Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

13. február 2013

Hrozí, že mesto ruží zaplaví burina

Desaťročia sa Hlohovec pýšil hrdým prívlastkom. Dnes nemá ani na základnú údržbu zelene.

Hrozí, že mesto ruží zaplaví burina

Prívlastok mesto ruží získal Hlohovec ešte za bývalej éry. Tradíciu ich výsadby vraj zahájil vtedajší predseda národného výboru a s väčším či menším úspechom v nej pokračovali i jeho nasledovníci. Pred dvoma rokmi priniesol mestský mesačník správu, že k existujúcim 14-tisícom koreňom ruží pribudne ďalších 2,5-tisíc. Dnes sa karta obrátila. Mesto šetrí a reálne hrozí, že na úsporné opatrenia doplatia i slávne kvetiny.

Nepokrýva ani základnú údržbu
„Suma nepokrýva ani základnú údržbu,“ tlmočili pri schvaľovaní rozpočtu nespokojnosť spoločnosti spravujúce verejnú zeleň. V porovnaní s vlaňajškom mesto skresalo tieto výdavky zhruba o 100-tisíc eur, čo sú tri kosby. Firmy tvrdia, že pri zníženej čiastke bude mesto pokosené iba raz, pričom na pláne boli štyri a v minulosti dokonca šesť kosieb. „Trávnik ustúpi burine a obnova zelene i ruží nebude možná,“ varujú správcovia. Vedeniu vyčítajú, že technické služby im zadávajú prácu nesystémovo. Podľa nich nemá mesto žiadnu koncepciu.

Nie sme v Amerike
„Je to omyl,“ myslí si Juraj Šiška, ktorý podniká v rovnakej sfére. Tvrdí, že chyba je na strane správcovských firiem a mesto by mohlo na údržbe ušetriť. „Treba ich zobrať na exkurziu do Piešťan. Tam je systém kosby lacnejší a jednoduchší. Nie sme v Amerike,“ dodal poslanec.  

Ideme, ako to financie dovoľujú
„Ideme podľa pasportov, ale v miere akej to finančné prostriedky dovoľujú,“ reagovala na nevôľu dotknutých spoločností prednostka Eva Lukáčová. Uviedla, že ak by mali postupovať podľa týchto podkladov, len na Zámockú záhradu by potrebovali celý rozpočet. Katastrofický scenár môžu ešte odvrátiť úspory a opatrenia počas roka. Na výruboch a výsadbe chce mesto ušetriť 25-tisíc eur, ktoré plánuje dať na údržbu zelených plôch. Nádejou môže byť pre správcov i aprílová úprava rozpočtu.

V najnovšom rozhovore pre lokálnu televíziu sa primátor Peter Dvoran vyjadril, že chce, aby bol Hlohovec mestom zelene. Teraz ale všetko nasvedčuje tomu, že ostane len mestom zašlej slávy a buriny.




Podobné témy
Ospravedlnenie – odvoz separovaného odpadu
Ospravedlnenie – odvoz separovaného odpadu
Mesto Hlohovec sa ospravedlňuje obyvateľom sídlisk za stav kontajnerovísk a nádob na uskladanie separovaného odpadu.

Aktuálny stav údržby verejnej zelene
Aktuálny stav údržby verejnej zelene
Primátor sa dohodol na dôslednom dohľade nad priebehom prác s garanciou kvality.

Už kosia, žiadalo by sa však častejšie
Už kosia, žiadalo by sa však častejšie
Kedysi bol Hlohovec pokosený osemkrát počas sezóny. Teraz o polovicu menej.

Píliť či nepíliť?
Píliť či nepíliť?
Hlohovčania sú v otázke mestskej zelene nejednotní. To, čo niektorým prekáža, iní obhajujú.