Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Svet

Kremeľ prehovoril o mierových rokovaniach, návrh dohody zo začiatku invázie by mohol predstavovať pevný základ












12.4.2024 (SITA.sk) - Návrh mierovej dohody, o ktorej rokovali Rusko a Ukrajina na začiatku vojny, by podľa Kremľa mohol poslúžiť ako základ pre rokovania o ukončení bojov.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zároveň počas konferencie s novinármi upozornil, že budúce rokovania by mali prijať do úvahy „nové skutočnosti“, čím okrem iného odkazoval na nelegálne anektované ukrajinské oblasti.

Ustanovenia o štatúte Ukrajiny



Dokument, o ktorom v Istanbule diskutovali v marci 2022, údajne zahŕňal ustanovenia o neutrálnom štatúte Ukrajiny a obmedzení jej ozbrojených síl. Zároveň odďaľoval rozhovory o štatúte okupovaných oblastí. Rozhovory o dohode však zlyhali po danom kole rokovaní.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine



Moskva odmieta mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, podľa ktorého by musela stiahnuť svoje jednotky, zaplatiť Ukrajine odškodné a postaviť sa pred medzinárodný tribunál.

Ukrajiny zatiaľ nečelí tlaku od západu



Ukrajina zas odmieta rokovania s Ruskom v takto pokročilom štádiu konfliktu bez garancií, že sa ruské sily stiahnu z okupovaných oblastí, ktoré tvoria zhruba pätinu krajiny. Prijatie rokovaní s Ruskom by bolo na Ukrajine veľmi nepopulárne a uškodilo by národnej morálke.

Ukrajinskí predstavitelia povedali, že zatiaľ nečelia tlaku od západných spojencov, aby rokovali s Ruskom. Ukrajina a jej spojenci sa domnievajú, že Rusko sa teraz snaží o dohodu o prímerí, aby získalo čas a posilnilo svoje sily na dobytie ďalšieho územia.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v apríli 2024 (fotografie)





Viac k témam: Mierové rokovania, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský prezident
Zdroj: SITA.sk - Kremeľ prehovoril o mierových rokovaniach, návrh dohody zo začiatku invázie by mohol predstavovať pevný základ © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia