Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

31. január 2013

Rozpočet: Šetrenie na nesprávnych miestach

Menej pre športovcov i na údržbu zelene. Ako bude gazdovať mesto tento rok?

Rozpočet: Šetrenie na nesprávnych miestach

Kľúčový dokument opäť čelil kritike. Plusom je, že vyrovnaný rozpočet vo výške 11 574 488 eur pokryje fungovanie mesta bez zadlžovania. Hlohovčania však pocítia priškrtené kohútiky. Dôvodom je šetrenie, ku ktorému podnecuje samosprávy i Združenie miest a obcí Slovenska. Poslanci protestujú, že mnohé požiadavky rozpočet ignoruje. Tvrdia, že mestu chýba systém a uťahuje opasky na nesprávnych miestach.

Toto je tá podpora

„Zdá sa mi nekorektné, keď dostanem dokument bez toho, aby som ho mohol ovplyvňovať,“ upozornil Patrik Voltmann, ktorému sa nepáči, že tak zásadný materiál poslanci dostávajú krátko pred schvaľovaním. Voltmann vytkol i šetrenie na úkor športu. Hádzaná dostane o 40 percent menej a škodovať budú i futbalisti. „Hovorili ste, že budeme podporovať šport,“ obrátil sa na primátora Petra Dvorana. „Toto je tá podpora,“ dodal.

Predseda komisie územného plánovania Miloslav Drgoň nenašiel v rozpočte investície, po ktorých volajú ľudia už roky. Patrí medzi ne spolufinancovanie križovania cez železnicu či stále chýbajúca kruhová križovatka pri cintoríne. Finančnú injekciu by potreboval i dezolátny úsek medzi Hlohovou a Štefánikovou. Drgoňa zároveň zarazili 2-miliónové sumy na výstavbu mosta v ďalších rokoch. Tie sa tam objavili napriek tomu, že vlani poslanci jeho financovanie neodklepli.

S iniciatívou príliš neuspel ani Oliver Pestún. Člen ekonomickej komisie navrhol zrušiť i výbeh pre psov, ktorý sa veľmi neujal. Chcel, aby 5-tisíc eur určených na jeho údržbu išlo na nákup špeciálnych košov s vreckami. Myšlienka väčšinu poslancov neoslovila. Rovnako nezabrala ani snaha o zníženie výdavkov na zberný dvor. Pestún je presvedčený, že občania by nemali doplácať na firmy, ktoré robia rekonštrukcie a vozia tam stavebný odpad.

Pozitívom je prísľub posilnenia dopravnej bezpečnosti na rizikovej Seredskej ulici v šulekovskej časti. Čo sa však týka opravy deravých ciest, Šulekovčania ani obyvatelia Dilongovej sa zatiaľ nedočkajú. Dobrou správou je plánované osvetlenie priechodu pre chodcov pri pošte či osadenie spomaľovačov na Hlohovej. Nádejou na zlepšenie kritického stavu je i 41-tisícový kapitálový transfer na vodovodné pripojenie pre Novú štvrť a Pánsku Nivu. V rámci žiadosti o prostriedky na atletickú dráhu v školskom areáli na Felcánovej je mesto pripravené spolufinancovať výstavbu. Rovnako podporí kluby dôchodcov a spokojný môže byť i riaditeľ lokálnej televízie, ktorá dostane 75-tisícovú dotáciu.    

Riešenie máme pripravené

Naopak, hlavu v smútku majú spoločnosti, ktoré sa starajú o verejnú zeleň. Sumu na údržbu mesto skresalo o 100-tisíc eur. Firmy tvrdia, že zvyšok postačí iba na jednu kosbu, ale na pláne boli štyri. Hrozí, že tráva ustúpi burine a obnova zelene nebude možná. Mesto chce sklz vykompenzovať cez rok. „Riešenie máme pripravené. 25-tisíc im vieme dať z výrubu a výsadby drevín,“ uviedla prednostka Eva Lukáčová, keďže v ostatnom období mesto realizovalo výruby vo zvýšenej miere. Juraj Šiška pôsobiaci v rovnakej sfére to vidí inak. Tvrdí, že chyba je na strane firiem, ktoré by sa mali inšpirovať lacnejším a jednoduchším systémom kosby v iných mestách.

Hlas poslanca je minimálny

Väčšinu mestského parlamentu hnevá, že mnohé požiadavky sa do rozpočtu nedostali. „Musím smutne konštatovať, že hlas poslanca a komisií ako poradných orgánov je minimálny,“ vystúpil Pestún. Podľa kompetentných úsporný režim ovplyvnilo i memorandum Združenia miest a obcí Slovenska, ktoré sa zaviazalo vláde šetriť. V tejto súvislosti Milan Domaracký vytkol zvýšenie úradníckych platov a šulekovský zástupca upozornil na plánované odmeny.

Podľa Miroslava Bobáka si mesto trúfa na veľké projekty, ale menšie veci, ktoré je nutné riešiť, mu unikajú. Dodal, že v prvom rade treba zastaviť odliv peňazí, pričom spomenul zadlženú polikliniku i havarijné vodovodné potrubie. „Predstavte si, že máte dom, ktorý vám padá na hlavu a prvé čo urobíte, tak si postavíte bazén,“ dodal na margo mestského gazdovania poslanec zo skupiny nezávislých.





Podobné témy
Interaktívny wikibudget pre Hlohovec
Interaktívny wikibudget pre Hlohovec
Od apríla môžu Hlohovčania sledovať rozpočet mesta aj v online interaktívnej forme.

Schvaľovanie rozpočtu sprevádzal chaos
Schvaľovanie rozpočtu sprevádzal chaos
Primátor Peter Dvoran spôsobil pri hlasovaní zmätok. Poslanec Patrik Voltmann odišiel na protest z rokovania.

Mesto odpísalo dlhy za 135 tisíc
Mesto odpísalo dlhy za 135 tisíc
Mesto odpísalo nevymožiteľné pohľadávky. Dôvodom sa stal zánik dlhujúcich firiem a ich vymazanie z obchodného registra.

Primátor: Všetkým sa vyhovieť nedá
Primátor: Všetkým sa vyhovieť nedá
Návrh rozpočtu si vyslúžil kritiku. Poslancom chýbali priority, koncepcia a investície.

Rozhodnuté. Hlohovčanom stúpnu dane
Rozhodnuté. Hlohovčanom stúpnu dane
Ľudia budú mať opäť hlbšie do vrecka. Návrh na zvýšenie poslanci schválili.