Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

5. november 2012

Za parkovanie na námestí si zaplatíme

Parkovné by malo mesto spustiť už na jar budúceho roku. Chce spoplatniť i plochu pri Tatra banke.

Za parkovanie na námestí si zaplatíme

Myšlienka parkovného nie je v Hlohovci žiadnou novinkou. Naopak, o jeho zavedení sa hovorí už roky. Nedávno si mesto dalo vypracovať i audit statickej dopravy. S pribúdajúcimi autami sa totiž množia nespokojné hlasy upozorňujúce na nedostatok parkovacích miest. Len za ostatný polrok miestni policajti osadili 35 „papúč“. Časť Hlohovčanov je presvedčená, že nový systém mestu prospeje. Iní zas považujú parkovné len za ďalšie vyťahovanie peňazí a tvrdia, že situácii to aj tak nepomôže.

Sú tu tlaky na mňa

Primátor Peter Dvoran ešte vlani presadzoval spravovanie služby externou firmou. Mesto sa tak malo zbaviť vstupných nákladov a profitovalo by z nájmu. Dnes chce spustiť systém vo vlastnej réžii. „Sú tu tlaky na mňa kvôli parkovaniu,“ vystúpil Dvoran a navrhol poveriť prípravou technické služby. Je otázne, či jeho iniciatíva nesúvisí i s výstavbou parkovacieho domu medzi Michalskou a Hollého ulicou. Nateraz vedenie zamýšľalo spoplatniť iba námestie. Na podnet Patrika Voltmanna zámer rozšírilo aj o plochu pri Tatra banke. Poslanci návrh i prevádzkovanie mestskou spoločnosťou uvítali.

Hlohovčania sa však obávajú, že autá z námestia začnú okupovať sídliská. Inak tomu nebolo ani v prípade parkoviska pred nemocnicou. Po jeho spoplatnení sa vodiči presunuli na miesta pozdĺž Váhu, na čo mesto pružne zareagovalo zákazom. „Za ten ťah s poliklinikou som sa verejne ospravedlnil v Hlohovskej televízii. Nebudem to ďalej komentovať,“ vyjadril sa posledne primátor na margo svojho prešľapu.

Nikdy nedám za parkovné ani cent!

Niektorí už teraz platenie zásadne odmietajú. „Nikdy, okrem nutného prípadu, nedám za parkovné v tejto diere ani cent!“ napísal prispievateľ diskusného fóra. Na nedostatku voľných miest sa podpisuje i celodenné blokovanie cezpoľnými. „Veľa ľudí dochádza do Hlohovca z dedín. Tu odstavia auto, nasadnú na podnikový autobus a idú do práce. Domáci potom nemajú kde parkovať,“ uviedol ďalší čitateľ. Podľa Jozefa Behula by práve spoplatnenie námestia mohlo problém vyriešiť.

Osadíme dva až štyri automaty

Podobný názor má i konateľ technických služieb Jozef Vavro, ktorý parkovací systém pripravuje spolu s oddelením hospodárskej činnosti a dopravnou komisiou. Výška vstupných investícií zatiaľ nie je známa. Šéf mestskej spoločnosti momentálne spracováva podklady od špecializovaných firiem. O dodávateľovi technológie rozhodne výberové konanie. Spracovateľ pôvodne zvažoval rampový systém, ktorý by zabezpečil 100-percentný výber poplatkov. Keďže ale ide o pamiatkovú zónu, neuspel. Zároveň bolo nutné zachovať prejazdnosť námestia. „Osadíme dva až štyri parkovacie automaty a platby bude kontrolovať mestská polícia,“ uviedol Vavro.

Autá sa rozptýlia v meste

Zatiaľ sa hovorí o 50 centoch za hodinu, konečnú tarifu však určia poslanci. Pre majiteľov priľahlých prevádzok budú za ročný poplatok vyhradené miesta v limitovanom počte. Do budúcnosti uvažuje Vavro i nad zavedením dobíjacích kariet, ktoré odbúrajú manipuláciu s hotovosťou. Na reakciu vodičov je šéf technických služieb pripravený: „Predpokladám, že asi 30 percent áut sa rozptýli niekde v meste. Preto sa snažíme postupne rozširovať i parkovacie plochy na sídliskách.“ Vavro chce, aby sa tržby investovali do budovania a úpravy ďalších parkovacích miest.

Konečný návrh by sa mal objaviť na decembrovom rokovaní poslancov. So spustením parkovného na námestí môžu Hlohovčania predbežne počítať už na jar budúceho roku. Či sa k rovnakému termínu zavedie systém aj pri Tatra banke ešte nie je isté. 





Podobné témy
Mesto prevzalo parkovisko na Nitrianskej ulici
Mesto prevzalo parkovisko na Nitrianskej ulici
Obyvateľom a návštevníkom priľahlých bytových domov vzniklo v priebehu dvoch mesiacov 24 nových parkovacích miest.

Parkovisko na Podzámskej ulici je od 1. júla otvorené
Parkovisko na Podzámskej ulici je od 1. júla otvorené
Nové parkovacie plochy na Podzámskej ulici sú po kolaudácii od 1. júla k dispozícii občanom.

Nové parkovacie plochy na Nitrianskej ulici
Nové parkovacie plochy na Nitrianskej ulici
Miesto pre výstavbu nového parkoviska sa nachádza v zelených plochách a na jestvujúcej spevnenej betónovej dopravnej ploche.

Na Podzámskej ulici pribudnú nové parkovacie miesta
Na Podzámskej ulici pribudnú nové parkovacie miesta
V priestore medzi VI. základnou školou a existujúcimi garážami pribudne do dvoch mesiacov 34 nových parkovacích miest.

Parkovné sa neujalo. Námestie zíva prázdnotou
Parkovné sa neujalo. Námestie zíva prázdnotou
Platené parkovanie prinieslo viac problémov ako osohu. Autá zahltili priľahlé ulice, obchodníci prišli o zákazníkov.