Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

6. september 2012

Skládka Vlčie hory sa má rozširovať. Ľudia protestujú

Zo smetiska pri Pastuchove sa pravidelne šíri dym z častých požiarov a zápach. Plány investora naháňajú obyvateľom strach.

Skládka Vlčie hory sa má rozširovať. Ľudia protestujú

Pastuchovčania bijú na poplach. A nielen oni. K zástupu nespokojných sa pridávajú aj ľudia z okolitých dedín a Hlohovca. Dôvod? Vlastník skládky Vlčie hory plánuje zvýšiť kapacitu prevádzky. Investor zatiaľ našiel podporu aj u príslušných orgánov. Smetisko, ktoré je pravidelným zdrojom požiarov a zápachu, sa tak pre tunajších stáva ešte väčšou hrozbou. Miestni netaja hnev a sú presvedčení, že úradníci sa im otočili chrbtom. Rozhodli sa preto bojovať sami za seba.

Nemôžeme ani okno otvoriť

Skládku v katastri Hlohovca prevádzkuje spoločnosť Plastic People, ktorá sa, okrem iného, zameriava na zneškodňovanie nebezpečného odpadu. Ako ďalej uvádza na firemných stránkach, svojimi aktivitami chce vplývať na skvalitňovanie životného prostredia. Tunajší si však myslia opak. „Sú dni, kedy nemôžeme ani okno otvoriť,“ hovorí Štefan Huszár z Pastuchova ležiaceho neďaleko smetiska.

Toto majú dýchať moje deti?!

Fungovanie skládky sprevádzajú čoraz častejšie požiare. Okrem splodín horenia sa miestni obávajú aj iných nebezpečných emisií vo vzduchu a pôde. „Prisťahoval som sa z Bratislavy. V Pastuchove je väčší smrad ako tam!“ tvrdí ďalší. Neblahé dôsledky údajne postihujú aj okolie vrátane Hlohovca. „Pravidelne cítime nepríjemný zápach, akoby horeli umelé fľaše. Toto majú dýchať moje deti?!“ vyjadrila sa na búrlivom stretnutí s projektantmi zámeru Lívia Borčányová zo štvrte Pánska niva.

Plány vlastníka tunajších šokovali. Plastic People zamýšľa kapacitu smetiska, ktorá je momentálne 415 tisíc, zvýšiť o ďalších 264 tisíc metrov kubických. Nepokoje vyvoláva najmä fakt, že kapacita určená pre nebezpečný odpad má narásť o 21 tisíc kubíkov. Časť terajšieho úložiska chce spoločnosť zrekultivovať.

Postoj inštitúcií, ktoré hodnotili vplyv zámeru na životné prostredie, tunajších prekvapil. „Všetky oslovené úrady sú za, akurát obyvateľstvo celého regiónu je proti,“ konštatuje Huszár. Miestny aktivista považuje zámer za technicky dokonalý, avšak odtrhnutý od reality. Podľa ľudí totiž prevádzkovateľ potrebné nariadenia nedodržiava. Isté pochybenia dokonca pripustila aj spoluautorka zámeru Dagmar Hullová zo spoločnosti Enviconsult: „Môj názor je, že hutnenie skládky a prekrývanie inertným odpadom nie je také, ako by malo byť. Nie je to chyba technického riešenia, ale zádrheľ prevádzkovateľa.“ Dôsledky vidia tunajší najmä v početných požiaroch.

Projektant Ján Melúch investora bráni: „Podľa majiteľa z 95 percent nevznikajú tie požiare samovznietením, ale ich niekto založil.“ Ďalej dodáva, že nebezpečenstvo z priesakových kvapalín, vďaka izolačnej fólii a vrstve ílovitej zeminy, nehrozí. Miestni si o tom myslia svoje. „V noci tam vylievajú cisterny chemického odpadu do voľnej pôdy. Na vlastné oči som to videl!“ ozvalo sa z občianskych radov. Ľudia sa obávajú, že rozšírením smetiska sa situácia ešte zhorší.

Pre ilustráciu, hasiči tu len za ostatné tri roky zaznamenali 38 výjazdov. Rozpočet najviac zaťažil niekoľkodňový požiar počas minulej zimy. Ako uvádza poverený hovorca krajských hasičov Marián Bugár, náklady si vtedy vyžiadali 61 056 eur. Súhlas okresného riaditeľstva hasičského zboru preto ľudí zarazil. „Stanovisko je potrebné formulovať v polohe poukázania na možný problém, nie striktného nesúhlasu so správou o posúdení vplyvov,“ ozrejmuje hovorca. Takéto požiadavky konkrétne rieši až územné a stavebné konanie, ku ktorému sa budú úrady opäť vyjadrovať.

