Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

2. apríl 2012

Píliť či nepíliť?

Hlohovčania sú v otázke mestskej zelene nejednotní. To, čo niektorým prekáža, iní obhajujú.

Píliť či nepíliť?

V septembri minulého roku sa obrátili obyvatelia Novej štvrte na mesto s petíciou. Kameňom úrazu sa stali brezy, ktoré im dlhodobo strpčovali život. Požiadali preto o ich výrub alebo aspoň zásadný orez. Z radnice sa vtedy dočkali zamietavej odpovede. Riešenie, už tradične, zlyhalo na financiách.  

Dotknutí Hlohovčania sa však nevzdávali a rozhodli sa priamo na zasadnutí poslancov verejne prehovoriť. „Nejde nám o ničenie zelene, ale o to, aby sme konečne mohli normálne žiť,“ vystúpila Blanka Tunkelová z Ulice Československej armády. Ako uviedla, brezy vysadené v blízkosti ich obydlí dosiahli úctyhodné rozmery a spôsobovali im celoročné problémy.

Na jar to bola miazga kvapkajúca z konárov a listov. Neskôr žltý peľ, ktorý sa dostával do príbytkov a znepríjemňoval fungovanie najmä alergikom. Počas búrok sa obávali nebezpečne nakláňajúcich korún nad strechami. Potom zas bojovali proti invázii zapáchajúcej chrobače zo stromov a na jeseň sa morili s lístím, ktoré im napadalo do dvorov, terás a do odkvapov. „Kto nás konečne zbaví tejto buriny a vysadí tam niečo, čo neprekáža, neohrozuje a nestrpčuje život! “ apelovala na kompetentných pani Tunkelová.

Primátor Peter Dvoran s úplným výrubom nesúhlasil, ale nespokojným obyvateľom prisľúbil úpravu drevín. Začiatkom februára tohto roku sa ľudia z Ulice Československej armády konečne dočkali. Mesto pristúpilo k radikálnemu orezu stromov a taktiež dalo vyrúbať chorú brezu v ich štvrti. Vzápätí sa ale ukázalo, že to, čo si mnohí želali, niekoho naopak, nepotešilo. 

„To už naozaj strácame rozum! Zeleň predsa nie je pliaga!“ vyjadril sa Štefan Benkovič z rovnakej mestskej časti. Hlohovčan tak reagoval na petičnú akciu, ktorú nepodporil a netajil ani sklamanie nad postupom mesta. Zároveň poukázal na značný úbytok stromov vo svojom okolí, pričom vyzdvihol najmä ich ekologický význam.

Podľa primátora nejde o žiadnu likvidáciu, ale iba o úpravu zelene. Ako uviedol, výrub postihne len choré dreviny. Požiadavka obyvateľov o výmenu briez za iné stromy sa z finančných dôvodov ukázala ako nereálna. Faktom je, že celkové náklady na údržbu verejnej zelene každoročne zhltnú nemalú čiastku z mestskej kasy. V uplynulom roku predstavovala táto suma takmer 530-tisíc eur.      





Podobné témy
Ospravedlnenie – odvoz separovaného odpadu
Ospravedlnenie – odvoz separovaného odpadu
Mesto Hlohovec sa ospravedlňuje obyvateľom sídlisk za stav kontajnerovísk a nádob na uskladanie separovaného odpadu.

Aktuálny stav údržby verejnej zelene
Aktuálny stav údržby verejnej zelene
Primátor sa dohodol na dôslednom dohľade nad priebehom prác s garanciou kvality.

Už kosia, žiadalo by sa však častejšie
Už kosia, žiadalo by sa však častejšie
Kedysi bol Hlohovec pokosený osemkrát počas sezóny. Teraz o polovicu menej.

Hrozí, že mesto ruží zaplaví burina
Hrozí, že mesto ruží zaplaví burina
Desaťročia sa Hlohovec pýšil hrdým prívlastkom. Dnes nemá ani na základnú údržbu zelene.