Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

Na Slovensku vlani vznikol rekordný počet firiem za posledných desať rokov












5.1.2024 (SITA.sk) - V minulom roku vzniklo na Slovensku viac ako 21,7 tisíc nových firiem. Ide o najvyšší údaj za posledných desať rokov. V roku 2022 u nás založili takmer 20,4-tisíc spoločností a rok predtým necelých 19,7- tisíc.

Rekordný bol z tohto pohľadu rok 2013, dôvodom však bola pripravovaná zmena spôsobu požadovaného splatenia základného imania.

Najsilnejším bol marec



Tá spôsobila raketový vzostup vzniku nových podnikov až na vyše 27-tisíc. Vyplýva to z informácií zverejnených portálom FinStat.

Najsilnejším mesiacom z hľadiska zakladania nových firiem bol v uplynulom roku marec. Pribudlo ich 2 196. Takmer 2-tisíc ich vzniklo v októbri a hranicu 1,9-tisíc sa ešte podarilo prekonať v januári, apríli a máji.

Naopak, najslabším mesiacov bol z hľadiska vzniku nových spoločností vlani december, kedy ich vzniklo iba niečo viac ako 1,2 tisíc. Slabšie na tom boli aj letné mesiace.

Zaniklo päťtisíc podnikov



V minulom roku zároveň na Slovensku zaniklo okolo 5-tisíc podnikov. V roku 2022 to bolo takmer 6,3-tisíc a rok predtým viac ako 15-tisíc. Tento nárast však spôsobilo „čistenie" Obchodného registra.

Prvenstvo v štatistikách zánikov firiem drží jún, celkovo ich bolo 553. Podobný výsledok zaznamenal Finstat aj v októbri. Najmenej podnikov ubudlo zase v apríli, celkovo ich bolo 300.





Viac k témam: Firmy, Podnikanie
Zdroj: SITA.sk - Na Slovensku vlani vznikol rekordný počet firiem za posledných desať rokov © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia