Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Svet

Počas protestov v Kazachstane zomrelo 225 ľudí, viac než štyritisíc ich bolo zranených












15.1.2022 (Webnoviny.sk) - Počas násilných demonštrácií, ktoré tento mesiac otriasli Kazachstanom, zomrelo 225 ľudí. Informovala o tom v sobotu kazašská generálna prokuratúra.

Jej predstaviteľ Serik Šalabajev uviedol, že medzi mŕtvymi je 19 príslušníkov bezpečnostných zložiek a zranenia celkovo utrpelo vyše 4 300 osôb.

Protesty spustil prudký rast cien plynu



Podľa skoršej správy kazašských úradov si nepokoje vyžiadali 164 obetí.

V Kazachstane 2. januára vypukli masové protesty pre prudký rast cien skvapalneného plynu, no zrejme odrážali širšiu nespokojnosť s autoritárskym vedením štátu, a rýchlo ich začalo sprevádzať násilie. Demonštranti vtrhli do vládnych budov a podpálili ich.

Do krajiny prišli vojaci ODKB



Na pozvanie kazašského prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva do krajiny prišlo vyše 2-tisíc vojakov, ktorých tam vyslala Organizácia dohody o kolektívnej bezpečnosti (ODKB).

Na čele aliancie šiestich postsovietskych štátov stojí Rusko, ktoré v sobotu oznámilo, že jeho vojaci sa už vrátili domov. Či sa v krajine naďalej zdržujú iní vojaci vyslaní v rámci misie ODKB, nie je jasné.





Viac k témam: Demonštrácie, Nepokoje, Protesty
Zdroj: Webnoviny.sk - Počas protestov v Kazachstane zomrelo 225 ľudí, viac než štyritisíc ich bolo zranených © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia