Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

3. september 2007

Svet kníh a nové informačné technológie

Aj Knižnica v Hlohovci už ponúka automatizovaný výpožičný systém a bezplatný prístup na internet.

Informačný boom, ktorý so sebou spustila vlna internetu, otvára množstvo nových otázok. Nestiahne a nepohltí tento fenomén úplne aj to, čo nám doteraz okrem televízie a časopisov poskytovali predovšetkým knihy? Pred rovnakou otázkou stoja aj knižnice. Aby dnes tieto tradičné inštitúcie obhájili svoju existenciu, jednoducho musia reflektovať na zmeny. Dynamický rozvoj informačných technológií rozhodne nemusí byť pre ne konkurenciou. Rovnako môže predstavovať aj efektívny spôsob skvalitnenia a rozširovania služieb. Čitatelia takéto pozitívne zmeny zaiste uvítajú a odmenia ich svojou pretrvávajúcou priazňou.

O nových aktivitách Knižnice v Hlohovci, ktorá spadá pod Mestské kultúrne centrum, sme sa porozprávali s jej vedúcou – Janou Polakovičovou. Verných návštevníkov určite potešila informácia, že od začiatku júla nájdu databázu knižničného fondu a prehľad  výpožičiek aj na internete (www.kniznica.hlohovecko.sk, www.hlohovec.sk  –> kultúra –> knižnica –> on-line katalóg).

Táto praktická služba pre čitateľov je výsledkom niekoľkoročného snaženia a usilovnej systematickej práce: „Od roku 1996 prebiehala postupná retrokatalogizácia fondu knižnice, čiže naplnenie samotnej databázy a prepis záznamov celého fondu do elektronickej podoby. Databázu v súčasnosti tvorí asi 75% knižničných jednotiek z celého fondu knižnice. Ešte zostáva dobudovať databázu fondu detského oddelenia.“ Spracovávanie databázy spočiatku prebiehalo v Knižnično-informačnom systéme (KIS) Smartlib a neskôr v KIS Rapid Library. Z hľadiska efektívnosti, rýchlosti a pružnosti sa však so zavádzaním nových informačných a komunikačných technológií začal javiť tento systém ako nevyhovujúci: „Hľadali sme spôsob, ako vzniknutý problém vyriešiť. Vzhľadom na to, že MK SR upravilo podmienky prideľovania grantov a vylúčilo zo svojho grantového systému žiadosti knižníc o hardvér a softvér, obrátili sme sa s prosbou na nášho zriaďovateľa – Mesto Hlohovec, o podporu na získanie nového KIS Dawinci.“ Mesto žiadosti vyhovelo a pridelilo finančné prostriedky na prenájom spomínaného KIS, zatiaľ na obdobie troch rokov.

Najväčší prínos nového informačného systému vidí Jana Polakovičová práve v sprístupnení databázy knižničného fondu: „Pomocou prehľadného on-line katalógu čitatelia zistia, či knižnica má vo svojom fonde ten-ktorý titul a či je momentálne voľný na požičanie. Prakticky za niekoľko sekúnd si môžu skontrolovať aj svoje konto výpožičiek, ako aj dobu ich vrátenia.“ Je to ďalší zo spôsobov, ako nielen zefektívniť prácu knižnice, skvalitniť ponúkané služby pre stálych členov, ale rovnako vzbudiť aj záujem širšej verejnosti o túto kultúrno-vzdelávaciu inštitúciu.

Medzi ďalšie služby, ktoré naša knižnica ponúka, patrí aj prístup na internet: „Ešte v roku 2005 sa Knižnica v Hlohovci prihlásila na výzvu Slovenskej národnej knižnice v Martine do projektu: Verejný internet v knižniciach Slovenskej republiky, realizovaný v rámci štrukturálnych fondov. Projekt však bol realizovaný pod novým názvom: Informatizácia knižníc, až v tomto roku. Do Knižnice v Hlohovci pribudlo osem prístupových bodov k internetu, ktoré môžu využívať všetci (aj neregistrovaní) návštevníci bezplatne, počas jej prevádzkových hodín.“

Aj podľa vyjadrení vedúcej  knižnice musí táto inštitúcia na to, aby obhájila svoju existenciu, neustále rozširovať svoje služby a prejsť množstvom zmien. Spomínané realizované projekty svedčia o tom, že svet kníh a rozvíjajúce sa informačné technológie rozhodne nestoja proti sebe. Naopak, môžu sa vzájomne podporovať a dopĺňať. Aj vďaka nim sa knižnice snažia plniť poslanie modernej a životaschopnej kultúrno-vzdelávacej inštitúcie, ktorá vyhovuje  náročným kritériám svojej doby. Neustále sa ozývajú hlasy skeptikov, ktoré tvrdia, že knihy sú už len akýsi nostalgický prežitok patriaci minulosti. Internet je síce fenomén, ktorý ponúka praktickú, rýchlu a prehľadnú koncentráciu informácií. Napriek tomu kniha vždy bude mať svoje osobité miesto, rozmer a význam pre tých, ktorí už raz podľahli jej čaru.

Galéria k článku