Počet dní, v ktorých zasahovali hasiči na skládke Vlčie hory

Podobný postoj zaujalo aj vedenie Hlohovca. Primátor Peter Dvoran, okrem potreby náhradnej výsadby drevín, so zámerom bez výhrad súhlasil. „Podľa našich doterajších informácií neboli v minulosti zaznamenané žiadne pripomienky k bežnej prevádzke skládky. Problémy boli len v prípade požiarov, ktoré riešil Obvodný úrad životného prostredia Trnava a polícia,“ uvádza Zuzana Nosková z oddelenia vnútornej správy. Radnica od 30.7. do 20.8.2012 zverejnila zámer na svojej webstránke a informačných tabuliach. „V tejto lehote nebolo doručené žiadne stanovisko.“ dodáva Nosková. Lívia Borčányová nesúhlasí: „Nie je pravda, že Hlohovčanom skládka neprekáža, boli len slabo informovaní.“

Zámer podporili aj inšpektori životného prostredia, ktorí na skládke počas nedávnej kontroly zistili nedostatky. Podľa Krajského úradu životného prostredia v Trnave, daná lokalita nezasahuje do chránených území a v blízkosti sa nenachádzajú ani žiadne prvky ochrany prírody a krajiny. Huszár oponuje: „Samotný zámer sa zmieňuje, že na mieste skládky hniezdil včelárik zlatý, druh národného významu.“

Odkedy horelo, kašlem

Ako ďalej uvádza, v závislosti od sily a smeru vetra môže byť ohrozená aj blízka chránená lokalita s výskytom rastliny európskeho významu poniklecu veľkokvetého. Rovnakému riziku sú vystavené aj neďaleké lesy. A nielen to. „Odkedy na skládke horelo, začalo ma dusiť. Odvtedy kašlem,“ sťažuje sa obyvateľka Pastuchova. Za pravdu jej dávajú aj štatistiky. Za ostatné roky počet úmrtí v dôsledku chorôb dýchacích ciest a nádorových ochorení v regióne stúpol.

Obyvatelia rozšírenie skládky zásadne odmietajú. Sú presvedčení, že by tak došlo k porušeniu ich ústavného práva na zdravé životné prostredie. Protest vyjadrili petíciou, pod ktorú sa podpísalo 1 056 ľudí nielen z Pastuchova, ale aj Merašíc, Dolných Otrokoviec, Dolného Trhovišťa a Koplotoviec. Domácich taktiež podporil starosta Pastuchova Ladislav Ištok. Samostatnú podpisovú akciu rozbehla v Hlohovci aj Lívia Borčányová, ktorá za 2 dni získala takmer 60 sympatizantov.

Nevzdáme sa. Budeme bojovať!

Stále nič nie je rozhodnuté. Momentálne prebieha ďalšie posudzovanie na envirorezorte. Najnovšie sa účastníkom konania stalo aj Občianske združenie Oko Pastuchova. Jeho zakladateľ Štefan Huszár v tom vidí veľkú šancu uspieť: „Nič sa neudeje za naším chrbtom, môžeme pripomienkovať všetky záležitosti a nevzdáme sa. Budeme bojovať!“

Pokúšali sme sa získať aj stanovisko vedenia spoločnosti Plastic People. Generálny riaditeľ Rudolf Kubalák, ani výkonný riaditeľ Matej Kubalák telefóny nezdvíhali a na zaslané otázky do uzávierky neodpovedali.

Verejné stretnutie občanov s projektantmi zámeru dobudovania areálu odpadového hospodárstva Vlčie hory Hlohovec.

Video: Štefan Huszár

Galéria k článku





Podobné témy
Stanovisko mesta k tlačovej správe Plastic people
Stanovisko mesta k tlačovej správe Plastic people
Radnica reaguje na článok „Odpad na Vlčie hory voziť môžeme. Primátor zavádza.“

Miestny lekár: Lieky už nezaberajú
Miestny lekár: Lieky už nezaberajú
U niektorých pacientov v Hlohovci dýchacie problémy neustupujú. Vyplynulo to z vyjadrení alergológa na verejnom prerokovaní o skládke.

Verejné zasadnutie sa zmenilo na frašku
Verejné zasadnutie sa zmenilo na frašku
Hlohovčania bojovali proti rozšíreniu smetiska Vlčie hory. Primátor odišiel venčiť psov.

Chystá sa verejné prerokovanie o skládke Vlčie hory
Chystá sa verejné prerokovanie o skládke Vlčie hory
Aktivisti apelujú: Príďte vyjadriť svoj názor k rozšíreniu smetiska!

Poženie Plastic People mesto pred súd?
Poženie Plastic People mesto pred súd?
Mesto už s ďalším rozšírením skládky nepočíta. Prevádzkovateľ sa zrejme bude domáhať náhrady škody.