Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

5. jún 2013

Chceli kanalizáciu, teraz ju ignorujú

Polovica Šulekovčanov sa doteraz na verejnú kanalizáciu nepripojila. Mesto sa rozhodlo pritvrdiť.

Chceli kanalizáciu, teraz ju ignorujú

Ľudia z mestskej časti Šulekovo sa roky dožadovali kanalizácie. Teraz ju majú, avšak polovica z nich sa na sieť stále nepripojila. Väčšina nereaguje ani na výzvy mesta. Znečistená voda a hustý kal neraz končí v záhradách. Poniektorí dokonca po nociach vypúšťajú nečistoty do splaškových kanálov.

Zo zákona je povinný pripojiť sa

Druhú etapu kanalizácie mesto skolaudovalo ešte pred rokom, prvú už pred troma. Z celkového počtu 831 možností je doteraz napojených na sieť iba 421 domácností. Ostatní ju stále ignorujú. „Pokiaľ je v obci vybudovaná verejná kanalizácia, občan je zo zákona povinný pripojiť sa,“ hovorí Jozef Vavro, šéf technických služieb, ktoré vodovodné i kanalizačné siete v meste spravujú.

„Ak občan preukáže, že fekálie odviezol niekde na čističku, tak sme bezmocní,“ tvrdí primátor Peter Dvoran. Podľa Silvie Rybnikárovej môže problém vyriešiť iba dôsledná kontrola. Ako ďalej uviedla šulekovská poslankyňa, časť miestnych má vlastnú čističku odpadových vôd, iní si vybudovali vodotesné žumpy a niektorí ani nevyužívajú mestskú vodu, keďže majú vlastné zdroje.

V súvislosti s kanalizáciou sa Šulekovčania často sťažujú na zdevastované ulice, ktoré za sebou výstavba zanechala. Práve na túto skutočnosť vsadil Jozef Behul. Poslanec navrhol, aby sa mesto zaoberalo ich rekonštrukciou iba v prípade, ak sa na sieť pripojí aspoň osemdesiat percent obyvateľov príslušnej ulice.

Ulica Počet vodovod. prípojok Možnosť pripoj. kanál Počet kanal. prípojok
D. Jurkoviča 82 82 67
Hájska 72 72 16
Holubyho 59 59 54
J. Kráľa - 1/2 32 32 10
L. Novomeského 38 38 26
Ľ. Podjavorinskej 37 37 25
Mlynská 61 61 23
Okrúhla 41 41 10
Osloboditeľov 82 82 62
Pltnícka 63 63 56
Rybárska 10 10 5
Seredská 102 102 16
Školská 13 13 8
Šulekova 87 87 27
Záhradnícka 52 52 16
Spolu 831 831 421
Po nociach púšťajú do kanalizácie

Podľa Vavra, domácnosti, ktoré sa doteraz nepripojili, využívajú rôzne neštandardné a nelegálne metódy. Nečistoty odčerpávajú do záhrad, alebo ich fekálom odvážajú niekde do polí. „A poniektorí sú takí odvážni, že to po nociach púšťajú do kanalizácie,“ dodal. Takéto praktiky spôsobujú nemalé problémy. V Šulekove je totiž tlaková kanalizácia s menším priemerom potrubia. Ak sa do nej dostanú husté nečistoty, nastávajú komplikácie: „Aj nedávno sme museli rozobrať a preplachovať čerpadlo a celý deň sme odvážali fekálie.“      

Pôjde na priestupkové konanie

Čo sa týka pripojenia, šéf technických služieb ozrejmuje, že jedinou výnimkou sú domácnosti s vlastnou ČOV-kou odsúhlasenou obvodným úradom životného prostredia. Mesto už v minulosti vyzývalo obyvateľov, aby si povinnosť splnili. Doteraz tak robilo iba plošne a výraznejší efekt sa nedostavil. Po novom sa preto rozhodlo pritvrdiť a rozposielať adresné výzvy s jasne stanovenými lehotami. „Ak tak občania neurobia, bude ich prípad odstúpený na obvodný úrad životného prostredia a odtiaľ priamo na priestupkové konanie,“ dodal Vavro. 





Podobné témy
Výstavba kanalizácie zmenila cesty na tankodrom
Výstavba kanalizácie zmenila cesty na tankodrom
Po výstavbe kanalizácie ostali Šulekovčanom cesty plné jám. Mesto nemá na opravu peniaze.