Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

Na Slovensku bolo minulý rok vyhlásených 270 konkurzov, medziročne vzrástol počet reštrukturalizácií












5.1.2022 (Webnoviny.sk) - V minulom roku bolo na Slovensku vyhlásených 270 konkurzov na majetok podnikateľských aj nepodnikateľských subjektov. Taktiež bolo povolených 24 reštrukturalizácií.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu



Ako vyplýva z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau (CRIF SK), po tom, čo v roku 2020 bolo vyhlásených historicky najmenej konkurzov v jednom roku, iba 167, ich počet v minulom roku vzrástol o 62 %.

Zvýšil sa počet malých konkurzov



V rámci vyhlásených konkurzov sa výrazne medziročne zvýšil počet malých konkurzov z 3 na 67. Počet reštrukturalizácií medziročne vzrástol z 22 na minuloročných 24. Vyšší počet konkurzov bol naposledy vyhlásený v roku 2016 (274) a viac povolených reštrukturalizácií bolo v roku 2017 (49).

„Kým ešte v roku 2020 spoločnosti pred konkurzmi čiastočne chránili vládne opatrenia na zmiernenie dopadov pandémie, v minulom roku sa dôsledky pandémie prejavili v oveľa širšom meradle a v konkurze skončili aj spoločnosti, ktoré by zbankrotovali už v roku 2020,“ uviedla hlavná analytička CRIF SK Jana Marková.

Najviac postihnutý je sektor HoReCa



Podľa nej zmenou legislatívy sa výrazne sprísnili podmienky na poskytnutie dočasnej ochrany pred veriteľmi, čím podnikatelia stratili právo nepodať návrh na vyhlásenie konkurzu na svoj majetok ak sú v predlžení.

„Všeobecne sa za najviac pandémiou postihnuté odvetvia považuje sektor HoReCa, avšak v minulom roku sa v konkurze a v reštrukturalizácii najviac ocitali spoločnosti zo sekcie veľko a maloobchodu,” konštatovala Marková.

Z dlhodobých analýz spoločnosti CRIF SK vyplýva, že od roku 2006 do konca decembra 2021 bolo na Slovensku vyhlásených 4 558 konkurzov a bolo povolených 882 reštrukturalizácií podnikateľských a nepodnikateľských subjektov.





Viac k témam: COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, Konkurzy, Reštrukturalizácia
Zdroj: Webnoviny.sk - Na Slovensku bolo minulý rok vyhlásených 270 konkurzov, medziročne vzrástol počet reštrukturalizácií © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia