Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

21. december 2011

Primátor: Všetkým sa vyhovieť nedá

Návrh rozpočtu si vyslúžil kritiku. Poslancom chýbali priority, koncepcia a investície.

Primátor: Všetkým sa vyhovieť nedá

Fungovanie každého mesta stojí a padá na dvoch základných pilieroch. Na ľuďoch a na peniazoch. Nové obdobie zaháji Hlohovec s vyrovnaným rozpočtom presahujúcim 12,2 milióna eur. Nepriaznivá ekonomická situácia, neistá podpora od štátu a vyčerpaný rezervný fond. To všetko sa podpísalo pod skutočnosť, že dokument sa nerodil ľahko. Ťažiskovým zdrojom mestskej kasy sú daňové príjmy. Keďže legislatívne zmeny pritlačili samosprávu k zvýšeniu dane z nehnuteľnosti, v budúcom roku táto položka stúpne zhruba o 200-tisíc eur.

Aj keď vďaka vyrovnanému rozpočtu mesto zabezpečí všetky povinnosti, ktoré mu prináležia, výraznejší progres Hlohovčania očakávať nemôžu. Niektorí poslanci sú však presvedčení, že problémom nie sú iba financie, ale aj samotný spôsob, akým sa v meste gazduje. Chýba mu vraj to najpodstatnejšie. Priority, koncepcia a investície.

Hlohovec už roky tlačí pred sebou niekoľko problémov. Jedným z nich je katastrofálny stav ciest. Do záplat výtlkov a drobných úprav mesto každoročne vráža státisíce. Oproti predošlému obdobiu táto čiastka ešte narástla a predstavuje rovných 350-tisíc eur. Podľa Olivera Pestúna sú to vyhodené peniaze: „Každý rok by sa mohla jedna ulica urobiť úplne nanovo a nie ich stále opravovať.“ Oponovala prednostka Eva Lukáčová s tým, že vyčlenená položka je reakciou na skutkový stav v tomto roku, pričom sa vychádzalo z pripomienok občanov, poslancov aj komisií.

Osobitnou kapitolou sú ulice v časti Šulekovo, ktoré doplatili na výstavbu kanalizácie. Kompetentní tvrdia, že jediným riešením by bola komplexná rekonštrukcia vrátane odvodnenia. Na to však nie sú peniaze. Pozitívnou správou je, že miestni sa dočkajú aspoň opravy chodníka na Sereďskej. Čo sa týka Hlohovej a Hviezdoslavovej ulice, mesto je pripravené opravu spolufinancovať. Ak by kraj našiel prostriedky na ich rekonštrukciu, zobralo by si úver.

Bez koncepcie sa nepohneme

Obyvatelia sa taktiež sťažujú na nedostatok parkovacích miest. Mesto síce sumu na ich vybudovanie vyčlenilo, ale zjavne bez konkrétnejšej predstavy celkového riešenia, na čo upozornil aj Patrik Voltmann: „Mám  pocit, že to robíme len tak, kde mám kamaráta, tam to bude. Bez koncepcie sa nikam nepohneme.“ Podobne bezhlavo sa v Hlohovci pristupuje aj k výstavbe oplotení smetných nádob. Primátor Peter Dvoran prisľúbil, že v priebehu roka sa bude parkovaním intenzívnejšie zaoberať.

Ďalšou akútnou záležitosťou je havarijný stav potrubí, z ktorých unikajú hektolitre vody. Na ich postupnú rekonštrukciu budú, podľa vyjadrení primátora, vyčlenené prostriedky z dividend. Voltmann sa ale domnieva, že mesto neurobilo v tomto smere maximum, keďže nenašlo aj iné zdroje financovania.

Dotujem aj z vlastnej peňaženky

Na nedostatok peňazí doplatí aj školstvo, ktoré sa stáva čoraz horúcejším problémom samosprávy. Ak by sa nezvýšili dane, mesto by túto položku neutiahlo. V diskusii vystúpil Milan Domaracký, ktorý poukázal na zlé podmienky školy na Koperníkovej a uviedol, že 7-tisíc eur na havarijné situácie je málo. Pestún zas upozornil na zníženú čiastku pre detské tábory centra voľného času. Podobne obišli aj iné mestské podujatia. „Z fondu primátora dotujem každú činnosť aj z vlastnej peňaženky. Keď chceš pomôcť, môžeš tak ako ja,“ vystúpil Dvoran, na čo si Domaracký neodpustil poznámku, že primátor sa môže plesnúť po vrecku, keďže má najvyšší plat z tunajšieho ansámblu.

Nádejou pre tieto inštitúcie môže byť prísľub prednostky o možnej podpore v priebehu roka. Tá sa samozrejme bude odvíjať od výsledku hospodárenia a tým aj možností mesta. Dobrou správou je nekrátený príspevok na nákup kníh pre mestskú knižnicu, ako aj navýšenie prostriedkov na podujatie Týždeň slovenských knižníc. Dôvod na radosť má aj Hlohovská televízia. Lokálne médium sa dočkalo nielen dodatočného navýšenia na tento rok, ale aj 66-tisícovej dotácie na ďalšie obdobie.

Chýba poradie, čo je dôležité

V oblasti športu sa mesto chystá pokračovať v budovaní cyklotrasy za 180-tisíc eur, čím chce primátor naplniť jeden z volebných sľubov. „Absolútne mi tu chýba poradie, čo je dôležité a čo nie. V Šulekove máme katastrofálne cesty a my dáme ďalšie tisíce do cyklotrasy,“ okomentoval zámer Pestún. Naopak, do rozpočtu sa nedostal sľubovaný atletický okruh pri škole na Felcánovej. Dôvodom je, že časť pozemku nevlastní mesto, ale štát, čo sa momentálne snaží radnica vyriešiť. V rámci rozpravy navrhol Voltmann, aby sa prostriedky za nájom od spoločnosti Maynet presunuli výhradne do športu a to na podporu mládežníckeho futbalu. Návrhu ale nikto nevenoval pozornosť a dokonca sa o ňom ani nehlasovalo.

Nič dobré nás nečaká

Debatu uzavrel primátor s konštatovaním, že všetkým sa vyhovieť nedá. Ako uviedol, nejde o ľahké rozhodnutie: „A nič dobré nás ani nečaká.“ Zároveň prisľúbil, že pracovníci úradu budú pripomienkam poslancov venovať  patričnú pozornosť a vyzval prítomných, aby materiál podporili. Napriek spŕške kritiky, ktorá sa nezaobišla bez emócií, navrhovaný rozpočet zastupiteľstvo schválilo.       





Podobné témy
Interaktívny wikibudget pre Hlohovec
Interaktívny wikibudget pre Hlohovec
Od apríla môžu Hlohovčania sledovať rozpočet mesta aj v online interaktívnej forme.

Schvaľovanie rozpočtu sprevádzal chaos
Schvaľovanie rozpočtu sprevádzal chaos
Primátor Peter Dvoran spôsobil pri hlasovaní zmätok. Poslanec Patrik Voltmann odišiel na protest z rokovania.

Rozpočet: Šetrenie na nesprávnych miestach
Rozpočet: Šetrenie na nesprávnych miestach
Menej pre športovcov i na údržbu zelene. Ako bude gazdovať mesto tento rok?

Mesto odpísalo dlhy za 135 tisíc
Mesto odpísalo dlhy za 135 tisíc
Mesto odpísalo nevymožiteľné pohľadávky. Dôvodom sa stal zánik dlhujúcich firiem a ich vymazanie z obchodného registra.

Rozhodnuté. Hlohovčanom stúpnu dane
Rozhodnuté. Hlohovčanom stúpnu dane
Ľudia budú mať opäť hlbšie do vrecka. Návrh na zvýšenie poslanci schválili.