Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Ekonomika

V Banskobystrickom kraji bolo v minulom roku nahlásených päť hromadných prepúšťaní












9.1.2024 (SITA.sk) - V Banskobystrickom kraji bolo v minulom roku hlásených päť hromadných prepúšťaní, pričom spolu bolo ohrozených 554 zamestnancov. Najrozsiahlejšie prepúšťanie nahlásili na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v Rimavskej Sobote 15. decembra 2023 od podniku z oblasti výroby elektrických a elektronických prístrojov pre motorové vozidlá. Ohrozených je tam 321 zamestnancov.

Agentúru SITA o tom informovalo tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR).



Prvé minuloročné prepúšťanie bolo nahlásené na konci februára vo Zvolene od spoločnosti z oblasti výroba ostatných kovových výrobkov, kde mohlo prísť o prácu 106 zamestnancov. Dve hromadné prepúšťania boli nahlásené na úrade práce v Banskej Bystrici, prvé z oblasti výroba dosiek 6. júla s počtom 58 zamestnancov a z oblasti odlievanie ľahkých kovov posledný novembrový deň, ktoré ohrozilo 45 zamestnancov.

Hromadné prepúšťanie bolo ohlásené aj na úrade práce v Banskej Štiavnici, kde 22. novembra nahlásili prepúšťanie 24 zamestnancov z oblasti nákladná cestná doprava.

Názvy spoločností, ktoré nahlásili hromadné prepúšťanie, ústredie práce nekonkretizovalo, odvolávajúc sa na zákon o službách zamestnanosti. Podľa neho môžu názvy spoločností zverejňovať len ak majú ich súhlas, pričom v týchto prípadoch ho nemali.



Hromadné prepúšťanie je firma povinná oznámiť ústrediu práce. Za hromadné prepúšťanie sa považuje rozviazanie pracovného pomeru s aspoň 10 zamestnancami, ak firma zamestnáva od 21 do 99 zamestnancov. V prípade, že má spoločnosť od 100 do 299 zamestnancov, za hromadné prepúšťanie sa počíta rozviazane pomeru s aspoň 10 percentami zamestnancov. Ak firma zamestnáva viac ako 300 ľudí, musí ústrediu práce hlásiť prepustenie minimálne 30 zamestnancov.







Viac k témam: Hromadné prepúšťanie
Zdroj: SITA.sk - V Banskobystrickom kraji bolo v minulom roku nahlásených päť hromadných prepúšťaní © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia