplnený formulár podnikateľom aj automaticky doručí do ich schránok na portáli finančnej správy.

V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská. Táto povinnosť sa podľa nej vzťahuje na 207,1 tisíca platiteľov DPH.

Viaceré benefity



Povinnosť oznamovať finančnej správe čísla tuzemských aj zahraničných bankových účtov, ktoré platitelia DPH používajú na podnikanie, zavádza novela zákona o DPH. Klientom podľa Rybanskej prinesie viaceré benefity, najmä zníženie rizika potenciálneho ručenia za neodvedenú DPH.

„Tým, že oznámené bankové účty budú zverejnené na portáli finančnej správy, odberatelia si budú môcť overiť, či platia za tovar alebo službu na účet, ktorý dodávateľ oznámil ako účet používaný na podnikanie. Finančná správa bude zoznam zverejňovať od 1. januára budúceho roka a na dennej báze ho aktualizovať," uviedla.

Tlačivo sa doručí do schránky



Platitelia DPH budú musieť bankové účty nahlásiť finančnej správe do 30. novembra, a to prostredníctvom tlačiva, ktorého vzor určí Finančné riaditeľstvo SR a ktoré čoskoro zverejní na svojom webovom sídle.

„Nakoľko už v súčasnosti disponujeme bankovými účtami, ktoré nám oznámili daňové subjekty, alebo poskytovatelia platobných služieb, každému platiteľovi DPH registrovanému k 15. novembru 2021 bude doručené predvyplnené tlačivo oznámenia do jeho schránky v rámci osobnej internetovej zóny na portáli finančnej správy," upozornila hovorkyňa finančnej správy.

Predvyplnené tlačivo finančná správa automaticky doručí aj všetkým platiteľom, ktorí sa pre DPH zaregistrujú po 15. novembri tohto roka. Ak podnikatelia bankové účty neoznámia, správca dane im uloží pokutu od 30 eur do 3 000 eur.





Viac k témam: Dane, DPH daň z pridanej hodnoty, Podnikatelia
Zdroj: Webnoviny.sk - Finančná správa upozorňuje platiteľov DPH, musia oznámiť bankové účty určené na podnikanie © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia