Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Magazín

15. júl 2013

Divoké kúpanie? Len na vlastné riziko

Niektorí Hlohovčania si chodia zaplávať na peterské bagrovisko či do Maduníc. Hygienici varujú!

Divoké kúpanie? Len na vlastné riziko

Letná sezóna zapĺňa kúpaliská. Niektorí ľudia pred bazénmi uprednostňujú prírodné vodné plochy. Často aj také, ktoré na tieto účely oficiálne neslúžia. Výnimkou nie sú ani Hlohovčania. Tých počas letných mesiacov vídať napríklad na peterskom bagrovisku. Poniektorí si užívajú vodu v Maduniciach, či iných plochách na okolí. Môže byť kúpanie na takýchto miestach nebezpečné? Aké riziká so sebou prináša?

Ani jedna lokalita v okrese Hlohovec

„Ani jedna lokalita v okrese Hlohovec nie je oficiálne vyhlásená ako kúpacia oblasť,“ vyjadril sa na margo tunajších prírodných vodných plôch Tomáš Hauko z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave. Ako ďalej uviedol vedúci odboru hygieny životného prostredia, k týmto lokalitám sa nikto neprihlásil, takže nemajú svojho prevádzkovateľa.

Voda môže spôsobiť problémy

Zásadný rozdiel, v porovnaní s plochami oficiálne určenými na kúpanie, spočíva v tom, že tu nie je vyšetrovaná aktuálna kvalita vody. Ide teda o kúpanie na vlastné riziko. Návštevníci taktiež nemajú k dispozícii vedľajší servis. Nie je tam plavčík, prvá pomoc, toalety či sprchy. Takzvané „divoké kúpanie“ prináša so sebou i celý rad zdravotných rizík. „Takéto vody môžu spôsobiť zápaly očných spojiviek, kožné alergizujúce ochorenia a pri prehltnutí i tráviace problémy,“ varuje hygienik.

Nielen vo svete, ale už i na Slovensku sa začali objavovať bio kúpaliská prečisťované výlučne na prírodnej báze bez chemických prostriedkov. Nejde však o divoké vodné plochy, ale o prevádzky s dômyselne využitým ekosystémom. Na okolí zatiaľ takého miesta neevidujú.

V Trnavskom kraji je v aktuálnej kúpacej sezóne v rámci prírodných vodných plôch zaradené Šulianske jazero pri Vojke nad Dunajom, Gazarka v okrese Senica a Kunovská priehrada pri Sobotišti. V okrese Hlohovec je hygienikmi oficiálne povolené len kúpalisko v Zámockej záhrade.      

Zoznam vôd určených na kúpanie v aktuálnej sezóne nájdete TU.





Podobné témy
Miestne kúpalisko sa zdražovať nechystá
Miestne kúpalisko sa zdražovať nechystá
Kúpalisko otvoria o niečo neskôr ako vlani. Ceny vstupného sa nezvýšia.