Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Svet

Iránsky útok na Izrael bude na mimoriadnom zasadnutí riešiť Bezpečnostná rada OSN, na videokonferencii budú diskutovať aj lídri G7












14.4.2024 (SITA.sk) - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) sa v nedeľu večer zíde na mimoriadnom zasadaní v súvislosti s iránskym útokom dronmi a raketami na Izrael. Ako informuje portál BBC, oznámila to predsedníčka BR OSN Vanessa Frazierová.

Na žiadosť Izraela



O zasadnutie požiadal Izrael, ktorý v liste Frazierovej napísal, že útoky „predstavujú vážnu hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť".

„Závažnosť a rozsah útokov sú bezprecedentné a sú flagrantným porušením izraelskej suverenity, medzinárodného práva a rezolúcií Bezpečnostnej rady," dodáva list. Izrael zároveň požiadal BR OSN, aby označila Iránske revolučné gardy za teroristickú organizáciu.

Videokonferencia lídrov



Lídri krajín skupiny najvyspelejších ekonomík sveta G7 sa v nedeľu stretnú na videokonferencii, na ktorej budú diskutovať o bezprecedentnom iránskom útoku proti Izraelu.

„Vyjadrujeme silné obavy z ďalšej destabilizácie regiónu a naďalej pracujeme na tom, aby sme sa jej vyhli," napísala na mikroblogovacej sieti X talianska premiérka Giorgia Meloniová, ktorej krajina v súčasnosti skupine G7 predsedá.

Americký prezident Joe Biden uviedol, že cieľom stretnutia je „koordinovať jednotnú diplomatickú reakciu na drzý útok Iránu".





Viac k témam: Útok Iránu na Izrael
Zdroj: SITA.sk - Iránsky útok na Izrael bude na mimoriadnom zasadnutí riešiť Bezpečnostná rada OSN, na videokonferencii budú diskutovať aj lídri G7 © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia